effa1986 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 W wyniku stłuczki samochodowej doznałam następujących obrażeń: powierzchowny uraz głowy (ból głowy) oraz skręcenie i naderwanie odcinka szyjnego kręgosłupa. Wypełniajac papiery do ubezpieczyciela mam wpisać kwotę roszczenia. Stąd moje pytanie: jaki mniej więcej jest to procent uszczerbku zdrowia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 1) Trzeba wiedzieć na jakich tabelach będzie opierał się ubezpieczyciel. ZUS opiera się według tabel zawartych w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Szacunkowo kilka tysięcy złotych. Wszystko zależy m.in. od kosztów leczenia, rehabilitacji, utraconego dochodu, wpływu urazu na życie osobiste i społeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paruslex Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam,jeżeli proszą o kwotę to nie jest niezbędna wiedza jaki uszczerbek został doznany. Nikt nie wymaga, aby posiadała Pani umiejętności oceny uszczerbku na zdrowiu, a jedynie proszą o wskazanie wartości na jaką ocenia Pani swoją szkodę. Lepiej jednak wpisać wyższą kwotę, bowiem towarzystwom wydaje się, że nie mogą wypłacić odszkodowań ponad roszczenie, nawet jeśli są ku temu właściwe przesłanki. Bez względu na wypłaconą od TU kwotę polecam pisać odwołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Skręcenie i naderwanie odcinka szyjnego kręgosłupa to zazwyczaj przedział 0-5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi