Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

jaki procent i kwota za obrażenia ciała z OC

123adam1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

w dniu 25.11.2010 miałem wypadek przy pracy (uznany przez pracodawcę)po 180 dniach L-4 i operacji kręgosłupa (wypadnięcie jądra miażdżystego,rwa kulszowa objawowa)przyznano mi rehabilitację 6 miesięcy w trakcie której byłem w senatorium.Chcę zapytać na jaki procent mogę liczyć?

1% uszczerbku ma wartość 645 zł. Orzecznik w ZUSie określa procentowy uszczerbek na podstawie Tabeli uszczerbków. Poniżej złączam wycinek to sobie możesz przybliżyć ile by mogło być, ale będzie na mniej niż oczekujesz, bo za cierpienie ZUS nie płaci.

89. Uszkodzenia kręgosłupa w odcinku szyjnym:

a) z ograniczeniem ruchomości - zależnie od ruchomości i

ustawienia głowy 10-40

b) z całkowitym zesztywnieniem i z niekorzystnym ustawieniem

głowy 50

90. Uszkodzenia kręgosłupa w odcinku piersiowym (th1-th11):

a) bez zniekształceń - w zależności od stopnia uszkodzenia 5-15

b) ze zniekształceniem i ograniczeniem ruchomości - w zależ-

ności od stopnia zniekształceń i ograniczenia ruchomości 15-20

91. Uszkodzenie kręgosłupa w odcinku piersiowym th12 i lędźwiowym

(th12-L5):

a) ze zniekształceniem i ograniczeniem ruchomości -

w zależności od stopnia 10-20

b) ze znacznym zniekształceniem oraz dużym ograniczeniem

ruchomości - w zależności od stopnia 25-40

92. Izolowane uszkodzenia wyrostków poprzecznych, wyrostków

ościstych - w zależności od ich liczby i zaburzeń funkcji 3-10

93. Uszkodzenia kręgosłupa powikłane zapaleniem kręgów,

obecnością ciała obcego itp. ocenia się według poz. 89-92,

zwiększając stopień uszczerbku na zdrowiu 10

94. Uszkodzenia rdzenia kręgowego:

a) przy objawach poprzecznego przecięcia rdzenia z całkowitym

porażeniem lub niedowładem dużego stopnia dwóch lub

czterech kończyn 100

b) niedowład kończyn dolnych bez uszkodzenia górnej części

rdzenia (kończyn górnych), umożliwiających poruszanie się

za pomocą dwóch lasek 70

c) niedowład kończyn dolnych umożliwiających poruszanie się o

jednej lasce 40

d) porażenie całkowite obu kończyn górnych z zanikami

mięśniowymi, zaburzeniami czucia i zmianami troficznymi

bez porażenia kończyn dolnych (po wylewie śródrdzeniowym) 100

e) niedowład znacznego stopnia obu kończyn górnych znacznie

upośledzający czynność kończy (po wylewie śródrdzeniowym) 70

f) niedowład nieznacznego stopnia obu kończyn górnych (po

wylewie śródrdzeniowym) 30

g) zaburzenia ze strony zwieraczy i narządów płciowych bez

niedowładów (zespół stożka końcowego) 40

h) zaburzenia czucia, zespoły bólowe bez niedowładów - w

zależności od stopnia zaburzeń 10-30

95. Urazowe zespoły korzonkowe (bólowe, ruchowe, czuciowe lub mieszane) - w zależności od stopnia:

a) szyjne 5-20

b) piersiowe 5-10

c) lędźwiowo-krzyżowe 10-25

d) guziczne 5

Calą tabele znajdziesz w zalączniku do rozporządzenia ministra pracy i polityki spolecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

Orzecznik orzeka między punktami oznaczonymi dla danego urazu. Zazwyczaj orzekają z niższych daltego nastaw sie na odwołanie.

Oprócz jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu może należeć się uzupełniające odszkodowanie i zadośćuczynienie od pracodawcy lub odpowiednio jego ubezpieczyciela na zasadzie winy lub na zasadzie ryzyka. Należy zwracać szczególną uwagę co będzie zapisane w pkt. 5 i 7 protokołu powypadkowego którego wzór zawarty jest w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dn. 16 września 2004 r. w sprawie wzoru protokołu ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy (Dz. U. Nr 227, poz. 2298), gdyż to decyduje czy pracownika będzie mógł skutecznie domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu. W myśl obwieszczenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 23 lutego 2011 r. w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub choroby zawodowej (M.P. Nr 18, poz. 187) w okresie od dn. 1 kwietnia 2011 r. do dn. 31 marca 2012 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub chorób zawodowych wynoszą 645zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Ustalenia w pkt 5 protokołu powypadkowego, że wyłączną przyczyną wypadku była wina umyślna lub rażąca niedbalstwo pracownika czy też stan nietrzeźwości, pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych przez co w znacznym stopniu przyczynił się do wypadku powoduje to, że pracownik owego świadczenia z ZUS nie otrzyma. Również ustalenie w owym ustępie 5, że wyłączną przyczyną wypadku była wina nieumyślna tzw. lekkomyślność jako zwykłe niedbalstwo poszkodowanego pracownika spowoduje, że co prawda pracownik będzie mógł skutecznie domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu ale nie będzie mógł dochodzić uzupełniające odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy lub odpowiednio od jego ubezpieczyciela na zasadzie ryzyka w myśl art. 435 k.c.. Zgodnie tezą wyroku S.N. z dnia 29 lipca 1998 r. II UKN 155/98 „Cywilnoprawna odpowiedzialność pracodawcy za skutki wypadku przy pracy ma charakter uzupełniający. Pracownik nie może dochodzić odszkodowania i renty na podstawie art. 444 KC przed rozpoznaniem jego roszczeń o świadczenia przysługujące na podstawie przepisów ustawy z dnia 12 czerwca 1975 o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 1983 r. Nr 30, poz. 144 ze zm.)”. Co prawda orzeczenie to powołuje starą ustawę wypadkową ale jest nadal aktualne na gruncie nowej ustawy wypadkowej tj. ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.). Przyczyną wypadku może być: I) wyłączna wina umyślna pracownika tzw. wina kwalifikowana, II) wina umyślna pracownika tzw. wina kwalifikowana ale jako współprzyczyna; III) wyłączne rażące niedbalstwo pracownika tzw. niedbalstwo kwalifikowane jako forma nieświadomej winy nieumyślnej, IV) rażące niedbalstwo pracownika tzw. niedbalstwo kwalifikowane jako forma nieświadomej winy nieumyślnej ale jako współprzyczyna, V) wyłączne zwykłe niedbalstwo pracownika jako forma świadomej winy nieumyślnej tzw. lekkomyślności; VI) zwykłe niedbalstwo pracownika jako forma świadomej winy nieumyślnej tzw. lekkomyślności jako współprzyczyna. Jak wiadomo pracodawca odpowiada za wszelkie szkody na zasadzie ryzyka jeśli zakład wprawiany jest w ruch za pomocą sił przyrody (pary, gazu, elektryczności, paliw płynnych itp.) czyli np. za pomocą maszyn i urządzeń napędzany np. elektrycznością bez których przedsiębiorstwo lub zakład nie mógłby w ogóle istnieć. Pracodawca prowadzący takie przedsiębiorstwo lub zakład na własny rachunek odpowiada za szkodę na osobie lub mieniu, wyrządzoną komukolwiek przez ruch przedsiębiorstwa lub zakładu, chyba że szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą nie ponosi odpowiedzialności. Wobec tego przesłankami egzoneracyjnymi jest: 1) siła wyższa; 2) wyłączna wina poszkodowanego; 3) wyłączna wina osób trzecich za które pracodawca nie ponosi odpowiedzialności. Natomiast gdy w owym pkt 5 protokołu powypadkowego nie zostanie stwierdzone naruszenie przez pracodawcę przepisów bhp lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia spowoduje, że poszkodowany pracownik nie będzie mógł domagać się dodatkowego, uzupełniające odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy lub odpowiednio od jego ubezpieczyciela na zasadzie winy lub słuszności (wina lub zaniedbanie pracodawcy). Jeśli wypadek nie będzie uznany za wypadek przy pracy ważne jest uzasadnienie dlaczego zdarzenia nie uznano za wypadek przy pracy- pkt 7 protokołu powypadkowego. Aby spełniona była ustawowa definicja wypadku określona w art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) muszą być spełnione kumulatywnie przesłanki: 1) nagłość zdarzenia; 2) przyczyna zewnętrzna; 3) skutek w postaci urazu lub śmierci. Co ważne często zdarza się, że zespół powypadkowy uznaje, iż nie było przyczyny zewnętrznej. Często jednak po wniesieniu przez poszkodowanego uwag i zastrzeżeń komisja powypadkowa uznaje zdarzenie w pracy za wypadek przy pracy. Zgodnie z wyrokiem S.N. z dnia 5 lutego 1997 r. II UKN 85/96 „Przyczyną zewnętrzną wypadku przy pracy, w rozumieniu art. 6 § 1 ustawy z dnia12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz. U. z 1983 r., Nr 30, poz. 144 ze zm.) może być wykonywanie codziennych obowiązków pracowniczych, jeżeli przyczyniły się w znaczącym stopniu do pogorszenia somoistnej choroby pracownika”. Wyrok S.N. z dn. 15.06.1980r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”. Wyrok z dnia 18 sierpnia 1999 r. II UKN 87/99 „Zewnętrzną przyczyną sprawczą wypadku przy pracy może być każdy czynnik pochodzący spoza organizmu poszkodowanego, zdolny - w istniejących warunkach - wywołać szkodliwe skutki, w tym także pogorszyć stan zdrowia pracownika dotkniętego już schorzeniem samoistnym”. Wyrok z dnia 19 czerwca 2001 r. II UKN 419/00 „Nadmierny wysiłek pracownika przy dźwiganiu ciężarów może być uznany za zewnętrzną przyczynę wypadku przy pracy, także wtedy, gdy przestrzegane były normy określone w rozporządzeniu Ministrów Pracy i Opieki Społecznej oraz Zdrowia z dnia 1 kwietnia 1953 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych przy ręcznym dźwiganiu i przenoszeniu ciężarów (Dz.U. Nr 22, poz. 89)”. Wyrok z dnia 21 maja 1997 r. II UKN 130/97 „Pozostające w związku z wykonywaniem pracy zdarzenie zewnętrzne, które było sprawczym czynnikiem nagłego i gwałtownego pogorszenia samoistnych schorzeń pracownika wyczerpuje przesłanki prawne uznania go za wypadek przy pracy”. Jeżeli termin 14 dni na sporządzenie protokołu powypadkowego upłynął to w pkt 12 powinno być wyjaśnienie dlaczego przekroczono termin. Zgodnie z § 9 ust. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 1 lipca 2009 r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) po ustaleniu okoliczności i przyczyn wypadku zespół powypadkowy sporządza protokół powypadkowy nie później niż 14 dni od uzyskania zawiadomienia o wypadku. Zgodnie z § 11 przedmiotowego rozporządzania zespół powypadkowy jest zobowiązany zapoznać poszkodowanego z treścią protokołu powypadkowego przez podpisaniem go przez pracodawcę i pouczyć go o prawie wniesienia uwag i zastrzeżeń oraz wglądu do akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek, odpisów i kopii. Zastrzeżenia do protokołu powypadkowego pisze się oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Zgodnie z § 12 ust. 2 przedmiotowego rozporządzania do protokołu powypadkowego dołącza się zapis wyjaśnień poszkodowanego i informacji uzyskanych od świadków wypadku, a także inne dokumenty zebrane podczas ustalania okoliczności i przyczyn wypadku, w szczególności opinię lekarza oraz innych specjalistów, szkice lub fotografie miejsca wypadku, a także zdanie odrębne członka zespołu powypadkowego oraz zastrzeżenia złożone przez poszkodowanego (lub w przypadku wypadku śmiertelnego członków rodziny), które stanowią integralną część protokołu powypadkowego. W myśl § 13 pracodawca zatwierdza protokół powypadkowy nie później niż w terminie 5 dni od jego sporządzenia. Jeśli do protokołu powypadkowego poszkodowany pracownik lub członek jego rodziny- w przypadku wypadku śmiertelnego- wniósł zastrzeżenia lub jeśli protokół powypadkowy nie spełnia warunków określony w rozporządzaniu to pracodawca zwraca nie zatwierdzony protokół powypadkowy w celu wyjaśniania i uzupełniania go przez zespół powypadkowy. Zespół powypadkowy wówczas dokonuje wyjaśnień i uzupełnień i w terminie nie dłuższym niż 5 dni sporządza nowy protokół powypadkowy do którego dołącza protokół powypadkowy nie zatwierdzony przez pracodawcę. Jeśli pracownik otrzymuje do razu protokół powypadkowy zatwierdzony przez pracodawcę i nie został wcześniej zapoznany z jego treścią to nie pozbawia go to prawa wniesienia ewentualnych uwagi zastrzeżeń tj. w pkt 13 protokołu powypadkowego wpisuje faktyczną datę zapoznania się z treścią protokołu powypadkowego i wpisuje ewentualnie uwagę „do protokołu powypadkowego wniesiono stosowne zastrzeżenia”. Zastrzeżenia dołącza oddzielnym pismem za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Podobne procedury obowiązują w przypadku sporządzania karty wypadku na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 19 grudnia 2002 r. w sprawie trybu uznawania zdarzenia powstałego w okresie ubezpieczenia wypadkowego za wypadek przy pracy, kwalifikacji prawnej zdarzenia, wzoru karty wypadku i terminu jej sporządzenia (Dz. U. Nr 236, poz. 1992) stosowanego do zdarzeń wymienionych w art. 3 ust. 3 z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.). Zachodzi jednak taka różnica, że ustawodawca jedynie określił, że kartę wypadku sporządza się nie później niż 14 dni od dnia zawiadomienia o wypadku. Nie wskazał jednak terminu w jakim pracodawca musi zatwierdzić sporządzoną kartę wypadku. Natomiast w przypadku sporządzania karty wypadku z wypadku w drodze do pracy lub z pracy na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 24 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad oraz trybu uznawania zdarzenia za wypadek w drodze do pracy lub z pracy, sposobu jego dokumentowania, wzory karty wypadku w drodze do pracy lub z pracy oraz terminu jej sporządzenia (Dz. U. Nr 237, poz. 2015) ustawodawca nie przewidział we wzorze karty wypadku aby zapoznawać wcześniej poszkodowanego pracownika z treścią karty wypadku.

