Zerwany ACL i uszkodzona łąkotka

Założył align, 24 lipca 2011 · 500 wyświetleń

align

Witam

Jestem zawodowym żołnierzem,pod koniec maja miałem wypadek w pracy w efekcie czego poturbowałem sobie kolano i staw skokowy.Dwa tygodnie pózniej miałem artroskopie(13 czerwiec),lezałem w szpitalu 5 dni.Na wypisie mam napisane "Uszkodzenie rogu przedniego łąkotki przyśrodkowej prawego kolana.Uszkodzenie ACL.Chondromolacja CMT.W czasie artroskopi miałem "shawing" i usunięcie uszkodzonego fragmentu łakotki,od tamtego momentu jestem na zwolnieiu,miałem ze dwie punkcje,kolano nadal jest opuchniete juz nieznacznie ale jest+wygląda na zdeformowane.Na dzień dzisiejszy mam 6 cm zanik miesnia czworogłowego uda,noga wyglada jak paliczek.Za dwa tygodnie ide na rehabilitacje i mam nadzieje ze mi troche pomoże.Chcialbym sie od was dowiedziec jaki jest to uszczerbek na zdrowiu,zebym wiedział czego sie spodziewac na komisji i jak bronic swojego,zeby nie było tak jak w moim przypadku w 2006 roku gdy na nartach złamałem sobie kośc udowa z 3 cm przemieszczeniem i złamanym podudziem,gdzie spedziłem 1,5 w szpitalu na wyciagu i dostałem za to 700 zł.Jestem ubezpieczony w pracy+dodatkowo w PZU na 40 000 za 100% uszczerbek.Z góry dzieki za odpowiedz

szkoda

Trwały uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik mający doświadczenie w tego typu przypadkach po ocenie stan narządu ciała po leczeniu i rehabilitacji. Tabelke zawsze co do zasady mają pewne wdełki porcentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu za dany uraz. Można sobie zerknąć to Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r.

w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania. Oprócz likwidowania szkody osobowej z ubezpieczeń dobrowolnych grupowycyh w pracy i indywidualnych NNW można domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za stwierdzony trwały uszczerbek na zdrowiu o ile wyłączną przyczyną wypadku nie była Pana wina czy rażące niedbalstwo. Może wchodzić jeszcze w grę odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC pracodawcy. Jednak nie podał Pan żadnych okoliczności wypadku aby można było stwierdzić takowe przesłanki.