czy pzu może wycenić tylko jeden amortyzator?

Założył bagjolek, 25 marca 2010 · 307 wyświetleń

bagjolek

Witam,

Miałam stłuczkę na parkingu, autobus przy cofaniu uderzył w mój lewy przedni błotnik (szukałam go na własną rękę, bo uciekł z miejsca zdarzenia)

Pzu wypłaciło mi odszkodowanie za naprawę błotnika, zderzaka, lampy nadkola.

Po geometrii wyszło że prawdopodobnie uszkodzony jest amortyzator i wachacz i tu moje pytanie, bo wycenili mi tylko jeden amortyzator, gdzie zawsze wymnienia się oba na raz.

Odwoływać się?

A co z poduszkami nad amortyzatrem która też prawdopodobnie jest uszkodzona?

Rozliczam się gotówkowo.

Z góry dziękuję za poradę.

Pablo_1st
Czy można kupić i wymienić jeden amortyzator? jeśli tak, to odpowiedź brzmi : jeden. To, że producent ZALECA (a nie jak mylnie sądzisz WYMAGA) wymiany parami, nie oznacza, że nie można wymienić jednego. Jeśli chcesz, aby z drugiej strony było równie dobrze to jest Twoja inwestycja w pojazd i musisz dołożyć. Zanim zaczniesz protestować - w przypadku reklamacji i wymiany na gwarancji ten sam producent który zaleca wymianę parami wymieni Ci tylko jeden amortyzator, a nie dwa, jego zapytaj dlaczego
kotrad

pablo piszesz bzdury bo ASO na gwarancji wymienia takie rzeczy parami.

kolega mial zapsuty uchwyt w lampie i ASO wymienilo mu obydwie lampy chociaz to bylo prawie nowe auto i odblysniki nie zdarzyly sie jeszcze wypalic..

Pablo_1st
sam piszesz bzdury. Najpierw sprawdź u producenta później się odzywaj. Albo pisz o czymś czego sam doświadczyłeś albo nie pisz wcale, bo z kolei mój kolega kolegi syna sąsiadki szwagra z pierwszego małżeństwa to zgłosił amortyzator a oni mu dwa auta nowe dali ! Tak słyszałem!
kotrad
bylem tego swiadkiem wiec wiem.
Pablo_1st
Spytaj producenta amortyzatorów wtedy będziesz się mądrzył. Przykład który podałeś jest bez sensu, czy jesteś pewien, że w tych pojazdach nie występowała jakaś wada tych reflektorów i zrobili to co musieli? są modele pojazdów gdzie np. masowo parują reflektory, były nawet akcje sewrisowe z tym zwiazane, to akurat nie musi się z tym wiązać, ale nie można tego wykluczyć, a tego co piszesz zupełnie nie ma jak zweryfikować, zwłaszcza że trochę dziwne wydaje się samodzielne uszkodzenie uchwytu