Jump to content
Forum Odszkodowania

wyopadek na motorze bez prawa jazdy

Recommended Posts

Witam

mam pytanie gdyz mialem wypadek na motorze i nie posiadam przawa jazdy na motor tylko kat.B. sprawca wypadku byl prowadzacy samochod, i wypisalismy oswiadczenie o jego winie i pokryciu szkod z jego ubezpieczalni. Moje pyatnie brzmi czy otrzymam odszkodowanie i czy bede musiał okazac swoje prawo jady przy zglaszaniu o odszkodowanie do ubezpieczalni? z gory dziekuje

aha czyli rozumie ze jak nie posiadam kategori A to nie otrzymam odszkodowania tak? aha i jak do tego dojda to czy ja nie bede musial zaplacic za naprawe auta osobie ktora spowodowala wypadek?? i jesz cze est taka sprawa ze sprawca podpisal tak jakby oswiadzenie imblanco na ktorym nie jestem wpisany ani ja ani nikt inny oraz jest miejsce na wpisanie innej osoby, ktora mogl by byc mój współwłasciciel ktory posiada prawko. czy jest taka mozliwosc aby tak zrobic? dziekuje za szybka odpowiedz

To wyjście to chyba tylko po to, żeby sobie narobic prawdziwych kłopotów. Sprawa karna za poświadczenie nieprawdy i próbę wyłudzenia odszkodowania to dopiero przyjemność ! Człowieku, puknij się w głowę !

Co do zasady brak prawa jazdy nie powinien mieć wpływu na wypłatę odszkodowania (jeśli winnym był drugi z kierujących). Niestety fakt, że nie wezwaliście policji może mieć negatywne przełożenie na przyjęcie odpowiedzialności przez TU, bo mogą próbować podciągnąć brak prawa jazdy pod przypisanie Panu ewentualnej winy.

w takim razie co Pan by mi radzil w mojej sytuacji?? jakie wyjscie bedzie najlepsze??i jakie sa szanse ze dostane odszkodowanie pomimo braku prawa jazdy skoro wszyscy wiedza ze ubezpieczalnie szukaja dziury w całym.

Niestety w tej sprawie nie mogę Panu nic doradzić, przedstawiłem tylko jaka jest zasada.

Tak na marginesie to trochę dziwne, że ktoś daje podpis in blanco?

rozumie, aleczy jest taka mozliwosc ze pomimo mojego braku prawa jazdy dostane odszkodowani bo ja osobiscie jakos w to nie wieze za bardza...

tak dziwne ale gosciu byl strasznie zestresowany bo ja cały w krwi zaraz przyjechalo do mnie pare samochodów ze znajomymi i gosciu był skołowany na oswiadczenuiu napisany był jedynie modl motoru oraz nr rejestracyjny.ogolnie wymienilismy sie numerami i umuwilismy ze w razie jak by cos nie gralo to sie zdzwonimy i poprawimy ewentualne błędy w tym oswiadczeniu

rozwazam jeszcze opcje aby do niego zadzwonic i mu powiedziec ze jestem w kiepskiej kondycji fizycznej tzn wstrzasnienie muzgu pekniety nadgarstek badz problemy z kolanami bo jestem bardzo pobijany i powiem ze współwłasciciejl idzie zglosic sie o odszkodowanie. ten gosc nie zna wogole moich danych nawet imienia.

• 2 months later...

Heh.. niezły z Ciebie Kubuś. Ale przykre jest to że przez "Kubusiów" osoby które zostają kalekami do końca życia, nie mogą się uporać z TU bo są uprzedzone do wypłat właśnie przez krętactwa.

Życzę z nowym rokiem, więcej oleju i to nie w motocyklu.

Pozdrawiam

pokerfacethc wrote:

rozwazam jeszcze opcje aby do niego zadzwonic i mu powiedziec ze jestem w kiepskiej kondycji fizycznej tzn wstrzasnienie muzgu pekniety nadgarstek badz problemy z kolanami bo jestem bardzo pobijany i powiem ze współwłasciciejl idzie zglosic sie o odszkodowanie. ten gosc nie zna wogole moich danych nawet imienia.

Brak uprawnień u poszkodowanego uczestnika zdarzenia drogowego nie jest podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania i zadośćuczynienia. Wobec tego można Pan likwidować szkodę z polisy OC sprawcy.

pokerfacethc wrote:
Witam
mam pytanie gdyz mialem wypadek na motorze i nie posiadam przawa jazdy na motor tylko kat.B. sprawca wypadku byl prowadzacy samochod, i wypisalismy oswiadczenie o jego winie i pokryciu szkod z jego ubezpieczalni. Moje pyatnie brzmi czy otrzymam odszkodowanie i czy bede musiał okazac swoje prawo jady przy zglaszaniu o odszkodowanie do ubezpieczalni? z gory dziekuje
1) To czy Pan otrzyma odszkodowanie i zadośćuczynienie zależy od tego jakie będę ustalenia T.U.. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie lub świadczenie z tytułu ubezpieczenia obowiązkowego na podstawie uznania roszczenia uprawnionego z umowy ubezpieczenia w wyniku ustaleń, zawartej z nim ugody lub prawomocnego orzeczenia sądu. Zgodnie z art. 244 § 1 k.p.c. dokumenty urzędowe, sporządzone w przepisanej formie przez powołane do tego organy władzy publicznej i inne organy państwowe w zakresie ich działania, stanowią dowód tego, co zostało w nich urzędowo zaświadczone. Zgodnie zaś z art. 245 k.p.c. dokument prywatny stanowi dowód tego, że osoba, która go podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie;

2) T.U. może wezwać do okazania takich dokuemntów jednak nie ma to wpływu na świadczenie. Co najwyższej może być przesłanką do uznania przyczynenia się do szkody. A;e T.U. musi udowodnić. Brak uprawnień do prowadzenia pojazdu nie przesądza samo przez się, że kierowca naruszył zasady ruchu drogowego i przycznił się do zaistnienia czy zwiększenia szkody. W rozumieniu art. 362 k.c. jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron. Klasycznym przypadkiem przyczynienia się poszkodowanego do szkody jest spowodowanie zagrożenia własnego bezpieczeństwa w wyniku pozostawania w stanie nietrzeźwym, podróżowanie jako pasażer z nietrzeźwym kierowcą czy też bez zapiętych pasów bezpieczeństwa.

pokerfacethc wrote:
aha czyli rozumie ze jak nie posiadam kategori A to nie otrzymam odszkodowania tak? aha i jak do tego dojda to czy ja nie bede musial zaplacic za naprawe auta osobie ktora spowodowala wypadek?? i jesz cze est taka sprawa ze sprawca podpisal tak jakby oswiadzenie imblanco na ktorym nie jestem wpisany ani ja ani nikt inny oraz jest miejsce na wpisanie innej osoby, ktora mogl by byc mój współwłasciciel ktory posiada prawko. czy jest taka mozliwosc aby tak zrobic? dziekuje za szybka odpowiedz
1) Nie ma nic takiego aby brak uprawnień powodowało brak możliwości likwidowania szkody. Brak uprawnień lub polisy OC pojazdu, którym się kierowca porusza i powoduje szkodę jest jedynie przesłanką do postępowania regresowego przez T.U.. Zgodnie z art. 43 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) ustawy zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący: 1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii, 2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa, 3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa, 4) zbiegł z miejsca zdarzenia. Zgodnie z art. 110 przedmiotowej ustawy z chwilą wypłaty przez Fundusz odszkodowania, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 1 pkt 2, sprawca szkody i osoba, która nie dopełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2, są obowiązani do zwrotu Funduszowi spełnionego świadczenia. W uzasadnionych przypadkach, kierując się przede wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego sytuacją życiową, Fundusz może odstąpić od dochodzenia zwrotu części lub całości świadczenia albo udzielić ulgi w jego spłacie;

2) Tylko wówczas jeśliby drugi uczestnik zdarzenia drogowego udowodnił Pana winę.

