USZKODZENIE CIAŁA
Założył lisa, 13 marca 2010 · 470 wyświetleń
Uważam ze może się starać jeśli nie uszkodził sobie palca w jakiś ,,bezmyślny,, sposób.Ten art się pani przyda:
Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych,Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli komunikacyjnych
Rozdział 2 Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych
Art. 34.
1. Z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.
2. Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkodę powstałą:
1) przy wsiadaniu do pojazdu mechanicznego i WYSIADANIU z niego;
2) bezpośrednio przy załadowaniu i rozładowaniu pojazdu mechanicznego;
3) podczas zatrzymania, postoju lub garażowania.
wątpię, aby uzyskała Pani świadczenie w tym przypadku z OC posiadacza pojazdu mechanicznego.
a w ogóle - w jakim wieku jest syn?
lisa napisał(a):
Dziękuję bardzo za odpowiedź,mam jeszcze parę pytań,może dla innych to oczywiste ale ja jestem" zielona "w tym temacie.Syn po prostu wysiadał z samochodu i zamykał drzwi,nie zabrał ręki i przytrzasnął sobie palec czy to bezmyślna być może tak,ale jeżeli zdecydowałabym się wystąpić o odszkodowanie to gdzie powinnam się zwrócić i jakich dokumentów potrzebuję? i czy właściciel pojazdu poniesie jakieś straty lub będzie miał nieprzyjemności jeżeli to nie była jego wina?Proszę osoby które mogą coś doradzić lub miały podobne przypadki o odpowiedź i radę.
2) Właściciel nie poniesie żadnych strat;
3) Pkt 1.
Witaj,
taka sytuacja to dosyć poważna komplikacja dla Twojego syna, sama mam małe dzieci i boje się takich sytuacji, nawet w szkołach, które powinny zapewniać naszym pociechom pełne bezpieczeństwo i zdrowie. Niestety młodzież nie zna dzisiaj umiaru przez co dochodzi do takich nieszczęść.
Syn mojego brata był ofiarą lekkiego pobicia na terenie szkoły, doznał kilku obrażeń ciała i bratu udało się uzyskać odpowiednie odszkodowanie dzięki jakiejś kancelarii w Warszawie. Jej nazwa to chyba Guarda? Mam nadzieję, że dobrze pamiętam. Jej pracownikom udało się otrzymać godne odszkodowanie, to było jakiś czas temu, ale pamiętam, że braciszek był zadowolony.
Powodzenia i pozdrawiam!
Kinga
Jakiś miesiąc temu zostałem uderzony w twarz w wyniku czego mam złamaną kość szczęki. Sprawcy zostali spisani przez policje i do dzisiaj czekam na wyznaczenie daty spotkania z lekarzem sądowym.
Mam 2 pytania w tej sprawie
1) Co dalej robić? Planuje napisać wniosek o adwokata z urzędu (jestem studentem, bez stałego dochodu). Musze składać jakieś dodatkowe wnioski o odszkodowanie /zadośćuczynienie? To jest to samo czy 2 niezależne formy zapłaty za wyrządzoną krzywdę?
Wystąpić o status oskarżyciela posiłkowego? To nie koliduje z wnioskiem o adwokata?
2) Czy oprócz odszkodowania od sprawcy mogę liczyć na odszkodowanie od ubezpieczyciela?
3) Jakiś miesiąc temu zostałem uderzony w twarz w wyniku czego mam złamaną kość szczęki. Sprawcy zostali spisani przez policje i do dzisiaj czekam na wyznaczenie daty spotkania z lekarzem sądowym.
Mam 2 pytania w tej sprawie
1) Co dalej robić? Planuje napisać wniosek o adwokata z urzędu (jestem studentem, bez stałego dochodu). Musze składać jakieś dodatkowe wnioski o odszkodowanie /zadośćuczynienie? To jest to samo czy 2 niezależne formy zapłaty za wyrządzoną krzywdę?
2) Czy oprócz odszkodowania od sprawcy mogę liczyć na odszkodowanie od ubezpieczyciela?
3) " Koniecznie załatw sobie opinię od psycholog. W pierwszych kilku postach tego działu temat psychologa był poruszany wielokrotnie, zapoznaj się z nimi, a zobaczysz co to wnosi do sprawy." ( ...viewtopic.php?id=4327)
Nie widzę tych postów. Proszę o linki albo do jakiego psychologa sie udać, co mu powiedzieć itd. (na nfz może być?)