lisa Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Mój syn uszkodził sobie rękę a dokładnie mówiąc palec podczas wysiadania z samochodu,jest to dość poważne uszkodzenie,był hospitalizowany,teraz jeździ na zabiegi(powstał krwiak)mam pytanie czy można się starać o odszkodowanie z ubezpieczenia właściciela samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Uważam ze może się starać jeśli nie uszkodził sobie palca w jakiś ,,bezmyślny,, sposób.Ten art się pani przyda:Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych,Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli komunikacyjnychRozdział 2 Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznychArt. 34.1. Z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.2. Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkodę powstałą:1) przy wsiadaniu do pojazdu mechanicznego i WYSIADANIU z niego;2) bezpośrednio przy załadowaniu i rozładowaniu pojazdu mechanicznego;3) podczas zatrzymania, postoju lub garażowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisa Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź,mam jeszcze parę pytań,może dla innych to oczywiste ale ja jestem" zielona "w tym temacie.Syn po prostu wysiadał z samochodu i zamykał drzwi,nie zabrał ręki i przytrzasnął sobie palec czy to bezmyślna być może tak,ale jeżeli zdecydowałabym się wystąpić o odszkodowanie to gdzie powinnam się zwrócić i jakich dokumentów potrzebuję? i czy właściciel pojazdu poniesie jakieś straty lub będzie miał nieprzyjemności jeżeli to nie była jego wina?Proszę osoby które mogą coś doradzić lub miały podobne przypadki o odpowiedź i radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 wątpię, aby uzyskała Pani świadczenie w tym przypadku z OC posiadacza pojazdu mechanicznego. a w ogóle - w jakim wieku jest syn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisa Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Syn ma 10 lat,dowiadywałam się u ubezpieczyciela samochodu,jeżeli posiadacz samochodu płacił nie obowiązkową składkę od następstw nieszczęśliwych wypadków kierowcy i pasażerów to mogę się starać o odszkodowanie,a uraz był na tyle poważny,że chyba nie odeślą nas z kwitkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 lisa wrote:Dziękuję bardzo za odpowiedź,mam jeszcze parę pytań,może dla innych to oczywiste ale ja jestem" zielona "w tym temacie.Syn po prostu wysiadał z samochodu i zamykał drzwi,nie zabrał ręki i przytrzasnął sobie palec czy to bezmyślna być może tak,ale jeżeli zdecydowałabym się wystąpić o odszkodowanie to gdzie powinnam się zwrócić i jakich dokumentów potrzebuję? i czy właściciel pojazdu poniesie jakieś straty lub będzie miał nieprzyjemności jeżeli to nie była jego wina?Proszę osoby które mogą coś doradzić lub miały podobne przypadki o odpowiedź i radę.1) Złożyć roszczenie do ubezpieczyciela- będzie to T.U. z którym zawarto NNW w ramach polisy OC pojazdu i do innych ewentualnych T.U. w ramach ubezpieczeń dobrowolnych. Z polisy OC pojazdu nie należą się świadczenia jeśli to nie była wina kierującego pojazdem;2) Właściciel nie poniesie żadnych strat;3) Pkt 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatus70 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam, m ój 15 letni syn został kopnięty w jądra,w wyniku czego doszło do martwicy i usunięcia połowy jądra lewego,sprawa trafiła do prokuratury,o jakie odszkodowanie ,od kogo i w jakiej szacunkowej kwocie powinniśmy się starać.Dodam,ze sprawca jest znany,bo po zdarzeniu syn zawiadomił policję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingagor Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witaj,taka sytuacja to dosyć poważna komplikacja dla Twojego syna, sama mam małe dzieci i boje się takich sytuacji, nawet w szkołach, które powinny zapewniać naszym pociechom pełne bezpieczeństwo i zdrowie. Niestety młodzież nie zna dzisiaj umiaru przez co dochodzi do takich nieszczęść.Syn mojego brata był ofiarą lekkiego pobicia na terenie szkoły, doznał kilku obrażeń ciała i bratu udało się uzyskać odpowiednie odszkodowanie dzięki jakiejś kancelarii w Warszawie. Jej nazwa to chyba Guarda? Mam nadzieję, że dobrze pamiętam. Jej pracownikom udało się otrzymać godne odszkodowanie, to było jakiś czas temu, ale pamiętam, że braciszek był zadowolony. Powodzenia i pozdrawiam!Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturooo Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Jakiś miesiąc temu zostałem uderzony w twarz w wyniku czego mam złamaną kość szczęki. Sprawcy zostali spisani przez policje i do dzisiaj czekam na wyznaczenie daty spotkania z lekarzem sądowym. Mam 2 pytania w tej sprawie 1) Co dalej robić? Planuje napisać wniosek o adwokata z urzędu (jestem studentem, bez stałego dochodu). Musze składać jakieś dodatkowe wnioski o odszkodowanie /zadośćuczynienie? To jest to samo czy 2 niezależne formy zapłaty za wyrządzoną krzywdę?Wystąpić o status oskarżyciela posiłkowego? To nie koliduje z wnioskiem o adwokata? 2) Czy oprócz odszkodowania od sprawcy mogę liczyć na odszkodowanie od ubezpieczyciela? 3) Jakiś miesiąc temu zostałem uderzony w twarz w wyniku czego mam złamaną kość szczęki. Sprawcy zostali spisani przez policje i do dzisiaj czekam na wyznaczenie daty spotkania z lekarzem sądowym. Mam 2 pytania w tej sprawie 1) Co dalej robić? Planuje napisać wniosek o adwokata z urzędu (jestem studentem, bez stałego dochodu). Musze składać jakieś dodatkowe wnioski o odszkodowanie /zadośćuczynienie? To jest to samo czy 2 niezależne formy zapłaty za wyrządzoną krzywdę? 2) Czy oprócz odszkodowania od sprawcy mogę liczyć na odszkodowanie od ubezpieczyciela? 3) " Koniecznie załatw sobie opinię od psycholog. W pierwszych kilku postach tego działu temat psychologa był poruszany wielokrotnie, zapoznaj się z nimi, a zobaczysz co to wnosi do sprawy." ( ...viewtopic.php?id=4327) Nie widzę tych postów. Proszę o linki albo do jakiego psychologa sie udać, co mu powiedzieć itd. (na nfz może być?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ambrozewicz Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 to temat dość złożony. wszystko zależy jaką kwalifikację tego zdarzenia przyjmie policja i ewentualnie prokuratura. jeżeli będzie to bójka to zarzuty może otrzymać każdy z jej uczestników, również Pan. temat odszkodowania można poruszać po zakończeniu sprawy karnej, o ubezpieczycielu prawdopodobnie nie będzie mowy bo albo sprawca nie będzie miał takiego ubezpieczenia albo ubezpieczyciel po ustaleniu działania umyślnego sprawcy, nie będzie odpowiadał za jego działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturooo Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Kwalilifikacja to uszkodzenie ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Ambrozewicz Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 powinien Pan być pouczony przez Policję o przysługujących Panu uprawnieniach i prawach pokrzywdzonego. proszę się z tymi pouczeniami zapoznać i skorzystać z uprawnień. co do odszkodowań to najpierw powinien być wskazany odpowiedzialny za szkodę a więc trzeba poczekać na prawomocny wyrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi