lisa Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Mój syn uszkodził sobie rękę a dokładnie mówiąc palec podczas wysiadania z samochodu,jest to dość poważne uszkodzenie,był hospitalizowany,teraz jeździ na zabiegi(powstał krwiak)mam pytanie czy można się starać o odszkodowanie z ubezpieczenia właściciela samochodu.Mam jeszcze parę pytań,może dla innych to oczywiste ale ja jestem" zielona "w tym temacie.Syn po prostu wysiadał z samochodu i zamykał drzwi,nie zabrał ręki i przytrzasnął sobie palec czy to bezmyślna być może tak,ale jeżeli zdecydowałabym się wystąpić o odszkodowanie to gdzie powinnam się zwrócić i jakich dokumentów potrzebuję? i czy właściciel pojazdu poniesie jakieś straty lub będzie miał nieprzyjemności jeżeli to nie była jego wina?Proszę osoby które mogą coś doradzić lub miały podobne przypadki o odpowiedź i radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Podejrzewam iż w tej sprawie ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania uznając że była to ,,wyłączna wina poszkodowanego,,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr2707 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Można próbować z OC tego samochodu . Ustawa z 22 maja 2003 o Ubezpieczeniach Obowiązkowych. UFG iPBUK .Art34 pkt 2 /1 Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkode powstałą : 1) przywsiadaniu do pojazdu mechanicznego i wysiadaniu z niego . Osobiście znam taki sam przypadek i Zakład Ubezpieczen wypłacił odszkodowanie . Ale to nie jest regułą i można się tez spodziewać że odmówi . Jezeli wypłaca odszkodowanie to właściciel polisy straci jedynie zniżki z polise OC do 20% a może nawet mniej . TO zalęzy od Towarzystwa Ubezpieczeniowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Jeśli syn nie miał 13 lat nie będzie mu można przypisać wyłącznej winy a najwyżej przyczynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi