Uszkodzony taras

Założył kabajka, 20 lutego 2010 · 492 wyświetlenia

kabajka
2 tygodnie temu zawalil mi sie dach nad tarasem pod wplywem spadajacego śniegu. Mam ubezpieczenie PZU DOM. PZU nie przyznalo odszkodowania. W przyslanym od nich pismie napisali, ze ubezpieczony jest tylko budynek mieszkalny a nie przybudowany do niego taras. Czy jest jakas szansa ze po napisaniu odwolania dostane odszkodowanie??
wal
dobudował go Pan w trakcie trwania umowy ubezpieczenia? czy w momencie zawierania umowy już istniał?
kabajka
Taras byl wybudowany przed zawarciem umowy
kabajka
Dodam jeszcze ze taras jest w planach budynku.
wal

Proszę pisać odwołanie, powołując się właśnie na to, że taras (wraz z zadaszeniem) w momencie zawierania ubezpieczenia stanowił integralną część budynku i jako część budynku został zgłoszony do ubezpieczenia (bo zakładam, że we wniosku nie było odrębnego pytania "czy posiada taras" "czy taras ma zostać objęty ochroną"), że jest w planach budynku od początku.

Proszę ich jednocześnie zapytać na jakiej podstawie nie uznają tarasu za część budynku mieszkalnego (ich odpowiedź może być ciekawa 😉 )

Jeśli jest Pani - Panią (a nie Panem - jak w moim wcześniejszym poście) - przepraszam za zmianę płci 🙂

kabajka
Przez zawalenie dachu uszkodzil sie tynk budynku, czy moge to rowniez napisac w odwolaniu?? Nie gniewam sie za zmiane plci 🙂
wal

oczywiście, tynk jest częścią domu --> par. 2 pkt 5 OWU PZU DOM;

Pozdrawiam 🙂

kabajka

Bardzo dziekuje. Odwołanie juz napisane. Mam nadzieję,że rozpatrzą pozytywnie.

Również pozdrawiam 🙂

ANITKA

Witam! Chciałam spytać jak zakończyła się sprawa? Jestem w identycznej sytuacji.

Pozdrawiam