zbysiu Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 witam. wypadek mialem 4 lutego 2008 roku w pracy przenosilismy prase wazaca 800kg w 5 osob wynosilismy ja z hali lecz kiedy stwierdzilismy ze prasa sie nie zmiesci przez drzwi postanowilismy ze przechylimy ja na bok nagle prasa zaczela zbyt bardzo sie przechylac i uslyszalem glos ze nie damy rady ci co byli po bokach zdarzyli uciec ja niestety nie zdarzylem gdyz prasa przechylala sie w moja strona i nagle poczulem silny bol w nodze prasa upadla mi na prawa noge zaczalem krzyczec i reszta grupy pomogla podniesc prase z mojej nogi nic nie czulem myslalem ze nie mam nogi karetka szybko przyjechala i zabrala mnie do szpitala gdzie zaraz zostalem zabrany na stol operacyjny stwierdzono mi zmaizdzenie goleni prawej zlamanie kosci piszczelowej kosci strzalkowej podudzia prawego oraz pieta zmiazdzona.wstawiono mi zespol w noge z 6 srobami na zewnatrz+2 w wewnatrz nogi.przeszedlem po polowie miesiaca przeszczep skory.po wyjsciu ze szpitala bylem caly czas na zwolnieniu. caly czas chodzilem o kulach na kontrole do lekarza potem przyznano mi swiadczenie rehabilitacyjne na 8 miesiecy przedluzylem jeszcze na 4 miesiace po swiadczeniu zostalem zwolniny z tej firmy gdzie byl wypadek ale za porozumieniem stron. potem przyznano mi rente na pol roku. w grudniu wyjeto mi zespol no i po tym lekarz stwierdzil ze zakonczono leczenie i zlozylem papiery na odszkodowanie z zusu. przyznano mi 25% stalego uszczerbku na zdrowiu gdzie napisano za zlamanie goleni i ze po przeszczepach jestem. czekam teraz za decyzja juz ponad 20 dni i wcale nic nie przychodzi. Jak myslicie czy powininem byl sie odwolac?Czy 25% to duzo czy malo za taki powazny wypadek? Dlaczego nie napisali w orzeczeniu tego wszystkiego co mialem zlamane i zmiazdzone? Co mam robic? prosze o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrej Opublikowano 16 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Dzień dobry,W dniu 1 września 2006 r. miałem wypadek w pracy, na karcie wypisu ze szpiatala (pobyt 5 dni), jest napisane, że jest to złamanie kości piętowej z przemieszczeniem na staw skokowy. Nosiłem gips przez 6 tygodni, kość zrosła się, ale stopa jest skrzywiona, pomimo rehabilitacji i pobytu przez 21 dni w sanatorium. Wyczerpałem zasiłek chorobowy, a 31 lipca kończy się 5 miesięczne świadczenie rahabilitacyjne.Złożyłem w ZUS dokumenty o przedłużenie świadczenia rehabilitacyjnego, ale lekarz orzecznik w ZUS stwierdził, że nie jestem tancerzem, a praca wykonywana przeze mnie (kierowca - konserwator) nie wymaga sprawnej nogi. Do dnia dzisiejszego odczuwam bóle w stopie i stawie skokowym, utykam i robi mi się obrzęk przy kostce.Czy w takiej sytuacji mam po co odwoływać się od decyzji lekarza orzecznika w sprawie nie przedłużenia świadczenia rehabilitacyjnego, czy lepiej od razu złożyć dokumenty o odszkodowanie. Ile procent uszczerbku na zdrowiu przyznaje się przy takim schorzeniu? Pozdrawiam,Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 witam,co do procentu - nie jestem lekarzem orzecznikiem, więc nie pomogę w tym temacie.co do zasadności odwołania - pamiętaj o zasadzie! zawsze warto się odwoływać, nawet gdy nie masz pewności czy masz racjęskoro dalej odczuwasz skutki wypadku, przeszkadza Ci to w pracy, odwołaj się i uargumentuj przed komisją swój punkt widzenia.powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mania_9 Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Witam!Ponad miesiąc temu miałam wypadek w pracy.. Zgaszałam światło w piwnicy i spadłam ze schodów.. strasznie bolała mnie noga.. W pracy oprócz mnie było jeszcze dwóch pracowników..Od razu po zdarzeniu zadzwoniłam do pracodawcy i poinformowałam go o zaistaniałym wypadku.. oraz o tym że jade na pogotowie. Na pogotowiu stwierdzono skręcenie stawu skokowego..Moje pytanie brzmi, czy mam prawo do ubiegania sie o odszkodowanie z ZUS? Wiem, że pracodawca badź bhpowiec powinien napisać protokół powypadkowy, jednak do tej pory żadne pismo nie zostało napisane..Jestem juz ponad miesiąc na zwolnieniu i tak naprawde niedlugo wracam do pracy. Nie dawno przeczytałam na jednej ze stron że zwolnienie musi