Na wstępie witam wszystkich.
Trochę poczytałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Sprawa wygląda tak: stłuczka nie z mojej winy z ukraińskim TIRem. Policja obecna na miejscu wypadku stwierdziła winę po stronie TIRa. Poszukiwania ubezpieczyciela z zielonej karty zaprowadziło mnie do PZU- szkodę przyjęli, przysłali rzeczoznawcę. 3 dni później dostałem maila- szkoda całkowita (naprawa 7200zł). Wartość auta 6600zł, wartość wraku 1850zł, odszkodowanie 4565zł. Wartość auta zaniżona dość poważnie. Ciekawa sprawa: PZU zaproponowało mi pomoc w sprzedaży wraku za 1850zł- okres "ważności" oferty sprzedażowej określili na 3 tygodnie. Samochód kupiłem za 10500zł rok temu- zmieniłem rozrząd, tarcze i klocki, założyłem nowe opony 3 miesiące temu. W toku postępowania narzuciło mi się kilka pytań:
Mój samochód to: Rover 200 1,4 KAT; rocznik 1999;; 16v 76KW (103KM); 5drzwi hatchback, sprowadzony; przebieg 197000km
1- Czy do podwyższenia wartości sprzed wypadku mogę w odwołanie wpisać wyposażenie, nowy rozrząd i opony?
2- Jaki jest "normatywny przebieg auta" w moim przypadku? Odjęto mi od wartości bazowej samochodu 1200zł za wysoki przebieg. Średnio 20000km rocznie to wcale nie jest tak dużo...a jednak.
3- O co chodzi ze sprzedażą wraku- nie wyrażałem żadnej zgody na wystawienie samochodu na aukcji- czy nie lepiej zażądać przedstawienia wyliczeń wartości wraku- jak mówi samo PZU- "...Aukcje w żaden sposób miarodajnie nie przedstawiają wartości samochodu..."- więc wraku pewnie podobnie.
3- Czy mogę zażądać podania wyliczeń wartości wraku dla różnych metod? Będę miał wtedy jakieś pole manewru w tej sprawie 😉
4- Powiedziano mi, że odszkodowanie zostanie wypłacone po ustaleniu sprawcy...a nawet nie ustalili nazwy ubezpieczalni. Jak wyglądają terminy wypłaty odszkodowań- dodam, że jeszcze nie zdecydowałem się na sposób załatwienia sprawy- nie podpisywałem żadnych papierów.
5- Zastanawiam się nad zakwestionowaniem szkody całkowitej, naprawie auta i staraniu się o zwrot faktur do wartości 6600zł- macie jakieś doświadczenia w tej sprawie?
6- Poszedłem do PZU i poprosiłem o kalkulację ubezpieczenia OC- wpisano tam wartość 8000zł dla danych samochodu j.w. To jakiś żart, czy to normalne, że tak różnią się wartości z Działu ubezpieczeń i Likwidacji szkód? Można jakoś ugryźć od tej strony?
7- Wartośc samochodu przed szkodą - wartość wraku= wypłacone odszkodowanie. Czyli 6600-1850=4750zł, zaproponowano mi 4565zł. Gdzie moje 200 zł?
8- I ostatnie- OC mam w MTU- o odszkodowanie z OC sprawcy staram sie w PZU- które OWU mnie obowiązuje?
Mam zamiar cisnąc PZU o każdą złotówkę, żeby jak najbardziej zminimalizować swoje straty- jak większość z obecnych, nie jestem w stanie kupić podobnego samochodu w cenie wg PZU, więc wykorzystam każdą możliwość- wszelkie sugestie mile widziane.
z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam