Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ODSZKODOWANIE ZA USZKODZENIE CIAŁA

lisa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój syn uszkodził sobie rękę a dokładnie mówiąc palec podczas wysiadania z samochodu,jest to dość poważne uszkodzenie,był hospitalizowany,teraz jeździ na zabiegi(powstał krwiak)mam pytanie czy można się starać o odszkodowanie z ubezpieczenia właściciela samochodu.Mam jeszcze parę pytań,może dla innych to oczywiste ale ja jestem" zielona "w tym temacie.Syn po prostu wysiadał z samochodu i zamykał drzwi,nie zabrał ręki i przytrzasnął sobie palec czy to bezmyślna być może tak,ale jeżeli zdecydowałabym się wystąpić o odszkodowanie to gdzie powinnam się zwrócić i jakich dokumentów potrzebuję? i czy właściciel pojazdu poniesie jakieś straty lub będzie miał nieprzyjemności jeżeli to nie była jego wina?Proszę osoby które mogą coś doradzić lub miały podobne przypadki o odpowiedź i radę.

• 2 tygodnie później...
Można próbować z OC tego samochodu . Ustawa z 22 maja 2003 o Ubezpieczeniach Obowiązkowych. UFG iPBUK .Art34 pkt 2 /1 Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkode powstałą : 1) przywsiadaniu do pojazdu mechanicznego i wysiadaniu z niego . Osobiście znam taki sam przypadek i Zakład Ubezpieczen wypłacił odszkodowanie . Ale to nie jest regułą i można się tez spodziewać że odmówi . Jezeli wypłaca odszkodowanie to właściciel polisy straci jedynie zniżki z polise OC do 20% a może nawet mniej . TO zalęzy od Towarzystwa Ubezpieczeniowego .