magda8120 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 zawaliła nam się stodoła, drewniana kryta betonową dachówką . Firma ubezpieczeniowa InterRisk odmawia wwypłaty odszkodowania twierdząc że przyczyną zawalenia był stan techniczny. Pracownik tej firmy przyjechał po 8-dniach od zgłoszenia jak zgłosić się z odwołaniem do ich decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 A według Ciebie jaka była przyczyna zawalenia się stodoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda8120 Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 tego dnia i całą noc nawalał śnieg jak raczył się zjawić ich pracownik po 8 dniach to były akurat roztopywięc najlepiej złożyć na stan techniczny żeby nie zapłacić odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Napisz odwołanie. W OWU budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego zakres ubezpieczenia obejmuje ryzyko opadów śniegu, jednak skoro na tej podstawie dali odmowę, to zapewne stan dachu był daleki od ideału W tej sytuacji należałoby dowieść, że szkoda i tak by powstała bez względu na stan dachu. Może w Twojej okolicy powstały w tym samym czasie inne podobne szkody np. u sąsiadów? Jeżeli jednak tylko Twój budynek uległ uszkodzeniu, to wnioski niestety są mało optymistyczne... No chyba, że znajdziesz rzeczoznawcę majątkowego, który stwierdzi, że konstrukcja dachu była w dobrej kondycji. W każdym razie można spróbować powalczyć o chociaż częściowe uznanie szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda8120 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 w tym samym czasie jeszcze u 3 innych sąsiadów też zawaliły się budynki gospodarcze, oraz stodoły dach może nie był idealny gdyż był kryty betonową dachówką ale krokwie nie wyglądały żle a nam zapadł się dach i tylnia cała ściana, a przednia część i boki stały nie naruszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 magda8120 wrote: w tym samym czasie jeszcze u 3 innych sąsiadów też zawaliły się budynki gospodarcze, oraz stodoły To istotna informacja, którą należy podać w odwołaniu. Opisz jeszcze raz dokladnie okoliczności powstania szkody, tj. że śnieg padał nieprzerwanie .... czasu, i że w tych warunkach niemożliwe było (z uwagi na bezpieczeństwo) odśnieżanie dachu. Może warto skontaktować się z rzeczoznawcą majątkowym aby ocenił, czy nie została przekroczona tzw. norma obciążenia śniegiem. Śnieg waży średnio ok. 250 kg/m3 i jak napadało ok. 30 - 40 cm śniegu, to obciążenie dachu wynosilo ok. 100kg na 1m2. Oznacza to, ze dach o powierzchni 50 m2 przyjął obciążenie ok 5 ton i drewniana konstrukcja ścian po prostu tego nie wytrzymała. Dobrze byłoby, gdyby rzeczoznawca wypowiedział się na temat stanu technicznego budynku, aby w razie ew. sprawy sądowej mógł napisać opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda8120 Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Dziękuję za podpowiedzi już wysłałam odwołanie i zobaczymy co z tego wyniknie opisałam całą sytuację jeszcze raz i będę czekać znów na ich odpowiedź . Ile razy można się odwoływać bo nie chciałabym się ciągać po sądach ze względu na to iż mamy chorą córeczkę i więcej czasu spędzam w szpitalu.z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceziu Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 USTAWAz dnia 22 maja 2003 r.o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym FunduszuGwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Art. 67.1. Z tytułu ubezpieczenia budynków rolniczych przysługuje odszkodowanie zaszkody powstałe w budynkach na skutek zdarzeń losowych w postaci: ognia, huraganu,powodzi, podtopienia, deszczu nawalnego, gradu, opadów śniegu, uderzeniapioruna, eksplozji, obsunięcia się ziemi, tąpnięcia, lawiny lub upadkustatku powietrznego.2. Za szkody spowodowane przez:7) opady śniegu - uważa się szkody powstałe w wyniku opadów śniegu przekraczających85% wartości charakterystycznej (normowej) obciążenia śniegiemgruntu, właściwej dla strefy, w której znajduje się ubezpieczony budynek,określonej według obowiązującej normy polskiej „Obciążenie śniegiem”;warunkiem uznania szkody za spowodowaną opadami śniegu jest,aby przynajmniej jedna stacja meteorologiczna Instytutu Meteorologii i GospodarkiWodnej, zlokalizowana na terenie tej samej strefy lub strefy o niższejwartości charakterystycznej obciążenia śniegiem w promieniu 100 kmod ubezpieczonego budynku, zmierzyła ciężar pokrywy śnieżnej przekraczający85% wartości charakterystycznej (normowej) właściwej dla miejscalokalizacji budynku; Należy Ci się odszkodowanie ale pomniejszone o stopień zużycia technicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda8120 Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Dziękuję za odpowiedź nie oczekuje od tej firmy, że zwrócą mi całą kwotę ale uważam, że chociaż częściowo powinni mi zrekompensować poniesione straty.Zastanawia mnie jeszcze jedno czy przedłużając polisę (nie wiedziałam, ze dostanę odpowiedź odmowną) przedstawiciel tej firmy powiedział, iż musimy zapłacić również za tę stodołę składkę zastanawia mnie dlaczego przecież ona już nie istnieje.Polisa wygasała ok. 2-3 tyg. po całym zdarzeniu. Z góry dziękuję za udzielenie mi pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 magda8120 wrote:Zastanawia mnie jeszcze jedno czy przedłużając polisę (nie wiedziałam, ze dostanę odpowiedź odmowną) przedstawiciel tej firmy powiedział, iż musimy zapłacić również za tę stodołę składkę zastanawia mnie dlaczego przecież ona już nie istnieje.hehehe ubezpieczyłaś stodołę, która już nie istniała? od czego? od naporu śniegu? przepraszam za ironię - ale sytuacja, którą opisałaś, jest po prostu zabawna jednym zdaniem i wprost - agent Cię naciągnął.Napisz pismo o zwrot nienależnie pobranej składki (za stodołę) - nie zapomnij wspomnieć o roli agenta w tym niekorzystnym rozporządzeniu swoim mieniem. Składka za nią zapewne jest niewielka, ale dlaczego miałabyś darować naciągaczowi?Jeśli odbudujesz stodołę, w dniu przykrycia jej dachem,obowiązek jej ubezpieczenia powstanie "na nowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda8120 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Mi też to nie pasowało ale on powiedział że muszę zapłacić ponieważ nie dostanę ubezpieczenia, a stodoły już nie zamierzam odbudowywać nie potrzebna mi jest ponieważ nie posiadam gospodarstwa.Tak prawdę powiedziawszy to nie mam już siły na te ich machlojstwa człowiek się stara zawsze opłacać na czas, a oni tylko ludzi nabierają. Po jakim czasie może przyjść odpowiedź na złożone odwołanie i ile razy można się odwoływać by nie oddawać sprawy do sądu. Dziękuje za podpowiedzi są naprawdę pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi