Jump to content
Forum Odszkodowania

lekki wypadek w pracy - barbarella230

barbarella230
 Share

Recommended Posts

witam

29 stycznia br podczas pracy zostałam uderzona w kostkę belką tekturową, z pozoru nie wyglądało to strasznie,zgłosiłam ten wypadek do kierownika i wróciłam do dalszej pracy, jednak przez weekend noga w okolicach kostki napuchła i nie mogłam chodzić, udałam się więc w poniedziałek do lekarza rodzinnego, dostałam maści i tabletki przeciwbólowe, oraz skierowanie do chirurga, wizytę udało mi się umówić dopiero na piątek 5 lutego br, lekarz stwierdził silne stłuczenie i wsadził mi nogę w szynę gipsową, mieli mi ściągnąć ją 16 lutego, jednak po powtórnym prześwietleniu lekarz stwierdził, że jeszcze nie jest dobrze i zostawił mi do do 22 lutego, nadal jestem na L4, w pracy spisano protokół wypadkowy, chirurg również wypisał, jednak zaznaczył iż nie jest to wypadek ciężki, nie stwierdzono złamania, tylko silne stłuczenie, jak już wspominałam, czy należy mi się odszkodowanie z pzu, bądź zus-u? jeśli tak to jak i gdzie to załatwiać? proszę o pomoc

Jeśli wypadek będzie uznany za wypadek przy pracy ( będzie to stwierdzone w protokole powypadkowym) to po zakończeniu leczenia i rehabilitacji jeśli taka była należy napisac pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu określenia % uszczerbku na zdrowiu.

Dla spraw odszkodowawczych nie ma znaczenia czy był to wypadek lzakwalifikowany jako lekki czy ciężki. Ma to znaczenie jedynie do celów statystycznych i wysokośc składek na ubezpieczenie wypadkowe.

Odszkodowanie z PZU jest odrębnym odszkodowaniem i po zakończeniu leczenia można starać się o odszkodowanie.