Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w czasie delegacji - zlamana reka

ravnov
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 24 stycznia mialem wypadek podczas delegacji. Posliznalem sie na chodniku i zlamalem reke. Reka zostala wlozona w szyne w szpitalu czerniakowskim, jednakze caly czas potwornie bolalo. Po powrocie z warszawy do Szczecina, poszedlem do lekarza, zrobiono zdjecie rentgenowskie i oszacowano ze bez operacji sie nie obedzie. Poszedlem do szpitala, zrobiono mi tomografie komputerowa i operacje pod narkoza. Mam aktualnie srube w lokciu, czeka mnie dlugotrwala rehabilitacja, jestem straszony ze moge juz reki niewyprostpowac. Chcisno mi dac zwolnienie na 3 miesiace, nie zgodzilem sie na to, poniewaz aktualnie zmienilem pracodawce i mam umowe na okres probny i boje sie ze umowa nie zostanie przedluzona. Obecnie man L4 do 22 lutego. Pierwszy raz zlamalem cokolwiek, nie bylem nigdy w takiej sytuacji. Prosze powiedziec jak sie teeraz zachowac, jak wyglada sprawa odszkodowania? Dodam ze nie mam innych dodatkowych NNW. Z gory dziekuje za rady. pozdrawiam

Abyś mógł starać się o odszkodowanie z ZUS musisz przede wszystkim zgłosić wypadek pracodawcy. Musi być sporządzony protokół stwierdzający, że jest to wypadek traktowany na równi z wypadkiem przy pracy. ( uległeś wypadkowi podczas podróży służbowej).

powinno się poinformować pracodawcę natychmiast także nie czekaj tylko zgłoś jak najszybciej w tej chwili masz płatne zwolnienie jak zwykłe chorobowe 80% w przypadku uznania tego wypadku na równi z wypadkiem przy pracy zwolnienie będzie płatne 100%

ravnov wrote:
cenna informacja. zaraz po powrocie z L4 zrobie cos takiego. Nie ma zadnego przekraczalnego terminu, aby cos takiego zglosic?
Nie ma przedawnienia zgłoszenia wypadku, nie mniej w kazdym przypadku poszkodowany, o ile stan zdrowiamu na to pozwala lub osoba która widziała wypadek, ma obowiązek niezwłocznie powiadomić przelozonego o wypadku.
Zgłoszenie po upływie dłuzszego okresu utrudnia zespolowi powypakowemu zbadania okoliczności i przyczyn wypadku.
Tak więc nie czekaj na zakończenie L4 lecz jak najprędzej zgłoś wypadek.

Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

W rozporządzneiu jest tabela, którą posiłkują się lekarze orzecznicy ZUS.