angelus Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 witajcie,w pazdzierniku 2008 miałem wypadek, jechałem z kolego, gościuwa z naprzeciwka wyprzedzała na trzecego, miałem złamanie kości strzałkowej lewej i szyję w gorsecie przez 2 miesiące. Do tej pory z OC tej kobiety dostałem 5000, Byłem na komisji lekarskiej, dowiedziałem się że mam 7 % uszczerbku na zdrowiu. Teraz dzownili z ubezpieczalni i proponują mi jeszcze 2,5 tys. ale chcą, żebym podpisał jakąs ugodę.Co robić? Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało. Znajomi mi radzili, żeby wziąć pośrednika - polecali jakieś biuro dochodzenia odszkodowań z Sopotu, podobno nie biorą dużego porocentu. Czy opłaca się bawić w pośrednika, czy podpisać to ugodę?Czy ktoś mi może doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Przy uszczerbku na zdrowiu na poziomie 7 % ugoda na 7.500,00 zł. to słaba kwota. Należy przy tym pamiętać, że aby ostatecznie oszacować kwotę zadość należałoby poznać szczególy dotyczące Pana osoby itp.Co do połnomocnika to warto to rozważyć albo samemy powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaras80 Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 z tego co Pan pisze to za strzałkowa można szarpnąć około 8 procent - rozporzadzenie mpips do tego dochodzi około 5 procent urazów psychicznych daje to 13 procent liczmy w likwidacji bedzie to około 10500 natomiast przed sadem jest szansa na 13 razy 1500 min przy apelacji nawet 2500 do 3ooo wiec okolo 19500 plus koszty zp 2400 pozdrawiam nie polecam ugody gdyz eliminuje ona mozliwosc ubiegania sie o dalsze roszczenia pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaras80 Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 mało tego mozna jeszcze z nimi poleciec za utracone zarobki jesli takowe byly...nie wiem jaka sytuacja hej gdyby co to email prosze z doprecyzowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr2707 Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Tylko aby policzyć sobie uszczerbek na poziomie 13 % to trzeba to udowodnić robiąc niezależna komisje lekarską najlepiej . Albo zakładając sprawę w sądzie wnieść o powołanie biegłego . Najlepiej to zroboic niezależną komisję i przedstawić ją w Ubezpieczalni wtedy jest szansa że ugodę zaproponują wyższą . ALe aby podpisać trzeba minimum liczyć 1500 zł za procent . Ale i tak to zalezy od wielu innych okoliczności a nie samego uszczerbku . No i ugoda zamyka drogę do dalszych roszczeń chyba że w treści dopiszę się aby tak nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angelus Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Dzięki za porady. Na razie nie zdecydowałem się na ugodę. Dałem znać do tej ubezpieczalni, że na tych warunkach nie ma mowy. W niektórych firmach od odszkodowań dowiedziałem się co nieco za darmo. Babka z Sopotu z biura dochodzenia odszkodowań, też mi powiedziała, że ponieważ sie długo leczyłem i słabo się to goiło, uszczerbek na zdrowiu na pewno byłby wyższy u niezależnego biegłego. Nie che mi się z tą sprawą po sądach włóczyć, ale teraz myślę, że takie "propozycje ugody" to są jakieś chwyty poniżej pasa ze strony ubezpieczalni. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi