Ra3l Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Witam mam oto takie pytanie,Mój tata stracił nogę w wypadku przy pracy, ZUS przyznał co prawda rentę (2lata), drugą grupę inwalidzką (2lata), oraz jednorazowe odszkodowanie. Ale moje pytanie brzmi czy są jeszcze jakieś inne instytucje lub świadczenia zusowskie bądź jakieś inne z których można uzyskać jakieś pieniądze?Zapomniałem dodać, że przy grupie, dostał całkowitą niezdolność do pracy na okres 2 lat. Czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Jak doszło do wypadku? Może pracodawca ponosi winę ? Wtedy byłoby możliwe uzyskanie odszkodowania od niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 sprawa poszła do sądu, ale definitywnie jest wina pracodawcy, jednak chodzi mi o inne może instytucje czy jakieś świadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Jeśli pracodawca jest winny tata może domagać się odszkodowania na podstawie art 444 i 445 kodeksu cywilnego.Dodam że w grę wchodzą duże kwoty.Jaki uszczerbek na zdrowiu przyznano tacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 60%. Ja wiem że duże pieniądze z tego można wyciągnąć duże pieniądze, tym bardziej że jest to wielki zakład. Sprawa jest w sądzie, tatę reprezentuje prawnik i myślę że wszystko pójdzie po naszej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keri Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 dorota_1983 wrote: Witam!!! mam problem mój tata miał wypadek przy pracy w wyniku którym stracił lewą noge(przycisnął go ciągnik- sytuacja miała miejsce na początku grudnia,ciągnik miał wykupione OC,) chciała bym mu pomuc ale nie wiem jak sie do tej sprawy zabrać czy ktoś mógł by mi pomóc???Czy z tego tytułu można ubiegać sie o jakieś odszkodowanie, czy ktoś z Państwa ma taką wiedze??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Ra3l wrote: sprawa poszła do sądu, ale definitywnie jest wina pracodawcy, jednak chodzi mi o inne może instytucje czy jakieś świadczenia? Świadczenie z ubepieczeń dobrowolnych NNW oraz z polisy OC pracodawcy o ile zachodzi jego wina lub zaniedbanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 keri wrote: dorota_1983 wrote: Witam!!! mam problem mój tata miał wypadek przy pracy w wyniku którym stracił lewą noge(przycisnął go ciągnik- sytuacja miała miejsce na początku grudnia,ciągnik miał wykupione OC,) chciała bym mu pomuc ale nie wiem jak sie do tej sprawy zabrać czy ktoś mógł by mi pomóc???Czy z tego tytułu można ubiegać sie o jakieś odszkodowanie, czy ktoś z Państwa ma taką wiedze??? Mało opisu co do okoliczności zdarzenia i osób. Jeśli to wypadek w pracy to może domagać się jednorazowego odszkodowania z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu o ile wyłączną przyczyną wypadku nie była jego wina umyślna czy rażące niedbalstwo czy też stan nietrzeźwości, pod wpływem środków odurzających, psychotoropowych i w znacznym stopniu nie przyczynił się do wypadku. Można likwidować szkodę również z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi