sylwester Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 mam pytanie w sprawie jednorazowego odszkodowania z zus-u bo dziś minęły dwa tygodnie od komisji w zus a dalej nie mamżadnej odpowiedzi od nich i tu moje pytanie ile jeszcze moge czekac na jakąś odpowiedź od nich?Prosze odpiszcie szybkoDZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 9 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 30 dni od dnia wydania decyzji.,,3. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji.,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwester Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbysiu Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 no ja dostalem po 26 dniach decyzje a po nie calym tygodniu dostalem kase na konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwester Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 no ja już czekam 22 dni i jeszcze nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek1661348227 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 witam...tak troche z innej parafi ten temat ale szukałem postów w miare świeżych i ...ok,co by nie nabijać.mianowicie....złamałem prawą noge dosyć powarznie bo to złamanie otwarte obu kosci,operacja,gips i teraz sie "wyleguje"...pytanie moje nastepujace..czy od takiej instytucji jak Zus nalezy mnie sie jakiekolwiek odszkodowanie z tego tytułu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabianopulos Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 sylwek8696 wrote: witam...tak troche z innej parafi ten temat ale szukałem postów w miare świeżych i ...ok,co by nie nabijać.mianowicie....złamałem prawą noge dosyć powarznie bo to złamanie otwarte obu kosci,operacja,gips i teraz sie "wyleguje"...pytanie moje nastepujace..czy od takiej instytucji jak Zus nalezy mnie sie jakiekolwiek odszkodowanie z tego tytułu...? proszę podać jakiekolwiek szczegóły typu czy to był wypadek komunikacyjny, wypadek w pracy , w wyniku pośliżnięcia na ulicy i inne szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek1661348227 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 ehhhh w sumie tak,nic nie namalowałem.ok,21.02 tego roku wybrałem sie z dzieciakami na lodowisko,ma sie rozumiec sam tez smigałem.hehehe i wszysko było by git do chwili kiedy przedemna nie wysypała sie malutka dziewczynka ! chcac uniknąć "zdzerzenia" z nią a raczej wjazdu,zaczałem krecic baczki tak nie fortunnie ze sie przewróciłem i ot tyle.gleba na lewą strone a prawa nózia w prawo....Miejsce-lodowiskoDzień-Niedziela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil187 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 mam pytanie od zlozenia papierow do Zusu ile czasu sie czeka na komisie lekarska?? na zwrot odszkodwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 do sylwek 8696: niestety w tej sytuacji jedynym bonusem jest "wylegiwanie się" odszkodowanie nie przysługuje do kamil187 - mają chyba 30 dni na wyznaczenie terminu komisji i kolejne 3 tygodnie na przesłanie wyników z komisji i kolejny okres na wypłate odszkodowania.. niestety trochę to trwa zanim się zobaczy pieniądze.. byc może ktoś ci jeszcze tutaj doprezycuje, gdyż nie sprawdzałam na stronach ZUS - warto tam zajrzeć - będziesz mial info z pierwszej ręki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek1661348227 Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 dzieki ava80 ale sama chyba wiesz ja sie fajosko lezy juz....3 miesiac.ehhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 sylwek8696 wrote:dzieki ava80 ale sama chyba wiesz ja sie fajosko lezy juz....3 miesiac.ehhhhwiem.leżałam tak prawie 6 miesięcy z obiema nogami więc rozumiem Cie pewnie jak nikt - niestety ZUSu nie zmienię choć wierz mi chciałabym ile tyoggni jeszcze po takim złamaniu? masz jakies l4? chociaz 80% wynagrodzenia wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil187 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 moje papiery z zusu poszly do rzeczoznwcy wiec ile czasu bede czekal teraz na dalesze instrukcje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyl83 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 WitamMam pytanie... jeżeli miałem komisję 28.05 to pieniądze otrzymam na konto w terminie do 30dni od komisji? Nie zostałem poinformowany jaki ma to przebieg a z tego co wyczytałem na forum własnie tak jest,czy się myle....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziunia2802 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Witam, Totalnie nie znam się w sprawach odszkodowań niestety ostatnio miałam mały wypadek. Mam rentę po swojej mamie, niestety od miesiąca nie jestem zatrudniona i nie mam ubezpieczenia z pracy. Gdy wychodziłam z bloku spadłam ze stopnia i zjechałam ze schodówna kolanach co było skutkiem skręcenia kostki.... Czy z zusu przysługuje mi jakiekolwiek odszkodwanie, czytajac wczesniejsze posty wnioskuje, że nie, ale kto pyta nie błądzi. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerdo192 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Witam wszystkich poszkodowanych, kilka miesięcy temu miałem wypadek przy pracy - upadłem ze źle zabezpieczonej i wadliwej drabiny i złamałem kręgosłup, chciałem zgłosić odszkodowanie do ZUS. Zastanawiam się ile czasu czeka się na decyzję ZUSU w sprawie wypłacenia jednorazowego odszkodowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Witam serdecznie, po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza powinniśmy zgłosić się du ZUSu aby uzyskać jednorazowe odszkodowanie za wypadek przy pracy. Od momentu zgłoszenia ZUS ma 7 dni na ustalenie terminu badania lekarskiego u lekarza orzecznika. Ma on za zadanie ustalić procent uszczerbku na zdrowiu na podstawie naocznego badania. Po uzyskaniu tego orzeczenia mamy 14 dni na odwołanie od decyzji orzecznika do komisji lekarskiej. Polecam więc lekturę naszych artykułów odnoście przyznawanego uszczerbku na zdrowiu po urazach: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/ . Warto jest sprawdzić jaki procent należy się przy danym urazie, abyśmy mogli zweryfikować, czy lekarz orzecznik błędnie nie ocenił naszego urazu. Wracając jednak do głównego tematu, ZUS wydaje decyzję w ciągu 14 dni od momentu otrzymania orzeczenia lekarskiego lub ewentualnie od momentu wyjaśnienia ostatniej okoliczności potrzebnej do wydania decyzji. Procedura uzyskania odszkodowania trwa więc około miesiąc. Polecam lekturę artykułu "Odszkodowanie za wypadek przy pracy z ZUS". Znajdziecie tam więcej przydatnych wiadomości. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi