Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zwrot kosztów przez sprawce wypadku

Rekomendowane odpowiedzi

Towarzystwo ubezpieczeniowe domaga się ode mnie zwrotu kosztów naprawy samochodu z kolizji której byłam sprawcą. Jest to kwota 6600 zł . Będąc w szoku oddaliłam się z miejsca wypadku. Czy Uniqa może się tego ode mnie domagać? I dlaczego? Proszę o pomoc .

Dodam że jechałam samochodem swojego pracodawcy.

Szok za szokiem... Ten drugi to jak przyjedzie zapłacić 6600zł! Ew. możesz poprosić o rozłożenie na raty - jest szansa, że się zgodzą. W ramach ćwiczeń "antyszokowych" - spróbuj wyobrazić sobie, jak na Twój zaparkowany samochodzik ktoś najeżdża i doznawszy "szoku" szybciutko zwiewa. Jakbyś go dorwała, pomyśl w jaki sposób chciałabyś pomóc mu wyjść z "szoku"?

art. 43 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz. 1152 ze zm.).

Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem

mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów

mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;

4) zbiegł z miejsca zdarzenia.