ravnov Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam, 24 stycznia mialem wypadek podczas delegacji. Posliznalem sie na chodniku i zlamalem reke. Reka zostala wlozona w szyne w szpitalu czerniakowskim, jednakze caly czas potwornie bolalo. Po powrocie z warszawy do Szczecina, poszedlem do lekarza, zrobiono zdjecie rentgenowskie i oszacowano ze bez operacji sie nie obedzie. Poszedlem do szpitala, zrobiono mi tomografie komputerowa i operacje pod narkoza. Mam aktualnie srube w lokciu, czeka mnie dlugotrwala rehabilitacja, jestem straszony ze moge juz reki niewyprostpowac. Chcisno mi dac zwolnienie na 3 miesiace, nie zgodzilem sie na to, poniewaz aktualnie zmienilem pracodawce i mam umowe na okres probny i boje sie ze umowa nie zostanie przedluzona. Obecnie man L4 do 22 lutego. Pierwszy raz zlamalem cokolwiek, nie bylem nigdy w takiej sytuacji. Prosze powiedziec jak sie teeraz zachowac, jak wyglada sprawa odszkodowania? Dodam ze nie mam innych dodatkowych NNW. Z gory dziekuje za rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Abyś mógł starać się o odszkodowanie z ZUS musisz przede wszystkim zgłosić wypadek pracodawcy. Musi być sporządzony protokół stwierdzający, że jest to wypadek traktowany na równi z wypadkiem przy pracy. ( uległeś wypadkowi podczas podróży służbowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravnov Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 cenna informacja. zaraz po powrocie z L4 zrobie cos takiego. Nie ma zadnego przekraczalnego terminu, aby cos takiego zglosic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagoska Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 powinno się poinformować pracodawcę natychmiast także nie czekaj tylko zgłoś jak najszybciej w tej chwili masz płatne zwolnienie jak zwykłe chorobowe 80% w przypadku uznania tego wypadku na równi z wypadkiem przy pracy zwolnienie będzie płatne 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 ravnov wrote:cenna informacja. zaraz po powrocie z L4 zrobie cos takiego. Nie ma zadnego przekraczalnego terminu, aby cos takiego zglosic?Nie ma przedawnienia zgłoszenia wypadku, nie mniej w kazdym przypadku poszkodowany, o ile stan zdrowiamu na to pozwala lub osoba która widziała wypadek, ma obowiązek niezwłocznie powiadomić przelozonego o wypadku.Zgłoszenie po upływie dłuzszego okresu utrudnia zespolowi powypakowemu zbadania okoliczności i przyczyn wypadku.Tak więc nie czekaj na zakończenie L4 lecz jak najprędzej zgłoś wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravnov Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Wielkie dzieki za zainteresowanie moja sprawa. Juz dzwonie do managera. Prosze tez o info, na co mozna liczyc z zus przy takich okolicznosciach i takim urazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. W rozporządzneiu jest tabela, którą posiłkują się lekarze orzecznicy ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi