Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek, OC, NNW

bratus3
 Share

Recommended Posts

Witam,

Uległem wypadkowi (poza samochodem). Mam ubezpieczenie OC i dodatkowo w tym NNW (jestem współwłaścicielem). Czy mogę ubiegać się o jakieś odszkodowanie?

Nie. Chyba, że wypadek nastąpił w czasie wsiadania lub wysiadania z pojazdu to można dochodzić odszkodowania z NNW komunikacyjnego i/lub innych ubezpieczeń typu NNW.

bratus3 wrote:
Witam,

Uległem wypadkowi (poza samochodem). Mam ubezpieczenie OC i dodatkowo w tym NNW (jestem współwłaścicielem). Czy mogę ubiegać się o jakieś odszkodowanie?
Co to znaczy wpadek poza samochodem- proszę opisać dokładnie okoliczności i przyczyny wypadku?

1) Na pewno szkodę można likwidować z ubepzieczenia dobrowolnego NNW, gdzie wypłacane jest odszkodowanie liczone jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. A czy z OC to ważne jest czy to był wypadek komunkacyjny i jakiego rodzaju oraz kto go spowodował?

szkoda wrote:
Co to znaczy wpadek poza samochodem- proszę opisać dokładnie okoliczności i przyczyny wypadku?
Przewróciłem się na schodach i mam 7 szwów na brodzie.

Właśnie chodzi mi o NNW, czy z niego mogę się ubiegać o jakieś odszkodowanie?

Skoro wypadek był na schodach to nie można dochodzić świadczenia z ubezpieczenia NNW komunikacyjnego, bo jak ktoś powyżej napisał nie był to wypadek przy wsiadaniu lub wysiadaniu z ubezpieczonego pojazdu.

Z OC tym bardziej nie można nic uzyskać.