jastrzabtm Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Ma w domu ogrzewanie gazowe,które podczas silnych mrozów podało się i nie zadziałało.A wiec mianowicie zamarzła rurka w piecu przez którą przepływa woda,która się nagrzewa i idzie na ogrzewanie.prawdopodobnie zamarzła ze względu na to ze nie było ciągu w kominie i spaliny się cofnęły do pieca i spowodowało to awaryjne wyłączenia pieca.i doprowadziło to do rozerwania rurki na podgrzewaczu wody.Więc zadzwoniłem do PZU i zgłosiłem szkodę i powiedziano mi ze raczej nie bedzie problemów z odszkodowaniem.Po tygodniu czasu przyszła pani likwidator i porobiła kilka zdjęć i nawet mi nie dała do przeczytania co tam napisał bo powiedziała ze to jej notatki.I wczorajszego dnia przyszło mi z PZU ze nie przyznano mi odszkodowaniaZgodnie z postanowieniami &5 ogólnych warunków ubezpieczenia" PZU DOM PLUS" odpowiada za szkody powstałe w następstwie zdarzeń losowych w postaci:ognia ,piorunu,eksplozji,upadku statku powietrznego,powodzi,sniegu,gradu,huraganu,zalania,osuwania się ziemi,lawiny,uderzenia pojazdu,trzęsienia ziemi,przepięcia.I napisano mi tak.W przedmiotowej sprawie nie stwierdzono uszkodzeń powstałych w skutek zalania.Natomiast uszkodzenie pieca gazowego nie powstało w skutek żadnego z w/w zdarzeń losowych,za które PZU ponosi odpowiedzialność.a według mnie jest to eksplozja odnosząc się do linku ze strony PZU ze strony pierwszej &2.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/PZUSA2008/DOM_Plus_5182.pdfProszę o jakieś podpowiedzi co mogę z tym zrobić ,żeby odzyskać odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 proszę napisać jaśniej - za co dokładnie oczekuje Pan odszkodowania?zwrot kosztu wymiany rozerwanej rurki? z tego, co Pan napisał, do zalania nie doszło...W dodatku przyczyną rozerwania owej rurki było jej wcześniejsze zamarznięcie, a nie eksplozja...jak długo piec nie działał, że doszło do jej zamarznięcia i czy dopełnił Pan "należytej staranności w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach"? bo zwracam uwagę, żePZU nie odpowiada za szkody powstałe wskutek: pęknięcia rur i wyposażenia instalacyjnego z powodu zamarznięcia wody lub innej cieczy, jeżeli Ubezpieczający lub Ubezpieczony nie dopełnił należytej staranności w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach; (par 14 ppkt 4 OWU) Więc na czym dokładnie polega szkoda, za którą domaga się Pan odszkodowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jastrzabtm Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 oczekuje odszkodowania za rozerwany podgrzewaczTemperatura w mieszkaniu była w granicach 18 CZamarzniecie nastąpiło poprzez zassanie przez komin spalinowy mroźnego powietrza co doprowadziło do wygaśniecia pieca i jego zamarznięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 hmm.... Moim zdaniem nie wypłacą, i maja tutaj racje Jak bym w pomieszczeniu było +18 to by ci rura ani piec nie zamarzł nawet przez komin Jak coś zamarza to jest oczywiste ze temp w pomieszczeniu jest równa lub nizsza od 0 stopni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadistudio Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 witam, mam podobny problemczy udało się Panu w tej sprawie coś wskórać? proszę o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi