Co mi się należy po tym wypadku??? Proszę o pomoc...

Założył Agnieszka, 18 marca 2010 · 359 wyświetleń

Agnieszka

Witam serdecznie,

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

W dniu 9lutego br. miałam wypadek samochodowy. Będąc na rondzie zostałam uderzona przez drugi samochód z prawej strony (kierująca pojazdem nie ustąpiła mi pierszeństwa i wjechała na rondo bez zatrzymania się co efektem było wjechanie w mój samochód). Zostałam zabrana z miejsca wypadku karetką pogotowia z podejrzeniem uszkodzenia kręgosłupa (po zderzeniu bardzo mnie bolał kark i klata piersiowa). Na rtg wykazano, iż mam skręcony szyjny odcinek kręgosłupa. Założono mi kołnierz na 3tyg, co wiąże się z 3tygodniowym zwolnieniem od pracy. Następnie na kontrolnej wizycie w szpitalu, okazało się, że nadal mnie boli i miałam źle dobrany kołnierz po czym dostałam kolejne 5tyg, zwolnienia od pracy. W sumie dokładnie 8tygodni zwolnienia. na szczęście obyło się bez rahabilitacji, mimo, że nadal odczuwam ból jest ogromna poprawa.

Dnia 6kwietnia kończy mi się zwolnienie lekarskie i powinnam już wrócić do pracy. Moje pytania to:

-co nalezy mi się w związku z zaistaniłą sytuacją?

-jakie dokumenty powinnam posiadać i do kogo i gdzie się z nimi udać?

czy doszkodowanie jest tylko z ZUSu, czy także z polisy sprawcy?

Proszę o wszelkie niezbędne informacje w tym temacie, chciałabym bardzo wszytskiego dopilnować a kompletnie nie mam pojęcia gdzie mam się z tym udać.

Dodam tylko, że po wypadku kiedy policja mnie przesłuchiwała, pytała czy robimy to na wypadek czy na kolizje, może i popełniłam błąd ale "zrobiłam" to na kolizję, nie chciałam być ganiana przez sądy i rozprawy. Czy moja decyzja zamknęła mi drogę przez odszkodowaniem?

Pozdrawiam ciepło,

Agnieszka

KRW

Witam,

na chwilę obecną nie ma najmniejszego znaczenia czy była to kolizja czy wypadek odszkodowanie z OC sprawcy jak najbardziej się Pani należy ( chodzi o to że po kolizji ma Pani 3 lata na roszczenie a po wypadku 20lat ). Proszę zbierać całą dokumentację medyczną, rachunki, faktury za rzeczy związane z wypadkiem (kołnierz, lekarstwa, rehabilitacja, itp.). Jeżeli zdarzenie było w czasie pracy to i tak zus będzie wypłacał 100% wynagrodzenia jeżeli nie to w roszczeniu trzeba będzie ująć utracone dochody (20%) za okres w którym Pani nie pracowała. CAŁĄ TĄ PROCEDURĄ NAJLEPIEJ ZAJMUJĄ SIĘ KANCELARIE ODSZKODOWAWCZE KTÓRE MAJĄ O TYM POJĘCIE Z DOŚWIADCZENIA WIEM ŻE NIE WSZYSTKIE ALE TO JUŻ W PANI RĘKACH KTÓRĄ PANI WYBIERZE I UZNA ZA STOSOWNĄ

pozdrawiam,

KRW.

Agnieszka
Bardzo dziękuje za odpowiedź, jednak rozumiem, że korzystanie z usług takiej kancelarii odszkodowawczej wiąże się z kosztami jakie ona pobierze za poprowadzenie mojej sprawy. Dlatego też chciałabym uzyskać informacje jak mogę to zrobić sama? Gdzie mam się udać, gdzie złożyć dokumenty? Z tego co się orientuje to nalezy mi się odszkodowanie z ZUSu, oraz jak napisał KRW z OC sprawcy, a czy tez jest jakieś odszkodowanie z mojej pracy? (nie mam wykupionego dodatkowego ubezpieczenia grupowego). I w związku z tym - gdzie mam się zgłosić po odszkodowanie do ZUSu oraz do jej OC?
ava80

Odszkodowanie należy Ci sie z ZUSu jako Twojego ubezpieczyciela oraz od sprawcy zdarzenia - w tym przypadku bedzie wypłacone z OC. Twój pracodawca o ile mi wiadomo w żaden sposób nie zawinił więc za co chcialabys od niego dostać odszkodowanie? To nie działa w ten sposób 😉 Niech mnie ktos poprawi jesli jestem w błędzie.

Tutaj w wielu wątkach pojawia się już informacja co i za co sie nalezy osobom poszkodowanym w wypadku - zajrzyj do kilku cudzych wątków a znajdziesz bardzo dużo użytecznych informacji. Dokumenty składasz bezpośrednio do TU i do ZUSu. W obu miejscach masz formularz do wypełnienia - zgłoszenie roszczenia, osobno możesz napisac osobny dokument - wniosek o wypłate zadośćuczynienia do ubezpieczyciela sprawcy. (jeśli nie znasz - napisz do jednostki policji która byla na miejscu i popros o podanie). wysyłasz im kompletna dokumentacje medyczna jaka posiadasz, rozpisane koszty dojazdów jeśli były, informacje o utracie zarobków jesli były, zebrane faktury i rachunki, info o zniszczonych rzeczach, przedmiotach czyli wszystkie koszty i straty jakie faktycznie poniosłać w konsekwencji wypadku - nawet zatrudnienie pani do sprzątania w okresie twojej niezdoloności także pod to podlega jesli ty fizycznie nie mogłas np. prowadzić gospodarstwa domowego. Mam tylko prośbe jak do wszystkich poszkodowanych - poszukajcie troche w internecie, na stronach Rzecznika Ubezpieczonych, Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, Polskiego biura ubezpieczycieli Komunikacyjnych - tam jest czarno na białm i w dodatku dokładnie. I nikt Cie nie wprowadzi w błąd nieopacznie. Nie uzależniaj swoich dzialan od anonimowych wypowiedzi na forum...

Powodzenia 😉

KRW

witam,

oczywiście że żadna kancelaria nie pracuje charytatywnie ale z drugiej strony to nie są bardzo wygórowane koszta i nie ponosi ich Pani na wstępie tylko na końcu sprawy (umowna prowizja) i z doświadczenia wiem że TU zaniżają wypłaty odszkodowań osobom prywatnym nawet do kilkudziesięciu procent a gdy prowadzi sprawę kancelaria to i tak jest to przeważnie wyższa kwota nawet po odjęciu prowizji niż ta którą sama Pani uzyska i załatwiają wszystko od A do Z a Pani nie musi się o nic martwić. Natomiast jeżeli Pani woli sama załatwiać (co może się wiązać z niższą wypłatą) to wystarczy zadzwonić na infolinię Towarzystwa w którym sprawca ma polisę i tam Panią pokierują co i jak.

pozdrawiam,

KRW

ava80
z doświadczeń wielu uzytkowników tego forum dość jasno wynika, e wcale nie jest tak rózowo jak p0isze KRW i i tak trzeba się samemu nabiegać o niewiele jest rzetelnych firm, i dlaczego piszesz od razu iż samodzielne załatwianie wiąże się z mniejszym odszkodowaniem? nic o tym nie przesądza, wszystko zależy od sposobu złatwienia sprawy... niby nic, a jednak prekłamując sugerujesz działanie..
andrzejgryczka

Małe sprostowanie. Z ZUS dostanie Pani odszkodowanie jeśli wypadek był wypadkiem przy pracy, jesli nie to proszę zapomnieć o takim odszkodowaniu.

Co do zakresu roszczeń z ubezpieczenia OC to są to:

- zadośćuczynienie

- odszkodowanie z tytułu kosztów przejazdów, leczenia, opieki

- odszkodowanie z tytułu utraconego dochodu

- odszkodowanie z tytułu rzeczy i przedmiotów zniszczonych w wypadku

Co do kancelarii czy firm to jeśli dokonamy dobrego wyboru to będą płynąć z tego same korzyści dla poszkodowanego. W przypadku wyboru nierzetelnej firmy zapłacimy prowizję, będziemy sami zmuszeni zbierać dokumenty i w końcu dostaniemy jakieś grosze.

KRW

ava80 napisał(a):

z doświadczeń wielu uzytkowników tego forum dość jasno wynika, e wcale nie jest tak rózowo jak p0isze KRW i i tak trzeba się samemu nabiegać o niewiele jest rzetelnych firm, i dlaczego piszesz od razu iż samodzielne załatwianie wiąże się z mniejszym odszkodowaniem? nic o tym nie przesądza, wszystko zależy od sposobu złatwienia sprawy... niby nic, a jednak prekłamując sugerujesz działanie..

ja wcale nie twierdze że jest różowo i jak już wspomniałem wszystko zależy od kancelarii która się daną sprawą zajmuje pracuje w temacie trochę więc zdaje sobie sprawę jak jest. a zaniżanie wypłat od TU jest nagminne ponieważ oni bazują na niewiedzy ludzi - przykre 🙁 , twój blog pokrótce czytałem i współczuje tego co się stało ale gratuluje samozaparcia i konsekwencji w działaniu.
pozdrawiam,
KRW