Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy z częścowo z mojej winy

narniin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przysługuje mi odszkodowanie za wypadek w pracy po części z mojej winy. Poniewaz nie zabezpieczyłam drzwi w maszynie ona wówczas przygniotła mi rece.Powód tegoz zachownia z mojej strony był taki iż pólprodukt który otrzymuje bez mojej ingerencji nie wyjdzie.podkreslam ze to zachownie z mojej strony nie jest nagminne ale czasem konieczne gdyz srodki jakimi dysponuje maja wiele do życzenia Pracownik BHP niestety tego nie chce umiescic w protokule powypadkowym z prostych przyczyn.działa na rzecz pracodawcy.Czy mam szanse?

Moja wina jest nadgorliwośc ale inaczej bym nie wykonała swojej pracy.Niestety to nie jest umieszczone w przepisach BHP.Najwyrazniej nie będzie.Pracownik pełniący te funkcję stwierdził iż nic mi sie nie należy a tylko niszczę prestiz firmy.Czy moge nie podpisać protokołu który sporządzono nie skrupulatnie pomijając warunki pracy? i czy łamiac przepisy te na papierze otrzymam odszkodowanie? i czy warto o nie walczyć? proszę o radę!!!

Przed zatwierdzeniem protokołu powypadkowego przez pracodawcę zespół powypadkowy powinien zapoznać ciebie z treścią tego protokołu i pouczyć, o możliwości wniesienia uwag i zastrzeżeń jeśli takie masz odnośnie treści lub faktów zawartych w protokole.

Swoje uwagi i zastrzeżenia piszesz na oddzielnej kartce i oddajesz zespołowi powypadkowemu za potwierdzeniem odbioru. Protokół wraz twoimi zastrzeżeniami trafia do pracodawcy.

Nie znając faktów trudno cokolwiek radzić. Pewne jest, że behapowiec opowiada bzdury mówiąc, że nic ci się nie należy. Jeśli wypadek został uznany za wypadek przy pracy i nie była to wyłączną wina lub rażące niedbalstwo pracownika ( wyłączną winę lub rażące niedbalstwo trzeba pracownikowi udowodnić – podać dowody, ze tak właśnie było. Nie wystarczy podać, że pracownik nie przestrzegał przepisów bhp) za niezdolność do pracy spowodowana wypadkiem należy się 100% podstawy wymiaru ( a nie 80% tak jak przy zwykłym L4). Poza tym możesz starać się o odszkodowanie z ZUS, i to nie behapowiec decyduje o % uszczerbku na zdrowiu tylko lekarz orzecznik ZUS.

Tak więc jeśli wypadek, tak jak piszesz spowodowany jest częściowo z twojej winy nie możesz być pozbawiona prawa do świadczeń powypakowych.

Mysle, ze w protokole powinno byc rowniez stwierdzone, ze jedną z przyczyn bylo niewlasciwe dzialanie maszyny, ktore powodowala sytuacje, ze potrzebne bylo "ręczne wspomaganie", ktore poskutkowalo wypadkiem.....