Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek z obcokrajowcom bez ubezpieczenia

Recommended Posts

Mam problem, wczoraj miałam stłuczkę z osobą zameldowaną w Czechach, na czeskich rejestracjach. Policja dała mu mandat a mi przekazała jego imię, nazwisko, adres o raz nr rejestracyjny samochodu. Ubezpieczenie nie miał. Mój ubezpieczyciel (Hestia) poinformował mnie że muszę skorzystać ze swojego AC ponieważ je mam i stracę zniżkę na ubezpieczenie. Jakiś fundusz gwarancyjny w przypadku gdy mam pełen pakiet ubezpieczenia nie pokryje szkody. Co mogę z tym zrobić. Nie rozumiem dlaczego mając sprawcę ja jestem karana (zniesieniem zniżek).

jak to nie miał ubezpieczenia OC?? jak każdemu obywatelowi UE - nie wolno mu było poruszać się po drodze publicznej pojazdem bez ważnej umowy OC...

nie miał potwierdzenia zawarcia ubezpieczenia OC? czy policja stwierdziła, że nie ma zawartej umowy ubezpieczenia?

jeśli nie miał zawartej umowy ubezp. OC - policja puściła go bez konsekwencji?? (bo rozumiem, że mandat otrzymał za kolizję)

Ja go wcześniej prosiłam o podanie ubezpieczyciela sprawcy. Policjant mi powiedział że nie miał ubezpieczenia i że go od grudnia nie musi już mieć jako obywatel UE - jeśli go dobrze zrozumiałam. W każdym razie nie dostałam nazwy ubezpieczyciela sprawcy. Nie wiem czyje to jest niedopatrzenie, ale nic więcej od policji nie dostałam i oni powiedzieli mi że teraz wszystko po moim zgłoszeniu będzie się odbywać na drodze służbowej między moim ubezpieczycielem a nimi. Teraz jest mi wysyłane pismo że Fundusz nie pokryje mi szkody, i że mogę je pokryć ze swojego AC z ewentualnym regresem. Nie wiem co ma znaczyć "ewentualny" i jak o niego prosić. Dziękuję za wcześniejszą odpowiedź.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...