Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

SZKODA CAŁKOWITA AC --- DZIWNE KOREKTY WARTOŚCI ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pod koniec stycznia uderzyłem w barierkę na skrzyzowaniu.

szkoda z mojej winy wiec złoszona z ac mojego samochodu

szkoda została zakwalifikowana jako szkoda całkowita takze wyliczenie odszkodowania było poprzez odjęcie różnicy wartości samochodu przed wypadkiem a wartością pozostałości

mój samochód to bmw 320d e46 kombi, rok produkcji: 2001, data pierwszej rejestracji: 21.01.2002, przebieg 209900km

wartość bazowa brutto według eurotax wynosi 27600zł ( i to by się sgadzało z wartością rynkową mojego samochodu)

poniżej zastosowano korekty:

-korekta za miesiac dopuszczenia -887zł

-korekta za przebieg -1889zł

-korekta na rok produkcji -805zł

-pochodzenie pojazdu (-6%) -1490zł

-wcześniejsze naprawy blach.lak. -990zł

mam kilka pytań:

-co to za pierwsza korekta? przecież data rejestracji jest w roku późniejszym od daty produkcji

-przebieg normatywny wg wyceny to159600km czyli poniżej 20000km rocznie -czy nie zaniżyli przebiegu normatywnego bo korekta jest spora

-korekta na rok produkcji? auto jest z końca roku 2001 to chyba lepiej niz ze stycznia 2001r o co chodzi z tą korektą?

- i jeszcze korekta za pochodzenie pojazdu- z jakiego tytułu

dodam ze przed kolizją kolega chciał kupić moje auto za 26000zł a po korektach wartość wyszła im 22400zł takze duzo zaniżona

bardzo prosze o odpowieź, ktoś obeznany w temacie bedzie wiedział o co chodzi z tymi korektami bo ja nie mam pojęcia i są one dla mnie nie logiczne.

czy mam szanse na anulowanie zastosowanych korekt w kosztorysie i na dodatkowe pieniążki?

pozdrawiam

1. wartość bazowa jest przyjmowana na maj danego roku i w zależności od daty rejestracji występują korekty (przed majem ujemna, po maju dodatnia) - algorytm programu

2. na podstawie średnich rocznych przebiegów tego pojazdu ustalono poziom przebiegu pojazdu dla którego ustalana jest wartość bazowa, jak przebiej jest ponadnormatywny to wartoć spada jak mniejszy.... to jeszcze trzeba go udokumentować ;) - algorytm programu

3. rzeczywista data produkcji wcześniejsza niż data rejestracji, korekta chyba jasna - też algorytm programu

na powyższe nie masz wpływu, poniższe są dziełem rzeczoznawcy i są szacunkowe, zależą od jego decyzji i od standardów stosowanych w danej firmie

4. koerekta za import, auta kupione w kraju zawsze mają wyższe ceny niż te sprowadzane. Wiarygodnosć ich przeszłości jest po prostu zdecydowanie niższa, a często nawet zupełnie nieudokumentowana, trudna też do zweryfikowania. Wysokość korekty 0-8%, wysokość dyskutowalna, z pewnością należy uwzględnić wiek pojazdu i miec świadomość, że ceny bazowe odpowiadają uśrednionym cenom pojazdów które są w ofercie na wolnym rynku, a te w 90% to auta sprowadzane. To oznacza, że wysokość korekty jest często przeszacowana, ale nie wiem czy takie argumenty pomogą. Lepszy byłby ten, że wszystkie dane pojazdu, w tym i to że był sprowadzany były dostępne przy zawieraniu polisy, a zatem skoro nie były zastosowane wtedy to i nie powinny być stosowane przy wypłacie, żadne takie odstępstwo nie jest zapisane w OWU.

5. no cóż, tego akurat agent ubezpieczeniowy nie mógł wiedzieć, a Ty tak. Wielkosć korekty powinna być jednak uzalezniona od faktycznie przeprowadzonych napraw. Jeśli to przelakierowanie drzwi to oczywiście niesłuszna, w końcu to 10letni pojazd., jak jednak szpachli na nim sporo, a może jeszcze coś tam poklejone w sposób widoczny to co innego

co do pkt. 1 to rozumiem, ale samochód jest z 2001r a nie z 2002r czyli wartość bazowa powinna być na maj 2001roku.

moje auto jest wyprodukowane w końcówce roku 2001 czyli po maju wiec powinna być korekta dodatnia a tym bardziej bo zarejestrowane jest w roku następnym czyli 8 miesięcy później niż data auta przyjętego do wyceny wartości bazowej.