Witam
Pracuje od tygodnia w jednej firmie,ale jeszcze nie dostałam umowy, mimo ze podstawowe dane zostały podane to one gdzieś zginęły i oficjalnej jeszcze nie dostałam umowy(zlecenie) pracuje w jednym z hipermarhetow na galerii i w trakcie pracy musiałam wyjść na pocztę zapłacić pieniądze z kasy(musimy to robić w pracy) wracając poślizgnęłam sie na schodach i walnęłam głowa o betonowe szkody uderzenie było tak silne ze wezwano pogotowie i stwierdzono u mnie wstrząśnienie mózgu, dwukrotnie w ciągu doby byłam w szpitalu. i zastanawiam sie czy przysługuje mi płatne L4 tylko chciałam zauważyć ze to moja pierwsza praca i jeszcze nie zdarzyłam złożyć wniosku o Nip. księgowa powiedziała mi ze jako jeszcze niezarejestrowana osoba przez pierwsze 40 dni L4 mam bezpłatne.
Oraz ile mogę ubiegać sie odszkodowania od hipermarketu bo schody do nich nalezą i nie były odśnieżone, dopiero po tym zdarzeniu nagle zaczęli je odśnieżać mimo ze nie zgłasza lam nic im jeszcze i czy pierw napisać do nich o polubowne załatwienie sprawy czy od razu wniosek do sądu kierować?? Jakie dokumenty będą mi potrzebne??
Będę wdzięczna za odpowiedzi
Pozdrawiam Ewa