Jump to content
Forum Odszkodowania

Pożar budynku gospodarczego

Recommended Posts

Witam,

dwa tygodnie temu spaliło się drugie piętro mojego budynku gospodarczego. Polisa widnieje na sumę 80.000zl w PZU Dom Plus. Rzeczoznawca przybył, spisał wymiary, porobił zdjęcia i pojechał nie zostawiając żadnych dokumentów. Po kilku dniach dowiedziałem się na infolinii, że kosztorys obliczono na 12.500, w niektórych zestawieniach widnieje nawet kwota 10.000.

Przyjmując, że spaliła się połowa budynku, moim zdaniem, powinienem oczekiwać około 40.000.

Jaką mam możliwość dochodzenia wyższej kwoty odszkodowania?

• 1 month later...
Wiesz... tutaj zależy co i jak zostało ubezpieczone. Ubezpieczenia majątkowe rozbijają się na drobne elementy: masz tam mury, elementy stałe, elementy ruchome i wiele innych. Wszystko trzeba oddzielnie ubezpieczać i na wszystko wskazywać sumy ubezpieczenia. Przede wszystkim zobacz co masz ubezpieczone na polisie i na jakie sumy ubezpieczenia. Nigdy nie patrz na sumę ubezpieczenia całego budynku - bo to tylko wtedy jak budynek ulegnie całkowitemu zniszczeniu. Patrz na polisę i drobiazgi w niej rozpisane.