exit110 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Proszę o radę...Posiadam budynek gospodarczy (budowa prawie zakończona - okna, drzwi, pomalowane ściany, ale formalnie nie oddany jeszcze do użytku, status - w trakcie budowy - jeszcze też nie ubezpieczony). W budynku tym stały dwa samochody - znajomych. W jednym z nich nastapił samozapłon w wyniku czego jeden samochód spłonął doszczętnie (posiada OC), drugi częściowo (posiada OC i AC). Straty w budynku są bardzo duże. po uprzątnięciu wszystkiego zostały same "gołe" mury (brak okien, drzwi wjazdowych, oświetlenia, tynków,zniszczony podnośnik itd, itd.) ocalała tylko podłoga.Na miejscu była straż pożarna, policja, spr. poszła do prokuratury. Czy po zakończonym postępowaniu mogę ubiegac się o odszkodowanie z OC pojazdu, w którym nastąpił samozapłon. Czy jeśli budynek nie był oddany do użytku to mogę mieć tylko problemy z tego tytułu, że stały tam samochody i lepiej nie rozpoczynać całej procedury? Jeśli mogę dostać odszkodowanie jakie kroki podjać dalej Proszę o informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Odszkodowanie z OC nie należy się.Co do polisy AC musi Pan zapoznać się z zakresem odpowiedzialności ubezpieczyciela i przestudiować ogólne warunki ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 krzysztof1 wrote: Odszkodowanie z OC nie należy się. A dlaczego nie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 teoretycznie, jeśli samochód, w którym miał miejsce samozapłon, nie jest Pana - to m o ż e się Pan domagać odszkodowania z OC tego pojazdu (podobnie właściciel drugiego samochodu). W Pana przypadku odszkodowanie powinno pokryć koszt odtworzenia zniszczonego w pożarze mienia (tzn. ponownego zakupu i montażu drzwi, okien, podnośnika, założenia instalacji elektrycznej itd.)Nie wiem natomiast - jak wygląda sprawa przechowywania samochodów w budynku nie oddanym do użytkowania - przypuszczam, że nie wolno było tego Panu robić. Nie wiem również, jakie za to grożą sankcje.Ale chyba jednak warto rozważyć zgłoszenie szkody - ostatecznie - poniesienie ewentualnej kary może nie będzie zbyt "dotkliwe" dla Pana, bo szkoda w budynku jest znaczna. I jeszcze jedno - może najważniejsze - nie pisze Pan, dlaczego te samochody stały w Pana budynku. Wynajął Pan znajomym te "miejsca parkingowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 exit110 wrote:Proszę o radę...W budynku tym stały dwa samochody - znajomych. W jednym z nich nastapił samozapłon w wyniku czego jeden samochód spłonął doszczętnie (posiada OC), drugi częściowo (posiada OC i AC). Straty w budynku są bardzo duże. po uprzątnięciu wszystkiego zostały same "gołe" mury (brak okien, drzwi wjazdowych, oświetlenia, tynków,zniszczony podnośnik itd, itd.) ocalała tylko podłoga.No właśnie... a co tu robi ten PODNOŚNIK? Rozumiem, że samochodowy? A jeśli tak, to wygląda to na warsztat samochodowy? A te samochody co się spaliły, to były w naprawie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exit110 Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 w niedługim czasie miał to być warsztat samoch. No i pytanie własnie czy ten samochód mógł tam być. Dla mnie teraz każda kwota się liczy więc nie moge sobie pozwolić na płacenie "ewentualnych kar". Czy waro zacząć dochodzić jakiś roszczeń odszkodowawczych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Art. 93. Kto:1) przy projektowaniu lub wykonywaniu robót budowlanych w sposób rażący nie przestrzega przepisów art. 5,1a) przy wykonywaniu robót budowlanych stosuje wyroby budowlane niedopuszczone do stosowania w budownictwie, naruszając przepisy art. 10,2) (uchylony),3) dokonuje rozbiórki obiektu budowlanego lub jego części, naruszając przepisy art. 28 lub art. 31 ust. 2,4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41 ust. 4, art. 42, art. 44, art. 45,5) dostarcza lub umożliwia dostarczenie energii, wody, ciepła lub gazu, naruszając przepis art. 41 ust. 5,6) wykonuje roboty budowlane w sposób odbiegający od ustaleń i warunków określonych w przepisach, pozwoleniu na budowę lub rozbiórkę bądź w zgłoszeniu budowy lub rozbiórki, bądź istotnie odbiegający od zatwierdzonego projektu,7) użytkuje obiekt budowlany bez zawiadomienia o zakończeniu budowy lub bez wymaganego pozwolenia na użytkowanie,smileys/bigeyes.gif nie spełnia obowiązku, o którym mowa w art. 62 ust. 1,9) nie spełnia, określonych w art. 63 lub art. 64 ust. 1 i 3, obowiązków przechowywania dokumentów, związanych z obiektem budowlanym lub prowadzenia książki obiektu budowlanego,9a) nie spełnia obowiązku przesłania protokołu, o którym mowa w art. 70 ust. 2,10) nie dopełnia, określonego w art. 81c ust. 1, obowiązku udzielenia informacji lub udostępnienia dokumentów, związanych z prowadzeniem robót, produkcją wyrobów budowlanych, przekazaniem obiektu budowlanego do użytkowania lub jego utrzymaniem, żądanych przez właściwy organ,podlega karze grzywny. Nie wiem jaka może być wysokość tej grzywny. Ale skoro napisałeś, że sprawa jest badana przez prokuraturę, to czy ew. zgłaszanie szkody ma jakieś znaczenie? A ponadto szkodę i tak zgłosi pewnie właściciel samochodu "poszkodowanego', tj. tego który ucierpiał w związku z zapaleniem się drugiego pojazdu. I teraz jeszcze istotna rzecz - ochrona auto-casco może być wyłączona na czas przekazania samochodu do naprawy lub o ile szkoda powstała w zwiąązku z wykonywaniemnaprawy. Więc w sytuacji, gdyby udowodniono Ci, że samochód był u Ciebie w naprawie to z odszkodowania AC może być odmowa wypłaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 szkodnik wrote:krzysztof1 wrote:Odszkodowanie z OC nie należy się.A dlaczego nie...?Zapoznaj się z art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli KomunikacyjnychArt. 34. 1. Z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznychprzysługuje odszkodowanie, jeśli posiadacz lub kierujacy pojazdem mechanicznymsa obowiazani do odszkodowania za wyrzadzona w zwiazku z ruchem tego pojazduszkode, której nastepstwem jest smierc, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia badzteż utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.2. Za szkode powstała w zwiazku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa sierównież szkode powstała:1) przy wsiadaniu do pojazdu mechanicznego i wysiadaniu z niego;2) bezposrednio przy załadowaniu i rozładowaniu pojazdu mechanicznego;3) podczas zatrzymania, postoju lub garażowania.Nadal upierasz się że dostanie odszkodowanie z polisy oc za zniszczenie mienia w wyniku samozapłonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 krzysztof1 wrote:Zapoznaj się z art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli KomunikacyjnychTo taka ustawa istnieje...? A tak powaznie, zacytowałeś właściwy artykuł , z którego własnie wynika że, za szkody powstałe w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkody powstałe m.in. w czasie zatrzymania, postoju lub garażowania pojazdu. Według oficjalnej wersji samochody były garażowane w tym budynku. Więc dlaczego nie miałoby być odpowiedzialności?!krzysztof1 wrote:Nadal upierasz się że dostanie odszkodowanie z polisy oc za zniszczenie mienia w wyniku samozapłonu ?Przecież ja wcześniej nic nie pisałem, ze musi być odpowiedzialność. Tylko zadałem pytanie, bo byłem ciekaw argumentów przeciw przyjęciu odpowiedzialności, a jeżeli tak to czy dla wszystkich poszkodowanych.Jak na razie cytując tylko ustawę nie przekonałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Tytułem uzupełnienia - ten art 93, który cytowałem powyżej pochodzi z Ustawy Prawo Budowlane z dnia 7 lipca 1994. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi