Czy to wypadek w pracy?
Założył DJ26, 19 października 2009 · 598 wyświetleń
Witam
Dozorca ,konserwator, ktory mieszka w siedzibie firmy na parterze w niedzielę chcąc wymienić żarówkę na II piętrze spada z drabiny i łamie nogę. Czy będzie to wypadek w pracy, czy traktowac go na równi z wypadkiem w pracy, czy tez nie ma podstaw do uznania tego zdarzenia za wypadek w pracy. pozdrawiam licząc na Waszą pomoc.
Gdyby potrafił przekonac zespol powypadkowy, ze wypadek ten rzeczywiscie wydarzył sie w tym miejscu i w tych okolicznosciach - moim zdaniem - WPP.
Pracownik wykonywal zadania wchodzace w jego zakres obowiazkow, dzialal w interesie pracodawcy, i nie ma tu znaczenia, ze bez jego polecenia lub zgody.
Liczy sie intencja dzialania pracownika.
No, ale.... Jest jedno male "ale".
Pracownik - tak myślę - musiałby wykazac ten zwiazek miejscowy z praca,. tzn. ze ta wymiana tej zarowki faktycznie miala miejsce na II pietrze a nie na parterze - w jego mieszkaniu np. ....
anula30 napisał(a):
Czy gdybym teraz zgłlosiła wypadek to mogłabym liczyć na 100% płatne L4?
Dziwię sie tylko, że po porażeniu prądem nie zgłosilaś tego. A co z gniazdkiem, zostało naprawione - czy nikomu tez o tym nie powiedziałaś.
Swiadczenie chorobowe będzie płatne 100% podstawy wymiaru jeśli zdarzenie będzie uznane za wypadek przy pracy, zostanie również wyrównane dotychczasowe świadczenie pobierane w zwiazku z tym wypadkiem.
Pracownik, który uległ wypadkowi, jeżeli stan jego zdrowia na to pozwala, powinien poinformować niezwłocznie o wypadku swojego przełożonego.
Zrobilaś to?
beatris64 napisał(a):
Nie. Wychodząc z pracy powiedziałam w biurze. Myślałam że to tylko lekkie stłuczenie, ale niestety ból się nasilał i wieczorem mąż mnie zawoził do szpitala no i jestem na zwolnieniu. nie byłam od tamtej pory w pracy. Zwolnienie podałam przez kolegę.
Zespół powypadkowy powinien sporządzić dokumentację i dokonać prawnej kwalifikacji tzn. określić cy jest to wypadek przy pracy czy nie i jakie były przyczyny tego wypadku.
Nie znając szczegółów trudno wyrokować, ale może być to zdarzenie zakwalifikowane jako wypadek przy pracy.
mam pytanie w sprawie jednorazowego odszkodowania z zus-u bo dziś minęły dwa tygodnie od komisji w zus a dalej nie mam
żadnej odpowiedzi od nich i tu moje pytanie ile jeszcze moge czekac na jakąś odpowiedź od nich?
Prosze odpiszcie
DJ26 napisał(a):
Pracownik był na korytarzu, kiedy usłyszał że w jego pokoju dzwoni telefon. Zerwał się z miejsca i ... w tym momencie poczuł silny ból w nodze. Okazało się potem, że zerwał mięsień w łydce. Ale ani się nie potknął, ani przewrócił: po prostu nagły ruch i stało się. Teraz pracowni domaga się uznania wypadku za wypadek w pracy. Czy słusznie?
Wazna tu będzie opinia lekarza dot. przyczyny zerwania tego miesnia.
kaczuszka napisał(a):
Witam , mam pytanie, w lutym potknęłam się na schodach w pracy i spadłam z 3 stopnia , skręcając nogę w stawie skokowym. Założono mi w szpitalu szynę gipsową i dostałąm L4 . Zgłosiłam wypadek w pracy , jednak szef uznał że przyczyny zewnętrznej nie było a wina jest moja bo było to nie zachowanie ostrożności ? Czy złe postawienie stopy to nie przyczyna zewnętrzna? Nie wiem czy mogę się odwołać od tej decyzji?pozdrawiam
Czy byla sporządzona dokumentacja i szef nie uznal wypadku za wypadek przy pracy? Wtedy mozesz (i powinnas) sie odwolac do Sądu.
Czy szef "nie uznal" i w ogole nie przystapiono do postepowania powypadkowego i sporządzenia dokumentacji? Wtedy nie masz jeszcze od czego sie odwolywac, ale musisz zlozyc PISEMNIE do pracodawcy wniosek o sporzadzenie dokumentacji i uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.
sylwester napisał(a):
mam pytanie w sprawie jednorazowego odszkodowania z zus-u bo dziś minęły dwa tygodnie od komisji w zus a dalej nie mam
żadnej odpowiedzi od nich i tu moje pytanie ile jeszcze moge czekac na jakąś odpowiedź od nich?
Prosze odpiszcie
Decyzję, ZUS wydaje w ciągu 14 dni od dnia:
1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika;
2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji.
Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji.
Dzie? dobry.
Prosz? o pomoc i z góry dzi?kuj? za po?wi?cony czas.
Jestem nauczycielk? (nie wychowania fizycznego). B?d?c z uczniami na lodowisku uleg?am wypadkowi. Je?dzi?am wraz z uczniami na ?y?wach. Czy wydarzenie mo?na uzna? za wypadek przy pracy?
Dzi?kuj? za odpowied? i pozdrawiam.