Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie zdrowotne od sprawcy w wyniku kolizji drogowej.

cichy_gdansk
 Share

Recommended Posts

Witam!

Proszę o pomoc,nie wiem co mam robić.

Wypadek stał się w 11.02.2010r w czwartek. Jadąc samochodem w Ostródzie (mieszkam w gdańsku) zatrzymałem się na przejściu by przpuścić pieszych,w tym momencie poczułem silne uderzenie w tył samochodu oraz trzask i ogromny ból w szyi. Wezwałem policje i karetkę,oczywistym było,że wina leży po stronie kierowcy który uderzył w samochód,którym kierowałem ja zostałem zabrany na pogotowie gdzie stwierdzono że nie ma jakichkolwiek zmian kostnych w szyi i stwierdzono skręcenie szyjne.Ból nie ustępował gdy wykonałem badania następnego dnia w gdańsku okazało się że mam złamanie kręgu szyjnego C2,lekarka poinformowała mnie że muszę jechać do ostródy, dokonać zmiany w notatce służbowej z kolizji drgowej na wypadek drogowy i taką notatkę pobrać od nich. Mam straszne bule w okolicy szyi i drętwieją mi ręce, więc to raczej nie będzie błachostka,otrzymałem zwolnienie lekarskie od 12.02 do 10.03. Bardzo proszę o informacje co mam robić,co ze mną i co z samochodem,mam zgłosić szkode pojazdu ? zgłosić też szkode na mojej osobie? Pani doktor powiedziała mi że najpierw muszę zmienić notatkę służbową i następnie zgłaszać szkodę zdrowotną.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

powiem tak - w normalnym kraju powiedziałabym abyś załatwiał od razu kwestie zgłoszenia szkody samochodowej i osobowej do likwidacji z OC sprawcy a kwestia notatki w toku się skoryguje.. jednak u nas nie do końca tak jest.

Doradzam więc najpierw mieć poprawną skorygowaną notatke i dopiero wtedy startować.

Z drugiej strony - nie jest powiedziane że notatka musi być skorygowana - właściwa diagnoza o złamaniu pojawiła się następnego dnia - to powinno wystarczyć.

Zmiana notatki to przedewszystkim zmiana kwalifikacji prawnej czynu z wykroczenia na przestępstwo. Wymaga to zawiadomienia policji (w przypadku wniosku o ukarania lub zawiadomienia o przestępstie jeśli sprawca ukarany mandatem).

Taka zmiana oznacza również zmianę terminu przedawnienia (wykroczenie - 3 lata, przestępstwo - 20 lat).

W mojej ocenie taka zmiana z punktu widzenia poszkodowanego nie jest aż tak istotna. Zgłoszenie szkody w pojeździe powinno być dokonane niezwłocznie, szkoda osobowa po zakończeniu leczenia podstawowego.

- Zbierać dokumentacje medyczna( absolutnie wszystko paragony za leki w aptece, każdy papierek od lekarza,kartę wyjazdową z pogotowia o wydanie ) ok3/4 kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem.

-Ja zgłosiłem szkody w trakcie leczenia. W mojej umowie z NW jest obowiązek zgłoszenia szkody w ciągu 7 dni.

Co do notatki policyjnej to nie mam pojęcia co zrobić

W sprawie notatki policyjnej - jeśli Pan zleci usługę o dochodzenie roszczeń odszkodowawczych firmie tym się zajmującej to powinna ona (przynajmniej tak jest w mojej) poradzić sobie nawet bez notatki policyjnej. Oczywiście nie zaszkodzi jej posiadanie.

Powinien Pan zgłosić szkodę do towarzystwa ubezpieczeń sprawcy wypadku, a będzie miał Pan szansę odzyskać odszkodowanie z OC sprawcy. O ile za samochód zniszczony wypłacą je bardzo chętnie, tak za szkody osobowe może Pan mieć znacznie zaniżone - polecam zlecić to firmie, która będzie w stanie powalczyć na równych prawach z towarzystwem ubezpieczeń.

Pozdrawiam, Andrzej Kotarski

• 6 months later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...