cebria Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam.Mam pytanie do specjalistów...25.01.2010 doznałam obrażeń w wypadku komunikacyjnym.Byłam pasażerem w samochodzie prowadzonym przez kierowce, który jak się okazało był pod wpływem alkoholu.Nieprzytomna zostałam przewieziona do szpitala. Obrażenia to wstrząśnienia mózgu, złamany obojczyk, pęknięty palec u ręki oraz potłuczona noga. Mam pytanie, czy mogę ubiegać się o odszkodowanie od kierowcy - sprawcy wypadku? Jak to zrobić ?Dodam jeszcze że jestem studentką, nie mam indywidualnego ubezpieczenia, za to jestem "podpiętą" do ubezpieczenia zdrowotnego ojca.Chciałam również zapytać czy mogę się ubiegać o odszkodowanie z ZUSu skoro jestem ubezpieczona wraz z tatą?Proszę o rade i wskazówki, gdyż taka sytuacja spotkała mnie pierwszy raz i nie mam pojęcia co robić.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 trzeba zebrać całą dokumentacje medyczną ,wypełnić wniosek o zadośćuczynienie z OC sprawcy wypadku oraz zdecydować czy chcemy walczyć o pieniądze z towarzystwa ubezpieczeniowego sami czy za pośrednictwem kancelarji odszkodowawczej ale to wiąże się z zapłaceniem jej prowizji od wywalczonej kwoty zadośćuczynienia.Ubezpieczenie bezrobotnego w zusie polega wyłącznie na darmowej opiece lekarskiej i moim zdaniem odszkodowanie się nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 przede wszystkim powinna Pani pomyśleć, z a n i m wsiadła Pani do samochodu prowadzonego przez nietrzeźwego kierowcę... Nie wiem, jak TU rozstrzygnie taki przypadek (gdy poszkodowany jest pasażerem w pojeździe pijanego sprawcy). Nie pisze Pani, kim jest dla Pani kierowca - osobą bliską? zupełnie obcą? Tylko Panią podwoził (z grzeczności), czy został wynajęty (=zawarła Pani z nim umowę o przewóz)?Teoretycznie, może Pani zgłosić roszczenie do Ubezpieczyciela, z którym właściciel pojazdu zawarł ubezpieczenie OC. Proszę zwrócić się do właściciela pojazdu o podanie numeru polisy i nazwy Ubezpieczyciela. Potem należy zgłosić szkodę (najprościej) bezpośrednio do Ubezpieczyciela.Dodam, że jeśli TU wypłaci Pani świadczenie - to zażąda od kierowcy zwrotu całej wypłaconej kwoty. odnośnie ubezpieczenia w ZUS, tak, jak pisał poprzednik - dzięki niemu, może się Pani bezpłatnie leczyć (w ramach świadczeń NFZ), ale nie daje podstawy do uzyskania dodatkowego jednorazowego odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 To czy Pani chciała z nim jechać, czy nie, czy był wynajęty nie ma znaczenia. Jeśli nie był to Pani mąż to odszkodowanie się Pani w całości należy z polisy OC sprawcy wypadku. Nie musi mieć Pani żadnych prywatnych ubezpieczeń - całość odszkodowania pokryje polisa OC sprawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaras80 Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 wszystko pieknie ladnie ale to nie takie proste.....od razu ubezpieczalnia sie przyczepi do poszkodowanej ze sie przyczynila bo wsiadla wiedzac ze kierowca byl pijany..moga nawet poleciec z przyczynieniem 50% albo i wiekszym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr2707 Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Oczywiście że Towarzystwo w takiej sytuacji zrobi przyczynienie . Ale jeśli Pani nie wiedziała że kierowca jest pod wpływem alkoholu to można podważyć stanowisko Ubezpieczyciela co do przyczynienia . Np był po dwóch piwach i nie było widać że jest pod wpływem alkoholu . Wąchać nie musi Pani za kazdym razem kierowcy . Tylko że Ubezpieczyciel nie zmieni stanowiska i trzeba sprawę do sądu skierować . I w takiej sytuacji to co Pani zostanie wypłacone przez ubezpieczyciela to ubezpieczyciel wystąpi z regresem do sprawcy tzn o zwrot tej kasy co PAni wypłacili . Także jeśli jest to współmałżonek lub ktoś nam bliski to trzeba się zastanowić bo to co nam wypłacą on będzie musiał oddać z własnej kieszeni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiuu1985 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 krotko powiem jest kancelaria prawnicza mlodzi prawnicy tam pracuja pookolo 27 lat zalatwiaja sprawy moment maja swoje przedstawicielestwo we wrocku i gdanksu robia sprawy za 15 procent i non stop kontaktuja sie z poszkodowanym zreszta jak zadzwonicie tam to juz bedziecie wiedzieli czy zostawic im sprawe pozdr ja tez meczylem sie z ubezpieczalniami w koncu poszedlme i zalatwili sprawe od reki kanca nazywala sie chyba cos jak,,,,,,,,,,,,,, konsensus baltika,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, i jest w gdansku i w okolicach jeleniej gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr2707 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Z tego co widać to Pani jest niezorientowana i też radziłbym skorzystanie z usług jakiejś kancelarii . Na pewno na tym Pani zyska o wiele więcej niż robiłaby to Pani sama . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi