12mario12 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 WitamJa również jakiś czas temu miałem podobny wypadek jaki jest tu opisywany, a mianowicie poślizgnąłem się i przewróciłem na rozbite szkło-skutkiem tego było przecięcie nerwu pośrodkowego i ściegna FDS III od palca. 3 tyg.longieta gipsowa-już ściągnięta,30 zastrzyków nivalinu(nie wiem czy pomogły bo nie wiem jak bym się czuł gdybym ich nie brał) na dniach idę na rechabilitację.Ogólnie ręką mogę ruszać, palcami też-lekko góra,dół i na boki, choć są jeszcze trochę spuchnięte.nie mogę ich za to sam zgiąć,chyba że zrobie to drugą ręką .No i z czuciem od wew.strony ręki też nie najlepiej. Proszę o poradę jeżeli ktoś już to przechodził-chodzi o np: jakieś dodatkowe zabiegi, ćwiczenia,leki-czy są skuteczne???Czy czucie w palcach wraca po jakimś czasie (lekarz do którego chodze to chyba się sam zabardzo nie zna albo nie lubi rozmawiać-nivalin przepisał mi inny na prywatnej wizycie) A może ponowna operacja???agutka pisała że ręka w pełni wróciła jej do sprawności czyli jest jakaś nadzieja.Jak każdy w takiej sytuacji będę bardzo wdzięczny za porady.Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fronceka Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Witaj.Mam identyczny przypadek jak ty.Po 7 tygodniach od zszycia ścięgna zerwało mi się znowu.Też nie mogę zginać palca.Czeka mnie prawdopodobnie rekonstrukcja,która trwa 6 miesięcy.Ale decyzja zapadnie po usg,które mam za parę dni.Bo jeśli palec się nie zgina,to znaczy,że ścięgno jest zerwane.Więc odpowiadając na twoje pytanie-ręka nie ma prawa wrócić do pełnej sprawności.Rehabilitacja nic nie da.Palec się nie będzie zginał.Dziwi mnie,że tak krótko miałeś longietę,bo zrost następuje po 6 tygodniach.Bardzo mi zależy,abyś napisał, co teraz z twoim palcem.Jeśli ktoś miał niedawno podobne przejścia,niechże się odezwie.Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi