daria12345 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Towarzystwo ubezpieczeniowe domaga się ode mnie zwrotu kosztów naprawy samochodu z kolizji której byłam sprawcą. Jest to kwota 6600 zł . Będąc w szoku oddaliłam się z miejsca wypadku. Czy Uniqa może się tego ode mnie domagać? I dlaczego? Proszę o pomoc .Dodam że jechałam samochodem swojego pracodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Szkodowy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 W szoku, czy w amoku..uciekłaś, więc żądanie zwrotu zasadne. Polecam lekturę: http://www.rzu.gov.pl/publikacje/artykuly-pracownikow-i-wspolpracownikow/Ewa_Kiziewicz___Roszczenie_zwrotne_zakladu_ubezpieczen___Monitor_Ubezpieczeniowy_nr_39___pazdziernik_2009__2267 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Szok za szokiem... Ten drugi to jak przyjedzie zapłacić 6600zł! Ew. możesz poprosić o rozłożenie na raty - jest szansa, że się zgodzą. W ramach ćwiczeń "antyszokowych" - spróbuj wyobrazić sobie, jak na Twój zaparkowany samochodzik ktoś najeżdża i doznawszy "szoku" szybciutko zwiewa. Jakbyś go dorwała, pomyśl w jaki sposób chciałabyś pomóc mu wyjść z "szoku"? art. 43 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz. 1152 ze zm.). Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdemmechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdówmechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa; 4) zbiegł z miejsca zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi