Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

3xNNW = ile odszkodowania?

dharoo777
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie teoretyczne, czyli nie dotyczy mnie osobiście.

Załóżmy że mam 3 polisy ubezpieczen NNW. Jedna w pakiecie ubezpieczenia domu, druga w pakiecie z AC a trzecia z ubezpieczenia na życie.

W Przypadku wypadku samochodowego i złamania ręki mogę uzyskac odszkodowanie z wszystkich 3 polis, czy tylko jednego???

załóżmy że zdarzenie klasyfikuje się do wszystkich warunków z 3 polis)

A jeśli mogę z 3 to czy na sumę odszkodowania wpływa fakt że mam aż 3 polisy i w związku z tym będę miał pomniejszone świadczenia? (np podzielone przez 3 tak, że w rezultacie jakbym dostał odszkodowanie tylko z jednego NNW)

Bardzo prosze o pomoc.

- to w szkodzie w mieniu (gdy wartość szkody można dosyć dokładnie wyliczyć) łączna wartość uzyskanego odszkodowania nie może przekroczyć wartości szkody - bez względu na ilość zawartych umów ubezpieczenia

- inaczej jest w przypadku ubezpieczeń, gdzie przedmiotem ubezpieczenia jest życie lub zdrowie - trudno wyliczyć ich wartość, bo życie i zdrowie z założenia są bezcenne - więc życie i zdrowie mogą być wielokrotnie ubezpieczane i z każdej umowy należy się odszkodowanie - niezależnie od pozostałych

- ilość zawartych umów ubezpieczenia NNW nie ma więc znaczenia

- jeśli zaistniałe zdarzenie jest w zakresie wszystkich zawartych umów ubezpieczenia NNW - z każdej umowy (niezależnie) można żądać wypłaty świadczenia

- wysokość odszkodowanie zależeć będzie od warunków na jakich zawarto poszczególne ubezpieczenia, w tym sum ubezpieczenia, a także ustalonego % uszczerbku na zdrowiu - w przypadku różnych TU - ustalony % uszczerbku może się różnić

Pozdrawiam.