pokerfacethc wrote:
w takim razie co Pan by mi radzil w mojej sytuacji?? jakie wyjscie bedzie najlepsze??i jakie sa szanse ze dostane odszkodowanie pomimo braku prawa jazdy skoro wszyscy wiedza ze ubezpieczalnie szukaja dziury w całym.
1) Zawiadomić o zdarzeniu organy ścigania- wówczas mamy do czynienia z dokumentem urzędowym, stanowią dowód tego, co zostało w nich urzędowo zaświadczone;

2) Pkt 1;

3) Brak prawo jazd nie ma większego znaczenia.

pokerfacethc wrote:

tak dziwne ale gosciu byl strasznie zestresowany bo ja cały w krwi zaraz przyjechalo do mnie pare samochodów ze znajomymi i gosciu był skołowany na oswiadczenuiu napisany był jedynie modl motoru oraz nr rejestracyjny.ogolnie wymienilismy sie numerami i umuwilismy ze w razie jak by cos nie gralo to sie zdzwonimy i poprawimy ewentualne błędy w tym oswiadczeniu

Wobec tego należy się umówić i uzupełnić oświadczenie.

pokerfacethc wrote:

rozumie, aleczy jest taka mozliwosc ze pomimo mojego braku prawa jazdy dostane odszkodowani bo ja osobiscie jakos w to nie wieze za bardza...

To nie ma znacznia. Problem może być w tym, że ma Pan tylko prywatny dokuemnt tj. oświadczenie sprawcy co nie stanowi dowodu co do tego co w nim zostało zapisane i trzeba to udawadniać. Inaczej jest w przypadku notatki policyjnej.

pokerfacethc wrote:

Można się umówić i uzupełnić oświadczenie zgodnie z wolą obu stron.

mmo wrote:
Heh.. niezły z Ciebie Kubuś. Ale przykre jest to że przez "Kubusiów" osoby które zostają kalekami do końca życia, nie mogą się uporać z TU bo są uprzedzone do wypłat właśnie przez krętactwa.

Życzę z nowym rokiem, więcej oleju i to nie w motocyklu.
Pozdrawiam
Nie przesadzajmy- brak uprawnień to tylko wykroczenie z art. 94 k.w.. Punkt 187 tabeli (brak uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu) Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz. U. Nr 208, poz. 2023)- 300zł mandatu, punkt 186 tabeli, art. 94 § 1 k.w., brak uprawnień do kierowania pojazdami- 500 zł, mandatu. Ponadto pytający posiada prawo jazdy kat. B, a nie posiada jedynie prawo jazdy kat. A, co świadczy, że zna przepisu ruchu drogowego i nie stanowi szczególnego niebezpuieczeństwa na drodze jak w przypadku braku jakichklwiek uprawnień czy też prowadzania pojazdu w stanie nietrzeźwości. Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 4 lutego 1993 r., III KRN 254/92, OSP 1993/10 poz. 198 "Pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym jest każdy pojazd drogowy lub szynowy napędzany umieszczonym na nim silnikiem, jak również maszyna samobieżna i
motorower. Nie są pojazdami mechanicznymi rowery zaopatrzone w silnik pomocniczy o pojemności nie przekraczającej 50 cm3 pod warunkiem, że zachowają wszystkie normalne cechy charakterystyczne budowy umożliwiające ich zwykłą eksploatację jako rowerów. Powszechnie przyjmuje się, że podstawową cechą nie jest rodzaj napędu, ale źródło siły napędowej pojazdu. Pojazd poruszany za pomocą silnika spalinowego, elektrycznego, gazowego lub parowego będzie uznany za mechaniczny, jeżeli silnik znajdował się na pojeździe lub w nim. Uchwała SN z dnia 12 maja 1993 r., sygn. I KZP 9/93 "Motorower, przeznaczony do poruszania się w ruchu drogowym wyłącznie przy pomocy silnika, jest pojazdem mechanicznym w rozumieniu przepisów kodeksu karnego i kodeksu wykroczeń, niezależnie od posiadanych parametrów technicznych".

• 6 years later...

Witam mam 15 lat i wywróciłem się quadem i zerwałem więzadło acl w kolanie nie mam prawa jazdy i czy dostane odszkodowanie dodam tylko że miałem operacje i teraz zaczynam rehabilitację z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...