Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

ile się czeka na jednorazowe odszkodowanie z zus-u

sylwester
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie w sprawie jednorazowego odszkodowania z zus-u bo dziś minęły dwa tygodnie od komisji w zus a dalej nie mam

żadnej odpowiedzi od nich i tu moje pytanie ile jeszcze moge czekac na jakąś odpowiedź od nich?

Prosze odpiszcie szybko

DZIĘKI

30 dni od dnia wydania decyzji.

,,3. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji.,,

• 2 tygodnie później...
witam...tak troche z innej parafi ten temat ale szukałem postów w miare świeżych i ...ok,co by nie nabijać.mianowicie....złamałem prawą noge dosyć powarznie bo to złamanie otwarte obu kosci,operacja,gips i teraz sie "wyleguje"...pytanie moje nastepujace..czy od takiej instytucji jak Zus nalezy mnie sie jakiekolwiek odszkodowanie z tego tytułu...?

sylwek8696 wrote:

witam...tak troche z innej parafi ten temat ale szukałem postów w miare świeżych i ...ok,co by nie nabijać.mianowicie....złamałem prawą noge dosyć powarznie bo to złamanie otwarte obu kosci,operacja,gips i teraz sie "wyleguje"...pytanie moje nastepujace..czy od takiej instytucji jak Zus nalezy mnie sie jakiekolwiek odszkodowanie z tego tytułu...?

proszę podać jakiekolwiek szczegóły typu czy to był wypadek komunikacyjny, wypadek w pracy , w wyniku pośliżnięcia na ulicy i inne szczegóły.

ehhhh w sumie tak,nic nie namalowałem.ok,21.02 tego roku wybrałem sie z dzieciakami na lodowisko,ma sie rozumiec sam tez smigałem.hehehe i wszysko było by git do chwili kiedy przedemna nie wysypała sie malutka dziewczynka ! chcac uniknąć "zdzerzenia" z nią a raczej wjazdu,zaczałem krecic baczki tak nie fortunnie ze sie przewróciłem i ot tyle.gleba na lewą strone a prawa nózia w prawo....

Miejsce-lodowisko

Dzień-Niedziela...

• 1 miesiąc temu...

do sylwek 8696: niestety w tej sytuacji jedynym bonusem jest "wylegiwanie się" ;) odszkodowanie nie przysługuje

do kamil187 - mają chyba 30 dni na wyznaczenie terminu komisji i kolejne 3 tygodnie na przesłanie wyników z komisji i kolejny okres na wypłate odszkodowania.. niestety trochę to trwa zanim się zobaczy pieniądze.. byc może ktoś ci jeszcze tutaj doprezycuje, gdyż nie sprawdzałam na stronach ZUS - warto tam zajrzeć - będziesz mial info z pierwszej ręki..

• 4 tygodnie później...
sylwek8696 wrote:
dzieki ava80 ale sama chyba wiesz ja sie fajosko lezy juz....3 miesiac.ehhhh
wiem.
leżałam tak prawie 6 miesięcy z obiema nogami więc rozumiem Cie pewnie jak nikt - niestety ZUSu nie zmienię ;) choć wierz mi chciałabym :P ile tyoggni jeszcze po takim złamaniu? masz jakies l4? chociaz 80% wynagrodzenia wtedy?

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie... jeżeli miałem komisję 28.05 to pieniądze otrzymam na konto w terminie do 30dni od komisji? Nie zostałem poinformowany jaki ma to przebieg a z tego co wyczytałem na forum własnie tak jest,czy się myle....?

Witam,

Totalnie nie znam się w sprawach odszkodowań niestety ostatnio miałam mały wypadek. Mam rentę po swojej mamie, niestety od miesiąca nie jestem zatrudniona i nie mam ubezpieczenia z pracy. Gdy wychodziłam z bloku spadłam ze stopnia i zjechałam ze schodówna kolanach co było skutkiem skręcenia kostki.... Czy z zusu przysługuje mi jakiekolwiek odszkodwanie, czytajac wczesniejsze posty wnioskuje, że nie, ale kto pyta nie błądzi.

Dziękuję za odpowiedź.

• 9 lat później...
Witam wszystkich poszkodowanych, kilka miesięcy temu miałem wypadek przy pracy - upadłem ze źle zabezpieczonej i wadliwej drabiny i złamałem kręgosłup, chciałem zgłosić odszkodowanie do ZUS. Zastanawiam się ile czasu czeka się na decyzję ZUSU w sprawie wypłacenia jednorazowego odszkodowania?

Witam serdecznie,

po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza powinniśmy zgłosić się du ZUSu aby uzyskać jednorazowe odszkodowanie za wypadek przy pracy. Od momentu zgłoszenia ZUS ma 7 dni na ustalenie terminu badania lekarskiego u lekarza orzecznika. Ma on za zadanie ustalić procent uszczerbku na zdrowiu na podstawie naocznego badania. Po uzyskaniu tego orzeczenia mamy 14 dni na odwołanie od decyzji orzecznika do komisji lekarskiej. Polecam więc lekturę naszych artykułów odnoście przyznawanego uszczerbku na zdrowiu po urazach: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/ . Warto jest sprawdzić jaki procent należy się przy danym urazie, abyśmy mogli zweryfikować, czy lekarz orzecznik błędnie nie ocenił naszego urazu.

Wracając jednak do głównego tematu, ZUS wydaje decyzję w ciągu 14 dni od momentu otrzymania orzeczenia lekarskiego lub ewentualnie od momentu wyjaśnienia ostatniej okoliczności potrzebnej do wydania decyzji. Procedura uzyskania odszkodowania trwa więc około miesiąc. Polecam lekturę artykułu "Odszkodowanie za wypadek przy pracy z ZUS". Znajdziecie tam więcej przydatnych wiadomości.

Pozdrawiam,

Izabela