Rydell Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 WitamZ kamienicy w której mieszkam odpadł tynk razem z kawałkiem cegły, spadając zranił mojego ojca w twarz (okolice pod okiem) obrażenia nie są na szczęście duże .Chciałem się jednak dowiedzieć gdzie i w jaki sposób mogę dochodzić odszkodowania ,oraz kto ponosi za to odpowiedzialność ? Budynek to stara kamienica będąca własnością miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 W tym wypadku, zgodnie z art. 434 k.c. odpowiedzialność ponosi tzw. posiadacz samoistny, czyli mówiąc po ludzku właściciel budynku. Jeżeli budynek jest własnością gminy to tam skladasz roszczenia lub bezpośrednio do ich ubezpieczyciela, jezeli takie ryzyko mają ubezpieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydell Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Dziękuje bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi