Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ręka rozcieta brak czucia w palcach

tomi1702
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Uleglem wypadkowi w pracy. Doznalem urazu lewej dłoni a dokładnie uszkodzenie mięśni i naczyń ( rozciecie było 25 szwow).Rany się już zabliznily ale mam uszkodzone połączenia nerwowe małego i następnego palca jestem jeszcze na L4 mam wypis ze szpitala,dostałem już protokół powypadkowy z BHP co mam dalej zrobić .jestem ubezpieczony w PZU pani od BHP powiedziała ze dostanę także odszkodowanie od zakładu pracy rownowarte odzkodowaniu które dostanę z PZU czu mogę jeszcze starać się o odszkodowanie w ZUS. Wypadek nie z mojej winy. Czy mogę zacząć coś robić w sprawie odszkodowania i jaka orientacyjnie może być kwota jaka dostanę dodam jeszcze ze jestem leworeczny

po zakończonym leczeniu otrzymasz od lekarza prowadzącego zaświadczenie N9 które dostarczysz pracodawcy i wniosek o wypłatę jednorazowego odszkodowania z zus pracodawca wysyła dokumentacje powypadkową i medyczna jeśli taka posiada oraz zaświadczenie N9 + wniosek o odszkodowanie do zus i czekasz na termin komisji na komisji zostanie orzeczony %uszczerbek na zdrowiu ale to nie będzie taka sama kwota jak z pzu z tego względu ,ze zus posługuje sie tabela(Załącznik do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 1974) a pzu ma swoją tabelę i swój regulamin odszkodowanie z pzu zależy od sumy na jaką jesteś ubezpieczony i jak zostanie zakwalifikowany uraz .zastanawiam się tylko jakie odszkodowanie miała na myśli pani BHP ? bo wydaje mi się ,że to odszkodowanie z zusu .

Witam.Dziekuje za odpowiedzi. Może pani z Bhp miała na myśli jakieś odszkodowanie od ubezpieczyciela u którego zakład może mieć jakieś ubezpieczenie nie mam pojęcia raczej nie chodziło o ZUS bo o zusie tez mówiła ale powiedziała ze to inna sprawa.

chodzi tutaj o ubezpieczenie oc pracodawcy .pracodawca na pewno sam nie wypłaci odszkodowania z tego ubezpieczenia musisz sam o to zadbać tylko to trochę skomplikowane i czasochłonne zbieraj dokumentacje medyczna wszystkie rachunki za leki środki opatrunkowe koszty przejazdu ewentualnej rehabilitacji wszystko to co jest związane z leczeniem, można samemu wystąpić do ubezpieczyciela zakładu pracy lub za pośrednictwem jakiejś firmy odzyskującej odszkodowania ale tutaj tez trzeba rozważnie bo firm jest dużo i nie zawsze uczciwie grają.

Na obecna chwile muszę skupić się na powrocie dloni do jako takiej sprawności pózniej ZUS PZU i dopiero ewentualne OC zakładu pracy mam nadzieje ze pójdzie gladko narazie to mam problem z utrzymaniem dlugopisu w ręce i podpisaniu się ale cóż szczęście w nieszczęściu ze wszyskie palce są ruszam nimi a ze dwa z nich nie do końca sprawne -może po jakimś czasie będzie lepiej. Teraz już chociaż wiem co nam robić.

• 2 tygodnie później...
Witam .Dzis zakonczylem leczenie w poradni .Poprosilem lekarza o wypisanie druku N9 a on ze on takiego mi nie wypisze i wypisal mi INFORMACJE DLA LEKARZA KIERUJĄCEGO/POZ .Co mam zrobic w takiej sytuacji