Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy odwołowywać sie do PZU co do odszkodownia!!!

jastrzabtm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ma w domu ogrzewanie gazowe,które podczas silnych mrozów podało się i nie zadziałało.A wiec mianowicie zamarzła rurka w piecu przez którą przepływa woda,która się nagrzewa i idzie na ogrzewanie.prawdopodobnie zamarzła ze względu na to ze nie było ciągu w kominie i spaliny się cofnęły do pieca i spowodowało to awaryjne wyłączenia pieca.i doprowadziło to do rozerwania rurki na podgrzewaczu wody.

Więc zadzwoniłem do PZU i zgłosiłem szkodę i powiedziano mi ze raczej nie bedzie problemów z odszkodowaniem.

Po tygodniu czasu przyszła pani likwidator i porobiła kilka zdjęć i nawet mi nie dała do przeczytania co tam napisał bo powiedziała ze to jej notatki.

I wczorajszego dnia przyszło mi z PZU ze nie przyznano mi odszkodowania

Zgodnie z postanowieniami &5 ogólnych warunków ubezpieczenia" PZU DOM PLUS" odpowiada za szkody powstałe w następstwie zdarzeń losowych w postaci:ognia ,piorunu,eksplozji,upadku statku powietrznego,powodzi,sniegu,gradu,huraganu,zalania,osuwania się ziemi,lawiny,uderzenia pojazdu,trzęsienia ziemi,przepięcia.

I napisano mi tak.

W przedmiotowej sprawie nie stwierdzono uszkodzeń powstałych w skutek zalania.Natomiast uszkodzenie pieca gazowego nie powstało w skutek żadnego z w/w zdarzeń losowych,za które PZU ponosi odpowiedzialność.

a według mnie jest to eksplozja odnosząc się do linku ze strony PZU ze strony pierwszej &2

.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/PZUSA2008/DOM_Plus_5182.pdf

Proszę o jakieś podpowiedzi co mogę z tym zrobić ,żeby odzyskać odszkodowanie.

• 2 tygodnie później...

proszę napisać jaśniej - za co dokładnie oczekuje Pan odszkodowania?

zwrot kosztu wymiany rozerwanej rurki?

z tego, co Pan napisał, do zalania nie doszło...

W dodatku przyczyną rozerwania owej rurki było jej wcześniejsze zamarznięcie, a nie eksplozja...

jak długo piec nie działał, że doszło do jej zamarznięcia i czy dopełnił Pan "należytej staranności w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach"? bo zwracam uwagę, że

PZU nie odpowiada za szkody powstałe wskutek: pęknięcia rur i wyposażenia instalacyjnego z powodu zamarznięcia wody lub innej cieczy, jeżeli Ubezpieczający lub Ubezpieczony nie dopełnił należytej staranności w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach; (par 14 ppkt 4 OWU)

Więc na czym dokładnie polega szkoda, za którą domaga się Pan odszkodowania?

oczekuje odszkodowania za rozerwany podgrzewacz

Temperatura w mieszkaniu była w granicach 18 C

Zamarzniecie nastąpiło poprzez zassanie przez komin spalinowy mroźnego powietrza co doprowadziło do wygaśniecia pieca i jego zamarznięcia

• 1 miesiąc temu...

hmm....

Moim zdaniem nie wypłacą, i maja tutaj racje

Jak bym w pomieszczeniu było +18 to by ci rura ani piec nie zamarzł nawet przez komin

Jak coś zamarza to jest oczywiste ze temp w pomieszczeniu jest równa lub nizsza od 0 stopni

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...