przekraczać 6 miesięcy aby ubiegać sie o odszkodowanie, czy to prawda? Proszę o odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falenica Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Jeżeli zdarzenie to zostanie uznane za wypadek w pracy możesz wystąpić o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Co do minimalnego czasu trwania zwolnienia lekarskiego nie słyszałam o tym, ale warto wejść na stronę zus-owską i upewnić się. Znajdziesz tam także informacje jakie dokumenty musiałabyś złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 mania_9 wrote:Nie dawno przeczytałam na jednej ze stron że zwolnienie musi przekraczać 6 miesięcy aby ubiegać sie o odszkodowanie, czy to prawda?NIEPRAWDA.Proponuję przeczytac tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkalaska Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 witam mialam wypadek przy pracy,dzwignęłam telewizor i nie podnioslam sie już,pozrywane więziny przykręgoslupowe,zmiażdżony dysk i kręgozmyk, przeszłam operację kregoslupa na ktorej wstawiono mi stabilizację czyli 4 śruby na których trzyma się kręgoslup. teraz wracam do pracy ale nie nadaje sie już do pracy sprzedawcy.nie mogę dzwigać ani stać.spodziewam sie odszkodowania od zusu. jaki będzie mój uszczerbek na zdrowiu przy moim schorzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derkom124 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Jestem barmanem pewnego dnia podniosłem beczke piwa 30l i po chwili poczułem ostry ból w brzuchu. co sie okazało przepuklina uwiężnieta. Po kilku dniach byłem już po operacji.Mam dwóch świadków którzy widzieli całe zdarzenie. Miałem już do czynienia z przepukliną - 2 lata temu zabieg przepukliny pępkowej. W pracy dodatkowo płacimy ubezpieczenie PZU wypadkowe. Choć dowiedziałem się że nie mamy w pakiecie PZU takiej pozycji jak leczenie chirurgiczne przepukliny i niestety nic mi sie nie należy . Czy moge sie starać o odszkodowanie w ZUS i PZU jako wypadek przy pracy? Bo różnie to bywa z przepukliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wro_2 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 pytanie czy nic już Ci nie jest? Jeżeli wróciłeś do pracy to nie koniecznie można by to traktować jako wypadek - bardziej jako zabieg, który powinien odbyć się wcześniej. Tu potwierdza się moja teza, że nie warto mieć ubezpieczenia grupowego w pracy tylko lepiej dołożyć parę zł i mieć indywidualną polisę na życie, gdzie ustalasz wariant odpowiedzialności towarzystwa i często wysokość sumy ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 zwykle nie piszą nic poza "przyznano tyle"ale bez paniki - wyślij tylko pismo dodatkowe z prosba o doprecyzowanie, ja napisałam mniej więcej tak:"Nr szkody: XXXX Wniosek o doprecyzowanie.W nawiązaniu do otrzymanych zawiadomień z dn. XX sierpnia 2009 r. o przyznaniu świadczeń uprzejmie proszę o uszczegółowioną informację dotyczącą wartości przyznanego uszczerbku na zdrowiu.Bardzo proszę o podanie z jakiego tytułu (rodzaj uszkodzenia / urazu) i w jakiej przyznano nam poszczególne ułamkowe ilości procentowe składające się na podane wartości zsumowane: XX % " - odp dostałam po 17 dniach z uszczegółowieniem ile dokładnie za jakie uszkodzenie.Możesz tez bardziej oficjalnie: Wniosek o wydanie kopii dokumentacji medycznej. Działając w imieniu własnym wnoszę o: 1. sporządzenie kopii opinii medycznej w zakresie skutków wypadku i wysokości uszczerbku na zdrowiu poszkodowanej/-nego,2. sporządzenie kopii protokołu komisji lekarskich neurologicznej, ortopedycznej i stomatologicznej (tu wpisac własne jesli były w TU!), jakie miały miejsce w dniach xx i xx października 2009 roku,3. sporządzenie kopii opinii medycznej w zakresie skutków wypadku na przyszłość,4. przesłanie w/w kopii dokumentów na adres poszkodowanej / -ego. Podstawą powyższego żądania jest art. 14 pkt. 5. Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, zgodnie z postanowieniami, którego Zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępnić poszkodowanemu lub uprawnionemu informacje i dokumenty, które miały wpływ na ustalenie odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń i wysokość odszkodowania. Osoby te mogą żądać pisemnego potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń przekazanych informacji bądź umożliwienia wykonania i potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń kopii udostępnionych dokumentów, przy czym koszty dokonania wymienionych czynności obciążają osobę, która żąda tych czynności. W przypadku konieczności poniesienia kosztów sporządzenia kopii w/w dokumentów i ich przesłania proszę o wskazanie numeru konta, na które należy uiścić w/w koszty." powodzenia i mam nadzieje, że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagoska Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Załącznik do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 1974) tą tabelą zus posiłkuje się w ustaleniu stałego bądź długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w orzeczeniu komisji zus podany jest symbol z tabeli na podstawie którego zakwalifikowano Twój uszczerbek możesz sprawdzić to z tą tabela i dowiesz się czy % uszczerbek jest maksymalny czy też jest duża rozbieżność i co w szczególności wziął pod uwagę zus jeżeli nie minęło jeszcze dwa tygodnie od wydania orzeczenia możesz się odwołać i próbować wyegzekwować więcej a jeżeli masz już decyzje to masz miesiąc na złożenie odwołania od niej za pośrednictwem zus do odpowiedniego sądu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prasados Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam,W 2008r. pracowałem jako przedstawiciel handlowy (doradca klienta w terenie) moja dziewczyna jako Telemarketerka w tej samej firmie. Przez wakacje (lipiec i sierpień) PRACODAWCA zatrudniał mnie na umowe zlecenie Na podstawie legitymacji, Która kończyła ważność z końcem sierpnia. Przez te dwa miesiące zaprzyjaźniłem się z tą firmą i umowe podpisywałem do 5 dnia miesiąca (do pracy kupiłem sobie skuter, żeby łatwiej się przemieszczać Między klientami. We wrzesniu 2008 Miałem podpisać nową umowe zlecenie, standardowo do 5 dnia miesiąca (Więc od 1.09.2008 do 4.092008 pracowałem bez umowy). Dokładnie 4.09.2008 zabrałem dziewczynę na szkolenie w Związku z tą pracą, bo chciała zacząć pracować tak jak ja. Przemieszczając się od klienta do klienta zaczął padać intensywny deszcz i jadąc dość ostrożnie wpadliśmy w koleine I skuter przewrócił się na bok I wsuneliśmy się pod nadjerzdzające samochody z naprzeciwka. úrazy Były dość poważne np.u mnie podkrętarzowe złamanie kości udowej i ogólne potłuczenia, a u dziewczyny Natomiast: wstrząśnienie mózgu, złamana Szczeka, złamany woreczek łokciowy I Również ogólne potłuczenia. Dziwczyna zakończyła leczenie po 5 miesiącach I dostała duże odszkodowanie rzędu 37.000zł (37 tysięcy złotych) z mojej polisy AC na skuter. Natomiast ja następnego dnia po wypadku zadzwoniłem do pracodawcy i powiedziałem ze nie mam ubezpieczenia i umowy o prace I Że będę Musiał pokryć koszty leczenia ktoré sa dosyć duże w Związku ze zbliżającą się operacja kości udowej. Po Trzech dniach pracodawca przyjechał do szpitala z umowa z ktorej wynikało Że zacząłem prace od 1.09.2008 w ktorej było ubezpieczenie z ZUSu. Podpisałem I wyszło na to Że byłem ubezpieczony od 1.09.2008 do 30.09.2008r. Moje leczenie trwa już 15 miesięcy i niebawem będę Miał ostatni zabieg związany z usunięciem śrób z uda. Więc leczenie dobiega końca I z tej okazji postanowiłem się dowiedzieć jakie dokumenty potrzebuje przedłożyć dla ZUSu.1.No I tu się zaczyna problem, bo PRACODAWCA nie sporządził protokołu wypadku, Który jest niezbędny dla ZUS. Uzyskałem info w ZUSie. Że obowiązkiem pracodawcy jest sporządzenie protokołu w ciągu 14 dni od Daty zgłoszenia wypadku przez pracownika. Kontaktowałem się z PRACODAWCA I byl wielce zaskoczony tą informacja o Protokole I Prawdopodobnie zdaje sobie sprawę z konsekwencji jakie Może ponieść. Co w takiej mam zrobić sytuacji??2. Druga sprawa wygląda tak że, jak dostane ten protokuł do dowiadywałem się w ZUSie Że skoro byłem sprawca (policja uzasadniła to tak: niezastosowanie się do panujących atmosferycznych Warunków: padal deszcz i było szarawo na dworze, koleiny to już nikt nie uwzględnił) to ZUS z jakiegoś artykułu odmawia wypłacenia Sprawcy Odszkodowania I wtedy