Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy i zwolnienie lekarskie po szpitalu

bady1008
 Share

Recommended Posts

Witam mialem wypadek przy pracy.ale pracodawca go nie uznal .byl to ciezki wypadek i bal sie konsekwencji bylem 122dni na zwolnieniu i 2 miesiace w szpitalu czy mam szanse na odszkodowanie?

Skoro wypadek nie był uznany za wypadeowe przy pracy z ZUS nie należy się odszkodowanie ani świadczenie chorobowe płatne 100% podstawy wymiaru.

Możesz starac się o odszkodowaniez ubezpieczenia prywatnego jesli takie opłacasz.

Z ciekawości zapyram, jakie uzasadnienie nie uznania wypadku przy pracy podał pracodawca w protokole powypadkowym.

Czy wogóle otrzymałes protokół powypadkowy?

• 2 weeks later...
bady1008 wrote:
byl to ciezki wypadek
Jesli to fakt - to masz dwa wyjscia:
- mieć miękkie serce i..... pustą kieszen (a jak widze pieniadze na rehabilitacje pewnie by sie przydaly, prawda?)
albo
- twarde serce i po pierwsze odwolac sie do Sądu a po drugie powiadomic PIP (ze juz nie wspomne o Proukraturze), ze ulegles ciezkiemu wypadkowi przy pracy a pracodawca im nie zglosil tego faktu....
Wybor nalezy do Ciebie.
Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Wybieraj.

Odwołac się do sadu mozna jeśli ma sie protokół, a jak na razie tego nie wiemy.

Jak ównież tego czy faktycznie był to ciężki wypadek. dłośc zwolnienia, szpital i rehabilitacja wcale nie świadczy o ciężkości wypadku.

behapówka wrote:
Odwołac się do sadu mozna jeśli ma sie protokół, a jak na razie tego nie wiemy.
Jak ównież tego czy faktycznie był to ciężki wypadek. dłośc zwolnienia, szpital i rehabilitacja wcale nie świadczy o ciężkości wypadku.
Dokładnie tak.
Dlatego napisalam - "jeśli". :)

• 1 year later...

viviane wrote:

mam pytanie, czy dlugosc zwolnienia lekarskiego ma wplyw na ostateczna kwote odszkodowania? Mam zwolnienie od konca pazdziernika do 10 stycznia, jesli noga sie zrosla chcialabym juz wrocic do pracy (mam propozycje bardzo waznej podrozy w polowie stycznia i to glownie dla niej nie chcialabym przedluzenia zwolnienia). Dodam, ze wyplate mam 100%, wiec ubezpieczyciel (OC sprawcy wypadku) nie musi mi wyplacac niczego z tytulu nizszych zarobkow. Czy w zwiazku z tym dlugosc zwolnienia lekarskiego moze miec wplyw na ostateczna wysokosc odszkodowania?

• 4 months later...

marks wrote:

viviane wrote:

mam pytanie, czy dlugosc zwolnienia lekarskiego ma wplyw na ostateczna kwote odszkodowania? Mam zwolnienie od konca pazdziernika do 10 stycznia, jesli noga sie zrosla chcialabym juz wrocic do pracy (mam propozycje bardzo waznej podrozy w polowie stycznia i to glownie dla niej nie chcialabym przedluzenia zwolnienia). Dodam, ze wyplate mam 100%, wiec ubezpieczyciel (OC sprawcy wypadku) nie musi mi wyplacac niczego z tytulu nizszych zarobkow. Czy w zwiazku z tym dlugosc zwolnienia lekarskiego moze miec wplyw na ostateczna wysokosc odszkodowania?

Wszystko zależy o jakim ubezpieczeniu mówimy. Jeśli o jednorazowym odszkodowaniu z ZUS i z NNW to liczy się tylko trwały uszczerbek na zdrowiu. Jeśli zaś chodzi o likwidację szkody z polisy OC pracodawcy oraz polisy OC poajzdu to takie aspekty mają znacznie, gdyż oprócz odszkodowania wypłaca się również zadośćuczynienie.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...