marcin1661348171 Posted November 7, 2007 Share Posted November 7, 2007 Witam!W drodze do pracy mialem wypadek na rowerze.4 dni spędziłem w szpitalu.Nabawilem sie wstrzasnienia mózgu,byl tez lekki uraz kregoslupa szyjnego,rana czola-3 szwy,rana wargi dolnej-tez ze 3 szwy,zlamanie nosa,zlamanie siekacza gornego lewego.Jestem zatrudniony na czas okreslony od 01.09.07 do 31.12.07 na 2/3 etatu.Mam tylko normalne ubezpieczenie pracownicze,tzn pracodawca placi za mnie te wszystkie skladki chorobowe i wypadkowe.Chodzi mi o to gdzie mam sie teraz zwrócic po ewentualne odszkodowanie,jakie dokumenty zlozyc i jaka bylaby mniej wiecej wysokosc tego odszkodowania?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
blog Posted November 9, 2007 Share Posted November 9, 2007 nie napisałeś jednej bardzo istotnej rzeczy: Jak doszło do wypadku? Zostałeś potrącony przez samochód? czy sam się tak załatwiłeś?odpowiedz na pytanie, to napiszę co i jakpozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1661348171 Posted November 9, 2007 Author Share Posted November 9, 2007 niestety sam sie tak zalatwiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted September 18, 2011 Share Posted September 18, 2011 marcin1 wrote:Witam!W drodze do pracy mialem wypadek na rowerze.4 dni spędziłem w szpitalu.Nabawilem sie wstrzasnienia mózgu,byl tez lekki uraz kregoslupa szyjnego,rana czola-3 szwy,rana wargi dolnej-tez ze 3 szwy,zlamanie nosa,zlamanie siekacza gornego lewego.Jestem zatrudniony na czas okreslony od 01.09.07 do 31.12.07 na 2/3 etatu.Mam tylko normalne ubezpieczenie pracownicze,tzn pracodawca placi za mnie te wszystkie skladki chorobowe i wypadkowe.Chodzi mi o to gdzie mam sie teraz zwrócic po ewentualne odszkodowanie,jakie dokumenty zlozyc i jaka bylaby mniej wiecej wysokosc tego odszkodowania?PozdrawiamOd dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca jednorazowego odszkodowania za wypadek w drodze do pracy i w drodze z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Jednak należy niezwłocznie zawiadomić o wypadku w drodze do pracy pracodawcę, który w terminie do 14 dni od zgłoszenia sporządzi kartę wypadku i będzie się Panu należeć 100% podstawy wymiaru wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy. Szkodę można likwodować z wszelkich ubepzieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Z ubepzpieczenia NNW należy się tylko odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Wobec tego wysokość świadczenia zależy od sumy ubezpieczenia i przyznanego przez lekarza orzecznika stałego lub dłutorwałego uszczerbku na zdrowiu. Zapznać się z OWU ubezpieczenia, gdyż czasami należy się jeszcze odszkodowanie za leczenia i rehabilitację. Szkodę zgłasza się co do zasady po zakończeniu leczenia i rehabilitacji, gdyż wcześniej nie można ustalić trwałego uszczrerbku an zdrowiu. Co prawda dopuszczalne jest złożenie wnioski nieco wcześniej np. gdy istnieje ryzyko przedawnienia roszczenia. Szkodę zgłasza się na formularzu zgodnie z OWU ubezpieczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now