pozostaje tylko droga sądowa ... Czy mam jakieś szanse na uzyskanie Odszkodowania Jeżeli Wynajmę firmę Która egzekfuje Odszkodowania drogą sądowa.3.Aha kwoty jakiego rzędu mogę się spodziewać w razie powodzenia i uzyskania Odszkodowania Proszę o pomoc w mojej sprawie iz góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkalaska Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 wielkałaska wrote:witammialam wypadek przy pracy,dzwignęłam telewizor i nie podnioslam sie już,pozrywane więziny przykręgoslupowe,zmiażdżony dysk i kręgozmyk, przeszłam operację kregoslupa na ktorej wstawiono mi stabilizację czyli 4 śruby na których trzyma się kręgoslup. teraz wracam do pracy ale nie nadaje sie już do pracy sprzedawcy.nie mogę dzwigać ani stać.spodziewam sie odszkodowania od zusu. jaki będzie mój uszczerbek na zdrowiu przy moim schorzeniu?Zus stwierdził iż mam 0% uszczerbku na zdrowiu bo "nie zostal uszkodzony układ nerwowy" oraz w nastepnym piśmie że " moja delegliwość jest wadą wrodzoną" !!! Powiedzcie mi , dlaczego Zus to takie perfidne zlodzieje ?/Ja od lutego zukam pracy i ciężko mi cokolwiek znależć bo nie moge dlugo staćć ani nic absolutnie dzwigać, ba, nawet nosić. Próbowalam być ankieterką i niosłam w torebce kilka ankiet ale ich nie doniosłam bo zemdlałam . To nie bylo wcale ciężkie a mnie zabrali na izbe przyjęć .Co ja mam zrobić??Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 wielkałaska wrote:wielkałaska wrote:witammialam wypadek przy pracy,dzwignęłam telewizor i nie podnioslam sie już,pozrywane więziny przykręgoslupowe,zmiażdżony dysk i kręgozmyk, przeszłam operację kregoslupa na ktorej wstawiono mi stabilizację czyli 4 śruby na których trzyma się kręgoslup. teraz wracam do pracy ale nie nadaje sie już do pracy sprzedawcy.nie mogę dzwigać ani stać.spodziewam sie odszkodowania od zusu. jaki będzie mój uszczerbek na zdrowiu przy moim schorzeniu?Zus stwierdził iż mam 0% uszczerbku na zdrowiu bo "nie zostal uszkodzony układ nerwowy" oraz w nastepnym piśmie że " moja delegliwość jest wadą wrodzoną" !!! Powiedzcie mi , dlaczego Zus to takie perfidne zlodzieje ?/Ja od lutego zukam pracy i ciężko mi cokolwiek znależć bo nie moge dlugo staćć ani nic absolutnie dzwigać, ba, nawet nosić. Próbowalam być ankieterką i niosłam w torebce kilka ankiet ale ich nie doniosłam bo zemdlałam . To nie bylo wcale ciężkie a mnie zabrali na izbe przyjęć .Co ja mam zrobić??Prosze o pomoc 1) Należy złożyć sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika;2) Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Natomiast jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na T.U. obowiązku powoływania komisji lekarskiej. Jednak w praktyce zwykle powoływana jest komisja zaoczna lub naoczna aby rzetelnie określić medyczne następstwa wypadku. Należy pamiętać, że na podstawie przepisów k.c. przyznaje się nie tylko odszkodowanie ale i zadośćuczynienie. Stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, a konkretniej jego wpływ m.in. na życie prywatne i zawodowe jest tylko jedną z wielu składowych na które składa się zadośćuczynienie. Jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na odwołującego terminu na złożenie odwołania. Wówczas odwołanie od decyzji T.U. można praktycznie złożyć w terminie aż do czasu przedawnienia szkody. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 bogusia wrote: witam,czy zgłosiła pani ten wypadek pracodawcy?czy ma pani dokumenty że to był wypadek nie z pani winy?proszę o kontakt na num 667254240 Skoro ZUS prowadzi postępowanie to pracodawca musiał przekazać dokumentację powypadkową. Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji pracownik składa wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu- oryginał oraz zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie- oryginał, który jest ważny 30 dni od daty wystawienia. Na druku N-9 lekarz powinien zaznaczyć, że leczenie i rehabilitacja została zakończona. Pracodawca następnie przekazuje wszelką dokumentację do ZUS, który zazwyczaj wzywa na badanie przez lekarza orzecznika celem ustalenia trwałego procentowego uszczerbku na zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi