brunon Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam,Miałem dzisiaj drobną stłuczkę jadąc służbowym samochodem, który jest w leasingu. Zagapiłem się, nie zauważyłem, że samochód przede mną skręca w lewo i lekko uderzyłem go w tył. Na samochodzie poszkodowanego drobne wgniecenie i rysy. Ja jechałem autem dostawczym i nie ma na nim śladu. Napisałem oświadczenie i rozjechaliśmy się. Pytanie moje jest takie: Czy z racji tego że samochód jest w leasingu i posiada AC mam obowiązek zgłaszania ubezpieczycielowi szkody? Bo słyszałem, że jak poszkodowany zgłosi się z oświadczeniem do ubezpieczyciela to ubezpieczyciel musi obejrzeć także moje auto (z racji tego, że jest w leasingu bo wiem że z autem prywatnym na pewno tak nie jest). Z gory dziękuję za odpowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jak nie ma uszkodzeń, to nie ma co zgłaszać. A oględziny pojazdu sprawcy są przeprowadzane tylko w uzasadnionych przypadkach, na tych samych zasadach, bez względu na to czy pojazd jest prywatny czy leasingowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Teoretycznie: bym spojrzał na umowę, mam do czynienia cały czas z autami leasingowymi i zgłaszają najmniejszą rysę, wczytałbym się w umowę.Prywatnie: olałbym to i nie zgłaszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi