miros87 Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 witam, mam pytanie do ekspertów, jestem ubezpieczony w zusie, a dokładniej moja mama posiada rentę, w której ja jestem również ujęty ze jestem ubezpieczony, a ostatnio mnie pobili, miałem rozcięty nos, założone 7 szfów, w tej chwili mam już zakończone leczenie, i pytanie jest czy mogę się starać o odszkodowanie z zusu z takiego ubezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prasados Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam,W 2008r. pracowałem jako przedstawiciel handlowy (doradca klienta w terenie) moja dziewczyna jako Telemarketerka w tej samej firmie. Przez wakacje (lipiec i sierpień) PRACODAWCA zatrudniał mnie na umowe zlecenie Na podstawie legitymacji, Która kończyła ważność z końcem sierpnia. Przez te dwa miesiące zaprzyjaźniłem się z tą firmą i umowe podpisywałem do 5 dnia miesiąca (do pracy kupiłem sobie skuter, żeby łatwiej się przemieszczać Między klientami. We wrzesniu 2008 Miałem podpisać nową umowe zlecenie, standardowo do 5 dnia miesiąca (Więc od 1.09.2008 do 4.092008 pracowałem bez umowy). Dokładnie 4.09.2008 zabrałem dziewczynę na szkolenie w Związku z tą pracą, bo chciała zacząć pracować tak jak ja. Przemieszczając się od klienta do klienta zaczął padać intensywny deszcz i jadąc dość ostrożnie wpadliśmy w koleine I skuter przewrócił się na bok I wsuneliśmy się pod nadjerzdzające samochody z naprzeciwka. úrazy Były dość poważne np.u mnie podkrętarzowe złamanie kości udowej i ogólne potłuczenia, a u dziewczyny Natomiast: wstrząśnienie mózgu, złamana Szczeka, złamany woreczek łokciowy I Również ogólne potłuczenia. Dziwczyna zakończyła leczenie po 5 miesiącach I dostała duże odszkodowanie rzędu 37.000zł (37 tysięcy złotych) z mojej polisy AC na skuter. Natomiast ja następnego dnia po wypadku zadzwoniłem do pracodawcy i powiedziałem ze nie mam ubezpieczenia i umowy o prace I Że będę Musiał pokryć koszty leczenia ktoré sa dosyć duże w Związku ze zbliżającą się operacja kości udowej. Po Trzech dniach pracodawca przyjechał do szpitala z umowa z ktorej wynikało Że zacząłem prace od 1.09.2008 w ktorej było ubezpieczenie z ZUSu. Podpisałem I wyszło na to Że byłem ubezpieczony od 1.09.2008 do 30.09.2008r. Moje leczenie trwa już 15 miesięcy i niebawem będę Miał ostatni zabieg związany z usunięciem śrób z uda. Więc leczenie dobiega końca I z tej okazji postanowiłem się dowiedzieć jakie dokumenty potrzebuje przedłożyć dla ZUSu.1.No I tu się zaczyna problem, bo PRACODAWCA nie sporządził protokołu wypadku, Który jest niezbędny dla ZUS. Uzyskałem info w ZUSie. Że obowiązkiem pracodawcy jest sporządzenie protokołu w ciągu 14 dni od Daty zgłoszenia wypadku przez pracownika. Kontaktowałem się z PRACODAWCA I byl wielce zaskoczony tą informacja o Protokole I Prawdopodobnie zdaje sobie sprawę z konsekwencji jakie Może ponieść. Co w takiej mam zrobić sytuacji??2. Druga sprawa wygląda tak że, jak dostane ten protokuł do dowiadywałem się w ZUSie Że skoro byłem sprawca (policja uzasadniła to tak: niezastosowanie się do panujących atmosferycznych Warunków: padal deszcz i było szarawo na dworze, koleiny to już nikt nie uwzględnił) to ZUS z jakiegoś artykułu odmawia wypłacenia Sprawcy Odszkodowania I wtedy pozostaje tylko droga sądowa ... Czy mam jakieś szanse na uzyskanie Odszkodowania Jeżeli Wynajmę firmę Która egzekfuje Odszkodowania drogą sądowa.3.Aha kwoty jakiego rzędu mogę się spodziewać w razie powodzenia i uzyskania Odszkodowania Proszę o pomoc w mojej sprawie iz góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi