Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z PZU Sprawca Wypadku

Scyzor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam prośbę w dniu 17.03.2010 miałem wypadek samochodowy jako kierowca.Uderzył we mnie z dużą prędkością samochód osobowy ,oczywiście wina jest nie po mojej stronie.Przyjechała policja i spisała dane kierowca otrzymał mandat.Po powrocie do domu wszystko było ok ale następnego dnia nie mogłem ruszyć głową,więc długo nie czekając udałem się do szpitala na prześwietlenie głowy i kręgosłupa,dzięki bogu jeśli chodzi o złamania wszystko ok. Założono mi kołnierz na dwa tygodnie i później kontrola.Moje pytanie czy mogę ubiegać się o odszkodowanie co dalej robić w takiej sytuacji,czy lepiej zlecić to Firmie czy sam domagać się odszkodowania.Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

najlepiej samemu złożyć wniosek o odszkodowanie z OC sprawcy - w jego TU.

Jeżeli miałeś opłacone NNW to również wniosek o odszkodowanie - składany w twoim TU.

Do obu wniosków trzeba dołączyć dokumentację medyczną i zbierać wszystkie faktury ( prywatne leczenie, kołnierz, lekarstwa, rehabilitacja.)

Firmy odszkodowawcze pobierają co najmniej 15 - 20 % + vat . od sumy wywalczonego odszkodowania.

wzór roszczenia ze szkody osobowej do zakładu ubezpieczeń :

http://www.rzu.gov.pl/serwis-prawny/wzory-pism/Ubezpieczenia_gospodarcze__ubezpieczenia_komunikacyjne__na_zycie__mienia___853