Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odwołanie od orzeczenia komisji lekarskiej.

mor_ek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Odchodząc na emeryturę mundurową, na moją prośbę zostałem skierowany na komisję lekarską, która przyznała mi III grupę inwalidzką bez związku ze służbą. Orzeczenie komisji już dawno uprawomocniło się.

Czy są szanse na odwołanie się od od orzeczenia, ponieważ uważam, że schorzenia, które obecnie nasilają się są skutkiem pełnionej służby? Jeżeli tak, to jak to realizować.

Odszedłem na emeryturę w 1998r. i z tego roku jest orzeczenie.

Pozdrawiam forumowiczów.

R. B.

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
wystarczy złozyc ponowny wniosek do biura emerytalnego o ponowne skierowanie na komisję lekarską w związku z pogorszeniem się stanu zdrowia. Od prawomocnego orzeczenia lekarskiego nie ma możliwości odwołania się. Zyczę powodzenia.

Czeka Cie droga przez męke. Ja przez 23 lata miałem orzekana grupę inwalidzką a ponieważ do 2006 roku nie robiłem odwołań więc nie było problemów. W 2006 roku postanowiłem ukrócić swobodne orzekanie grupy inwalidzkiej i wtedy zaczeły się schody. Zaczeły znikać dokumenty, ostanie orzeczenie wydane zostało wogóle bez jakichkolwiek badań a jedynie na podstawie sugestii RWKL Wrocław mimo że dopiero wyszedłem ze szpitala po ponownym zawale serca. Tacy madrzy i swiatli sa lekarze z TWKL Zary podległej RWKL Wrocław. Wszyscy lekarze orzecznicy z tych dwóch komisji lekarskich w godzinach od 8.00 do 15.00 nie sa lekarzami lecz urzednikami nie mającymi pojęcia o sztuce lekarskiej a także o znajomości obowiązującego prawa.Ponieważ i w 2010 roku wniosłem odwołanie od orzeczenia TWKL a na orzeczenie RWKL Wrocław wniosłem skargę do wojewódzkiego sądu administacyjnego wobec czego praktycznie od stycznia tego roku nie mam aktualnego orzeczenia a ponieważ nie ma orzenia wobec czego nie można wydać decyzji od której to dopiero przysługuje prawo zaskarżenia do sądu ubezpieczeń społecznych.

Godności i honoru nie można nauczyć się z tymi cechami należy się urodzić, niestety Bóg pominął te cechy u tych lekarzy z komisji lekarskich zarówno w Zarach jak i Wrocławiu.

Jedna z cech oficera to honor niestety i ta cecha jest obca tym lekarzom. Swoje awanse widocznie otrzymywali za inna działalnośc nie związana z wykonywanym zawodem.

Dla nich nie liczy się pacjent i jego stan zdrowia ale wytyczne administracyjne których celem jest nie przyznanie renty.

Pogarda wobec tych lekarzy to bardzo skromne określenie praktycznie takim lekarzom powinno odbierać się prawo wykonywania zawodu a za działalność powinno się dotkliwie karać.

• 11 miesięcy temu...

Odchodząc na emeryturę mundurową, na moją prośbę zostałem skierowany na komisję lekarską, która przyznała mi III grupę inwalidzką na 2 lata. Po dwóch latach ponownie stanąłem na komisjie lekarską, która odebrała mi tą grupę. Czy są szanse na odwołanie się od od orzeczenia, ponieważ uważam, że schorzenia, które obecnie nasilają się są skutkiem pełnionej służby? Jeżeli tak, to jak to realizować.

Serdecznie pozdrawiam forumowiczów.

• 3 tygodnie później...
Jurek516 wrote:
Odchodząc na emeryturę mundurową, na moją prośbę zostałem skierowany na komisję lekarską, która przyznała mi III grupę inwalidzką na 2 lata. Po dwóch latach ponownie stanąłem na komisjie lekarską, która odebrała mi tą grupę. Czy są szanse na odwołanie się od od orzeczenia, ponieważ uważam, że schorzenia, które obecnie nasilają się są skutkiem pełnionej służby? Jeżeli tak, to jak to realizować.
Serdecznie pozdrawiam forumowiczów.
1) Jak najbardziej można próbować się skutecznie odwołać. Argumenty w odwołaniu zależne są od okoliczności sprawy.