cichy_gdansk Posted February 14, 2010 Share Posted February 14, 2010 Witam!Proszę o pomoc,nie wiem co mam robić.Wypadek stał się w 11.02.2010r w czwartek. Jadąc samochodem w Ostródzie (mieszkam w gdańsku) zatrzymałem się na przejściu by przpuścić pieszych,w tym momencie poczułem silne uderzenie w tył samochodu oraz trzask i ogromny ból w szyi. Wezwałem policje i karetkę,oczywistym było,że wina leży po stronie kierowcy który uderzył w samochód,którym kierowałem ja zostałem zabrany na pogotowie gdzie stwierdzono że nie ma jakichkolwiek zmian kostnych w szyi i stwierdzono skręcenie szyjne.Ból nie ustępował gdy wykonałem badania następnego dnia w gdańsku okazało się że mam złamanie kręgu szyjnego C2,lekarka poinformowała mnie że muszę jechać do ostródy, dokonać zmiany w notatce służbowej z kolizji drgowej na wypadek drogowy i taką notatkę pobrać od nich. Mam straszne bule w okolicy szyi i drętwieją mi ręce, więc to raczej nie będzie błachostka,otrzymałem zwolnienie lekarskie od 12.02 do 10.03. Bardzo proszę o informacje co mam robić,co ze mną i co z samochodem,mam zgłosić szkode pojazdu ? zgłosić też szkode na mojej osobie? Pani doktor powiedziała mi że najpierw muszę zmienić notatkę służbową i następnie zgłaszać szkodę zdrowotną. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 powiem tak - w normalnym kraju powiedziałabym abyś załatwiał od razu kwestie zgłoszenia szkody samochodowej i osobowej do likwidacji z OC sprawcy a kwestia notatki w toku się skoryguje.. jednak u nas nie do końca tak jest.Doradzam więc najpierw mieć poprawną skorygowaną notatke i dopiero wtedy startować.Z drugiej strony - nie jest powiedziane że notatka musi być skorygowana - właściwa diagnoza o złamaniu pojawiła się następnego dnia - to powinno wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 Zmiana notatki to przedewszystkim zmiana kwalifikacji prawnej czynu z wykroczenia na przestępstwo. Wymaga to zawiadomienia policji (w przypadku wniosku o ukarania lub zawiadomienia o przestępstie jeśli sprawca ukarany mandatem).Taka zmiana oznacza również zmianę terminu przedawnienia (wykroczenie - 3 lata, przestępstwo - 20 lat). W mojej ocenie taka zmiana z punktu widzenia poszkodowanego nie jest aż tak istotna. Zgłoszenie szkody w pojeździe powinno być dokonane niezwłocznie, szkoda osobowa po zakończeniu leczenia podstawowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gehenna Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 - Zbierać dokumentacje medyczna( absolutnie wszystko paragony za leki w aptece, każdy papierek od lekarza,kartę wyjazdową z pogotowia o wydanie ) ok3/4 kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem.-Ja zgłosiłem szkody w trakcie leczenia. W mojej umowie z NW jest obowiązek zgłoszenia szkody w ciągu 7 dni.Co do notatki policyjnej to nie mam pojęcia co zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Posted February 24, 2010 Share Posted February 24, 2010 W sprawie notatki policyjnej - jeśli Pan zleci usługę o dochodzenie roszczeń odszkodowawczych firmie tym się zajmującej to powinna ona (przynajmniej tak jest w mojej) poradzić sobie nawet bez notatki policyjnej. Oczywiście nie zaszkodzi jej posiadanie. Powinien Pan zgłosić szkodę do towarzystwa ubezpieczeń sprawcy wypadku, a będzie miał Pan szansę odzyskać odszkodowanie z OC sprawcy. O ile za samochód zniszczony wypłacą je bardzo chętnie, tak za szkody osobowe może Pan mieć znacznie zaniżone - polecam zlecić to firmie, która będzie w stanie powalczyć na równych prawach z towarzystwem ubezpieczeń. Pozdrawiam, Andrzej Kotarski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Cogito Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Jak dalej toczy się sprawa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted September 25, 2010 Share Posted September 25, 2010 tez jestem ciekawa..ale zwykle po pewnym czasie osoby juz nie piszą jak problem rozwiązały..a szkoda, bo mogłoby pomóc.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now