dharoo777 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam mam pytanie teoretyczne, czyli nie dotyczy mnie osobiście. Załóżmy że mam 3 polisy ubezpieczen NNW. Jedna w pakiecie ubezpieczenia domu, druga w pakiecie z AC a trzecia z ubezpieczenia na życie. W Przypadku wypadku samochodowego i złamania ręki mogę uzyskac odszkodowanie z wszystkich 3 polis, czy tylko jednego???załóżmy że zdarzenie klasyfikuje się do wszystkich warunków z 3 polis) A jeśli mogę z 3 to czy na sumę odszkodowania wpływa fakt że mam aż 3 polisy i w związku z tym będę miał pomniejszone świadczenia? (np podzielone przez 3 tak, że w rezultacie jakbym dostał odszkodowanie tylko z jednego NNW) Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 - to w szkodzie w mieniu (gdy wartość szkody można dosyć dokładnie wyliczyć) łączna wartość uzyskanego odszkodowania nie może przekroczyć wartości szkody - bez względu na ilość zawartych umów ubezpieczenia - inaczej jest w przypadku ubezpieczeń, gdzie przedmiotem ubezpieczenia jest życie lub zdrowie - trudno wyliczyć ich wartość, bo życie i zdrowie z założenia są bezcenne - więc życie i zdrowie mogą być wielokrotnie ubezpieczane i z każdej umowy należy się odszkodowanie - niezależnie od pozostałych - ilość zawartych umów ubezpieczenia NNW nie ma więc znaczenia- jeśli zaistniałe zdarzenie jest w zakresie wszystkich zawartych umów ubezpieczenia NNW - z każdej umowy (niezależnie) można żądać wypłaty świadczenia- wysokość odszkodowanie zależeć będzie od warunków na jakich zawarto poszczególne ubezpieczenia, w tym sum ubezpieczenia, a także ustalonego % uszczerbku na zdrowiu - w przypadku różnych TU - ustalony % uszczerbku może się różnić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi