Jump to content
Forum Odszkodowania

odszkodowanie z PZU smierc syna

jozia123.pl
 Share

Recommended Posts

Moj syn zginal 25 lipca 2007r w wypadku motocyklowym byl pod wplywem alkoholu mial 17 lat i byl ubezpieczony w szkolnym ubezpieczeniu PZU i czy w takim razie nalezy mi sie odszkodowanie.

• 1 year later...
Bez znajomości treści umowy ubezpieczenia i Ogólnych Warunków Ubezpieczenia (OWU) ciężko jest jednoznacznie wskazać prawidłową odpowiedź. W szczególności analizy wymaga zawarty w OWU katalog wyłączeń ochrony ubezpieczeniowej, tj. zbiór postanowień wskazujących, w jakich przypadkach ubezpieczony nie podlega ochronie ubezpieczeniowej. Co do zasady zakłady ubezpieczeń nie ponoszą odpowiedzialności za szkody powstałe w następstwie użycia alkoholu, narkotyków lub innych środków odurzających. Niemniej jednak występują w tym zakresie pewne różnice, których nie sposób przewidzieć bez analizy poszczególnych postanowień umownych.

Klauzla świadczeń dot. śmierci nie jest obszerna, jeżeli nie ma mowy o alkoholu to należy się, jeżeli jest to niestety nie. A syn zginął z własnej winy, czy może był inny uczestnik tego zdarzenia? Jeżeli był to jest jeszcze kwestia odszkodowania z OC sprawcy. Pozdrawiam

jozia123@.pl wrote:
Moj syn zginal 25 lipca 2007r w wypadku motocyklowym byl pod wplywem alkoholu mial 17 lat i byl ubezpieczony w szkolnym ubezpieczeniu PZU i czy w takim razie nalezy mi sie odszkodowanie.
W większość znanych mi ogólnych warunków ubezpieczeń dobrowolnych NNW alkohol wyłącza odpowiedzialność, chyba że do szkody doszło z winy osoby trzeciej.

Proszę o więcej szczegółów na temat okoliczności wypadku.