Witam.
Przedmiotem szkody byl uszkodzony prawy blotnik i zderzak (wjechanie w slupek bokiem). Otrzymalem od ubezpieczyciela kosztorys naprawy, ktory jednak jest bardzo zanizony. W opcji ubezpieczenia mialem brak amortyzacji wykupiony oraz naprawę w autoryzowanych serwisach.
Szkode wyceniono mi na niecale 1200zl, podczas gdy same czesci w serwisie VW tyle kosztuja. Drugie tyle ich lakierowanie, no i oczywiscie robocizna.
Tutaj policzono mi czesci (268zl + 67zl) i lakierowanie 118zl+259zl+67zl+25zl i od tego odliczono wspolczynnik odchylenia (?) 174zl. Tak przy okazji czym jest ten wspolczynnik odchylenia? Czytalem gdzies, ze to roznica w cenach lakierow czy cos? Co mnie to obchodzi?
Jutro mam zamiar udac sie do serwisu blacharsko-lakierniczego VW po kosztorys od nich i odwolac sie od tego rozliczenia?
Poniewaz wczesniej pytalem o to na infolinii i pani powiedziala mi, ze pozniej moge sie odwolac pokazujac faktury po naprawie. Tez mam z tego powodu watpliwosci dlaczego po naprawie? Moze ja nie chce naprawiac tego w ogole? Odszkodowanie nalezy mi sie za poniesiona szkode, nie za naprawe czyz nie?
Prosze o porady co robic i czym uzasadniac swoje odwolanie, bo nie mam w tym niestety doswiadczenia.
Z gory dziekuje.