anija85 Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 "Przyczynienie" - podobno przysługuje mi to po zmarłym mężu. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi napisał gdzie mogę się o to ubiegać i na jakiej zasadzie przyznają to.... - przyczynienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 zgodnie z moja widzą przyczynienie się to nie cos co przysługuje, rozumiem, że mąż miał wypadek i zmarł? przyczynienie jest opisane w art. 362 K C. "Zgodnie z tą normą poszkodowany, który przyczynił się do powstania szkody lub zwiększenia szkody ( tzn. nie miał zapiętych pasów bezpieczeństwa, był pod wpływem alkoholu, jechał z pijanym kierowcą itp.) musi liczyć się z odpowiednim zmniejszeniem odszkodowania." To żaden przywilej, raczej obciążenie... prosze o poprawienie jelsi sie mylę chyba że chodziło ci o jakies inne słowo na "p" i źle wpisałaś lub zapamiętałaś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija85 Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 Była u mnie firma zajmująca się odszkodowaniami - EUROPEJSKIE CENTRUM ODSZKODOWAŃ i namawiali mnie abym skorzystała z ich pomocy, bo należy mi się "przyczynienie" po zmarłym mężu a sama nic nie wywalczę od pracodawcy. Hmm... Nie wiem czy mam skorzystać z tej usługi?! Dlatego pytałam o to przyczynienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRW Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 droga Pani,nie należy się Pani żadne "przyczynienie" i bardzo proszę wczytać się w to co napisał użytkownik "ava80" bo taka jest definicja tego słowa jeżeli mamy doczynienia z odszkodowaniami. pozdrawiam,KRW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Przyczynienie to instytucja prawa cywilnego, na mocy którego sąd (TU) może zmniejszyć odszkodowanie o stopień przyczynienia się poszkodowanego do powstania szkody lub zwiększenia jej rozmiarów. W rzeczywistości potrącany jest pewien % z kwoty odszkodowania.Pani prawdopodobnie należy się odszkodowanie, które może być pomniejszone o stopień przyczynienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRB Centrum Odszkodowań Sp Posted May 13, 2011 Share Posted May 13, 2011 Szanowna Pani domyślam się że, pomyliła Pani „przyczynienie” z zadośćuczynieniem po śmierci męża. Zadośćuczynienie po śmierci osoby bliskiej to świadczenie uregulowane w art. 446 § 4 k.c. którego celem jest pieniężne złagodzenie krzywdy związanej z śmiercią członka najbliższej rodziny. Zadośćuczynienie ma na celu również ułatwić przezwyciężenie ujemnych przeżyć związanych z doznaną krzywdą. Wysokość zadośćuczynienia musi stanowić ekonomicznie odczuwalną wartość, niemniej jednak kwota ta musi być utrzymana w rozsądnych granicach, odpowiadających aktualnym warunkom i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts