koszta jak zksięzyca
Założył mela, 13 lutego 2010 · 357 wyświetleń
Po lekturze Twojego posta, domyślam się, że chodzi o odszkodowanie z AC, jeśli tak to dopłata Vatu- pewnie wynika z faktu, że ubezpieczenie zawierano na kwotę netto. Co do pozostałych spraw, to często wykonanie naprawy wiąże sięz koniecznością wybudowania, wbudowania, rozbrojenia itd niektórych elementów, wymusza to technologia naprawy.
Policjant który był na miejscu zdarzenia, nie ma obowiązku znać technologicznych aspektów napraw pojazdów.
albo właściciel, czyli ów tata jest płatnikiem vatu.
co do kosztorysu, to ujmę to tak, dlaczego fryzjer bierze od Pani za zmianę wyglądu kilkaset złotych? Przecież obcięcie to kilka ruchów nożyczkami i po sprawie, ale po drodze włosy zostały umyte, wysuszone, naożona farba, pasemka, trwała czy im podobne, do tego obcięcie, modelowanie, lakier, odżywka i Bóg wie co jeszcze. Efekt końcowy to niby tylko zmiana uczesania, a wymaga tyle niezbędnych czynności.
Nie znam ubezpieczalni która lekką ręką wydałaby chociaż złotówkę która się faktycznie nie nalezy, zdecydoanie częściej sytuacja jest odwrotna.
hmm... jak auto było ubezpieczane Netto - i musi dopłacić VAT - to i tak na tym nie straci bo ten VAT zapłacony sobie odliczy.
Kazdy warsztat ma swoją stawkę za roboczogodzinę i tutaj kwoty mogą sie mocno wahać.
jeśli jednak ma małe obroty w firmie i po prostu go nie stać na tak duży VAT - zawsze mógł ubezpieczyć do watosci Brutto
(wtedy szkody częściowe są pokrywane do Brutto z VAT zaś szkody całkowite lub kradzież Netto )
Ale zapewne liczył się koszt ubezpieczenia 🙂 tylko nikt nie zważa potem jakie mogą być konsekwencje.
kawa napisał(a):
zawsze mógł ubezpieczyć do watosci Brutto
(wtedy szkody częściowe są pokrywane do Brutto z VAT zaś szkody całkowite lub kradzież Netto )
.
Powiedz mi Pablo_1st w jakim TU tak jest to zaraz tam wszystko przenosze.
Zawsze jak firmowe ubezpieczałem i wykupiłem brutto - to przy szkodach częściowych nic nie dopłacałem przy Kasacji auta - odjęli VAT który odliczyłem. (przynajmniej w PZU tak miałem i słyszałem ze wszedzie jest tak samo)
to przynajmniej wiemy jak jest w PZU, bo ja nigdy nie słyszałem o takich praktykach:)
Całkowicie popieram Pablo.
W szkodach calkowitych i kradzieżach jak najbardziej brutto - w innych netto.🙂)))
kawa napisał(a):
Powiedz mi Pablo_1st w jakim TU tak jest to zaraz tam wszystko przenosze.
Zawsze jak firmowe ubezpieczałem i wykupiłem brutto - to przy szkodach częściowych nic nie dopłacałem przy Kasacji auta - odjęli VAT który odliczyłem. (przynajmniej w PZU tak miałem i słyszałem ze wszedzie jest tak samo)