Hej. mam pytanie w dniu 09.12.2011 mialem wypadek w pracy, i wskutek czego dnia 21.11.2011 skonczylo mi sie L4 i chirurg wypisal mi papier ktory firma bedzie wysylac o odszkodowanie.mam pytanie ile procent moge dostac za : rana szarpana grzbietu palca wskazujacego prawej reki( jestem prawo reczny) (S61.0) i jaka to bedzie kwota mniej wiecej??

Szymik20 wrote:

Hej. mam pytanie w dniu 09.12.2011 mialem wypadek w pracy, i wskutek czego dnia 21.11.2011 skonczylo mi sie L4 i chirurg wypisal mi papier ktory firma bedzie wysylac o odszkodowanie.mam pytanie ile procent moge dostac za : rana szarpana grzbietu palca wskazujacego prawej reki( jestem prawo reczny) (S61.0) i jaka to bedzie kwota mniej wiecej??

poszukaj w wyżej podanym rozporządzeniu

Szymik20 wrote:

Jeśli chodzi o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu to komisja posługuje się tabelami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Pk 137 tabeli w przedmiocie utraty w obrębie palca wskaującego a) utrata opuszki palca prawej ręki- 5% (lewej 3%).

Witam, Mam pytanie czemu Zus za skręcenie kręgu szyjnego przy wypadku przy pracy orzekł mi tylko 2%, mają takie prawo? A miałem wszystkie karty leczenia, rehabilitacji itd. skoro we wspomnianym Rozporządzeniu przysługuje 5-20 %. Czym oni się w końcu kierują? Czy w odwołaniu także w wskazać podstawę prawną w Rozporządzenia?

meduza25 wrote:
Witam, Mam pytanie czemu Zus za skręcenie kręgu szyjnego przy wypadku przy pracy orzekł mi tylko 2%, mają takie prawo? A miałem wszystkie karty leczenia, rehabilitacji itd. skoro we wspomnianym Rozporządzeniu przysługuje 5-20 %. Czym oni się w końcu kierują? Czy w odwołaniu także w wskazać podstawę prawną w Rozporządzenia?
1) Mają prawo dokonywać swobodnej oceny według tabel zawartych w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Wobec tego muszą trzymać się w widełkach dla danego rodzaju urazu danego narządu ciała;

2) Tak.

Czym oni (ZUS) się kierują? -- Lekarz orzecznik ustala w procentach stopień stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu według oceny procentowej stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, ale trzeba pamiętać, że lekarz orzecznik ustala stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu oraz jego związek z wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową na podstawie bezpośredniego badania ubezpieczonego i posiadanej dokumentacji medycznej oraz dokumentacji dotyczącej tego wypadku przy pracy albo tej choroby zawodowej. Nie chcę wyrokować w tej sprawie, ale trzeba przyznać, że lekarz orzecznik głównie opierał o ustalenia poczynione w protokole powypadkowym (w tym przede wszystkim opierał się o druk ZUS N-9). Prawdopodobnie lekarz prowadzący zbyt ogólnie opisał uraz. Dlatego z Panem „Szkodą” wręcz nawołujemy do tego aby w sprawach zwłaszcza postępowań powypadkowych, w których poszkodowany nie jest do końca pewien np. ustaleń poczynionych przez zespół powypadkowy, konsultował się z pełnomocnikiem, adwokatem lub specjalistą z tego zakresu.

konrad157 wrote:

Czym oni (ZUS) się kierują? -- Lekarz orzecznik ustala w procentach stopień stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu według oceny procentowej stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, ale trzeba pamiętać, że lekarz orzecznik ustala stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu oraz jego związek z wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową na podstawie bezpośredniego badania ubezpieczonego i posiadanej dokumentacji medycznej oraz dokumentacji dotyczącej tego wypadku przy pracy albo tej choroby zawodowej. Nie chcę wyrokować w tej sprawie, ale trzeba przyznać, że lekarz orzecznik głównie opierał o ustalenia poczynione w protokole powypadkowym (w tym przede wszystkim opierał się o druk ZUS N-9). Prawdopodobnie lekarz prowadzący zbyt ogólnie opisał uraz. Dlatego z Panem „Szkodą” wręcz nawołujemy do tego aby w sprawach zwłaszcza postępowań powypadkowych, w których poszkodowany nie jest do końca pewien np. ustaleń poczynionych przez zespół powypadkowy, konsultował się z pełnomocnikiem, adwokatem lub specjalistą z tego zakresu.

Jak najbardziej popieram. Jest bardzo dużo spraw, gdzie przez zwyklą niewiedzę pracownika pracodawcy udaje się przeforsować niekorzystny dla pracownika protokół powypadkowy- ustalenia w nim zawarte i pracownik dopiero po jego zatwierdzeniu konsultuje problem i okazuje się, że pozostaje tylko żmudna droga sądowa w przedmiocie zmiany jego treści. Często zaś wstarczyłyby rzetelne uwagi i zastrzeżenia i sprawa byłaby o wiele prostsza.

• 1 rok później...
hej 1, 5 roku temu moj tata zachorowal na niedowlad spastyczny konczyn dolnych od tej pory dostal rente i calkowita niezdolnosc do pracy czy mozemy ubiegac sie o odszkodowanie z zusu

• 7 lat później...
Cześć. Miałem wypadek komunikacyjny i miałem złamane 4 żebra i ogólne potłuczenia. Na jaki % uszczerbku z OC mogę liczyć i jakiej kwoty odszkodowania się spodziewać? Pytam bo chciałbym wiedzieć, jeśli ubezpieczyciel zaniży odszkodowanie.

Witam serdecznie,

po wypadku komunikacyjnym poszkodowany może starać się o odszkodowanie i roszczenia poboczne od ubezpieczyciela OC sprawcy zdarzenia. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku komunikacyjnym - znajdzie tam Pan odpowiedzi na najczęściej zadawane po wypadkach pytania.

Za złamanie jednego żebra przyznaje się zwyczajowo 1% uszczerbku na zdrowiu. Ma Pan 4 żebra złamane, więc prawidłowo przyznany uszczerbek to 4%. Potłuczenia najczęściej nie powodują trwałego uszczerbku na zdrowiu (chyba że bardzo poważne i z powikłaniami), więc nie liczyłabym na dodanie 1% za potłuczenia. Ubezpieczyciel OC powinien przyznać od 1500 zł do 2000 zł za 1% uszczerbku na zdrowiu. Pańskie odszkodowanie powinno więc oscylować w granicach 6000 zł do 8000 zł plus ewentualnie 500-1000 zł jeśli potłuczenia były poważne.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i powodzenia w uzyskaniu odszkodowania!

Pozdrawiam,

Izabela