witam
pod koniec stycznia uderzyłem w barierkę na skrzyzowaniu.
szkoda z mojej winy wiec złoszona z ac mojego samochodu
szkoda została zakwalifikowana jako szkoda całkowita takze wyliczenie odszkodowania było poprzez odjęcie różnicy wartości samochodu przed wypadkiem a wartością pozostałości
mój samochód to bmw 320d e46 kombi, rok produkcji: 2001, data pierwszej rejestracji: 21.01.2002, przebieg 209900km
wartość bazowa brutto według eurotax wynosi 27600zł ( i to by się sgadzało z wartością rynkową mojego samochodu)
poniżej zastosowano korekty:
-korekta za miesiac dopuszczenia -887zł
-korekta za przebieg -1889zł
-korekta na rok produkcji -805zł
-pochodzenie pojazdu (-6%) -1490zł
-wcześniejsze naprawy blach.lak. -990zł
mam kilka pytań:
-co to za pierwsza korekta? przecież data rejestracji jest w roku późniejszym od daty produkcji
-przebieg normatywny wg wyceny to159600km czyli poniżej 20000km rocznie -czy nie zaniżyli przebiegu normatywnego bo korekta jest spora
-korekta na rok produkcji? auto jest z końca roku 2001 to chyba lepiej niz ze stycznia 2001r o co chodzi z tą korektą?
- i jeszcze korekta za pochodzenie pojazdu- z jakiego tytułu
dodam ze przed kolizją kolega chciał kupić moje auto za 26000zł a po korektach wartość wyszła im 22400zł takze duzo zaniżona
bardzo prosze o odpowieź, ktoś obeznany w temacie bedzie wiedział o co chodzi z tymi korektami bo ja nie mam pojęcia i są one dla mnie nie logiczne.
czy mam szanse na anulowanie zastosowanych korekt w kosztorysie i na dodatkowe pieniążki?
pozdrawiam