Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odzkodowanie za wypadek

jerzyk464
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem wypadek przy pracy ,po półrocznym leczeniu dostałem odszkodowanie w wysokosci 5 %,po ok miesiacu nastapiło pogorszenie stanu zdrowia i koniecze było wstawienie sróby tytanowej w stope.Czy w takim przypadku nalezy mi sie odszkodowanie za pogorszenie stanu zdrowia i na ile moge liczyc?

jerzyk464 wrote:

Witam miałem wypadek przy pracy ,po półrocznym leczeniu dostałem odszkodowanie w wysokosci 5 %,po ok miesiacu nastapiło pogorszenie stanu zdrowia i koniecze było wstawienie sróby tytanowej w stope.Czy w takim przypadku nalezy mi sie odszkodowanie za pogorszenie stanu zdrowia i na ile moge liczyc?

Tak- z NNW i jednorazowe odszkodowanie z ZUS o ile w protokole powypadkowym nie stwierdzono Pana winy umyślnej czy rażącego niedbalstwa jako wyłączną przyczyną wypadku (z zastrzeżeniem stanu nietrzeźwości). Oprócz tego może wchodzić w grę odpowiedzialność pracodawcy na zasadzie winy pod warunkiem, że stwierdzono winę lub zaniedbanie pracodawcy lub na zasadzie ryzyka w myśl art. 435 k.c.. Tutaj znacznie ma czy spółka napędzana była siłami przyrody?