Patrycja.maj Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Witam! bralam udzial w wypadku samochodowym jako pasazer (samochod, w ktorym jechalam byl poszkodowany). W wyniku wypadku doznalam urazu kregoslupa na odcinku szyjnym. Przz ponad dwa tygodnie bylam zmuszona nosic kolnierz ortopedyczny i w tym czasi bylam na zwolnieniu. Chce ubiegac sie o odszkodowanie i w swzwiazku z tym mam pytanie; o jaka kwote moge sie ubiegac (nie wiem ile za takie cos wyplacaja, a nie chce zanizyc w podaniu)?? uraz ten moze przeszkadzac mi w pracy, gdyz pracuje przy komputerze. pozdrawiam i dziekuje zaszybka odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 hej:)a idziesz na zwolnienie lekarskie? wypadek miał związek z pracą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariano Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 a ile możesz żądać, ja bym się trzymał zasad panujących na tym forum, bo są słuszne, otóż ciężko tak napisać, bo zadośćuczynienie ciężko zmierzyć. na oko od 2 do 6 tyś zł. max! ale w odszkodowanie wchodzą również inne roszczenia - utracone dochody, koszty leczenia (tj. ich zwrot), zwrot lekarstw, w najcięższych przypadkach renty.jakieś pytanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrycja.maj Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 bylam na zwolnieniu ponad 2 tygodnie. Z praca nie mial zwiazku. Jestem jeszcze przed Komisja lekarska, ale musze oswiadczyc o ile sie ubiegam i teraz mam dylemat co wpisac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forum.wozniak Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 jako poszkodowana możesz otrzymać min.:- zadośćuczynienie,- zwrot kosztów leczenia,- odszkodowanie za utracone zarobki Jaką wysokość zadośćuczynienia zgłosić? Zależy. Musisz bowiem rozróżnić uszkodzenie od trwałego uszkodzenia. Jest różnica. W sprawach urazów kręgosłupa uszczerbek na zdrowi wacha się od 5 do 20%. Za 1 % Ubezpieczyciel wypłacają ostatnio 2000 zł z OC. Samo przeliczenie procentów to jednak mało. Dla przykładu, jeśli ubezpieczyciel powie tobie, że stwierzdził np. 10 % uszczerbku i chce wypłacić Tobie 20 000 zł to wiedz, że to jest kwota za niska. Zadośćuczynie to nie tylko % wyrażenie uszczerbku na zdrowiu. Ale także inne okoliczności, np. ból i dolegliwość przebytych operacji, długotwałość leczenia, załamanie powypadkowe. Z kwotą zadośćuczynienia trzeba uważać, żeby nie była za niska i za wysoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi