nescio Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Dnia 7 marca b.r. uległem wypadkowi samochodowemu jako pasażer. Kierowca z drugiego auta, który był sprawcą wypadku przyjął mandat karny, policjanci nie zapisali, że w wypadku byli poszkodowani gdyż czułem się dobrze i wszyscy rozjechali się do domu. Jeszcze tego samego dnia poczułem się źle i w ciągu paru godzin od wypadku trafiłem do szpitala gdzie stwierdzono wyprostowanie lordozy szyjnej, założono mi kołnierz na minimum 2 tygodnie (na 2 tygodnie dostałem także L4) i skierowano mnie do neurologa. Moje pytanie jak ruszyć sprawę? Czy powinienem najpierw zgłosić się do policji a oni skierują wniosek do prokuratury o pociągnięcie sprawcy do odpowiedzialności karnej (w końcu okazało się, że w wypadku byli poszkodowani a nie jak wcześniej przypuszczano, że nic się nikomu nie stało), czy też sam mam się zgłosić do prokuratury? O jakie odszkodowanie i od kogo mogę też walczyć? Zaznaczam, że jestem studentem zaocznym i jednocześnie pracuje (jest to stała praca, jestem w niej ubezpieczony)? Jutro mam wizytę u neurologa i mówiąc szczerze trochę się jej obawiam, odczuwam aktualnie ból szyi, pleców oraz dosyć silny ból głowy. Proszę bardzo o poradę o co i w jaki sposób mogę walczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DCO Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Witammandat to jedna sprawa, a wskazanie danej osoby jako uczestnika kolizji/wypadku to druga. Jeżeli faktycznie w dokumentacji policyjnej Twoje dane personalne nie zostały odnotowane jako uczestnika - pasażera, to uzyskanie odszkodowania z polisy OC sprawcy może się skomplikować. W tej sytuacji na Tobie bedzie ciążył obowiązek wykazania, udokunetowania (np. zeznaniami świadków, dokunetacją medyczną wskazującą w wywiadzie, że pacjent uczestniczył w zdarzeniu drogowym), że jesteś poszkodowany w wyniku tego wypadku. Jest to oczywiście do wykonania, ale trzeba się trochę wysilić.Myślę jednak, że policjanci obsługujący zdarzenie zatotowali dane wszyskich uczestników biorących udział w wypadku, bez względu na to czy ponieśli jakieś szkody, czy też nie. Taki mają obowiązek i praktykę.Proponuję skontaktować sie z komendą i jeżeli potwierdzą fakt odnotowania Twoich danych, należy wystapić z roszczeniem z OC sprawcy i ewentualnie NNW pojazdu którgo byłeś pasażerem. Zakłady ubezpieczeń wystąpią w do policji o dane o zdarzeniu i otrzymają stosowne potwierdzenie, m.in. że byłeś uczestnikiem. Reszta tzn. obrażenia jest do wykazania na podstawie dokumentacji medycznej i oświadczenia opisującego okoliczności trafienia do lekarza po wypadku. powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now