Sasser Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Jestem z dziewczyną od 4 lat, chcemy kupić wspólnie samochód na kredyt - raty będziemy spłacać wspólnie.Dlatego też samochód ma być nasz. I teraz mamy problem ponieważ dziewczyna nie ma prawka, na 100% nie będzie jeździć tym samochodem bo nigdy nie jeździła - panicznie się tego boi, po wypadku który przeżyła. Chodzi o sam fakt by widniała w papierach. Gdyby mi coś odbiło bym jej tego auta nie zabrał hihi (wiadomo jak to jest).Czy jest ktoś kto ubezpieczy nam tak auto? Czy skłamać, że ma prawo jazdy? Czu ubezpieczalnia jest w stanie to sprawdzić?Ona ma być tylko współwłaścicielem. Mogę napisać nawet oświadczenie, że ona nie będzie tym jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 czy ma prawo jazdy, czy nie - jako współwłaściciel będzie musiała mieć ubezpieczenie OCżaden ubezpieczyciel, który sprzedaje umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC, nie może odmówić Wam zawarcia ubezpieczenia OC (może Was jedynie "zniechęcić" wysokością składki ) jedne TU uwzględniają ten fakt w kalkulacji składki, inne nie - wśród tych, które uwzględniają są też takie, które przyjmują oświadczenie, że współwłaściciel nie ma prawa jazdy i w okresie najbliższych 12 miesięcy mieć ich nie będzie i na tej podstawie rezygnują ze zwyżki.Tak więc - wystarczy popytać o ofertę w różnych TU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi