oLiK Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 W listopadzie 2009 roku uległem wypadkowi samochodowemu w którym doznałem złamania kompresyjnego kręgu w odcinku piersiowym. Do dnia dzisiejszego jestem na zwolnieniu . Dziś miałem komisje w Ubezpieczalni HDI w związku z staraniem się o odszkodowanie z OC i NW(kwota 15 000zł) samochodu gdzie przyznano mi 6 % uszczerbek na zdrowiu.Jednak po wyjściu z komisji jedna pani mi oznajmiła ze wypłata z jednego z tych ubezpieczeń będzie odmowna z względu na nie zapięte pasy.Moje pytanie brzmi czy maja prawo nie wypłacić z względu na nie zapięte pasy i jakiej kwoty mogę się tu spodziewać dodam ( ze sama rehabilitacja i poniesione koszty z wypadkiem mnie wyszły na ponad 600 zł gdzie na wszystko posiadam rachunki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Zazwyczaj nie zapięte pasy ubezpieczyciel traktuje jako przyczynienie się do zaistniałej szkody w 50%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Sam fakt niezapięcia pasów nie rodzi konsekwencji w postaci przyczynienia i obniżenia odszkodowania. Ubezpieczyciel musi wykazać, że fakt braku pasów miał wpływ na zwiększenie rozmiaru doznanej szkody i w jakim zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi